240L Pawice

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Mateusz
Kontakt:

240L Pawice

Post autor: chudy321 » 2009-01-07, 18:11

Witam.
Mam takie małe pytanko co do swojego baniaka... szafka już jest teraz tylko czekam do soboty na szkiełko i akwarium startuje... Miała mieszkać w nim para akary pomarańczowopłetwej ale zrezygnowałem z niej... Bardzo chciałbym trzymać w nim parkę pawiook bo jest to moje marzenie od zawsze i myślałem że je zrealizuje (nawet na pawiookie.pl miałem poparcie) ale nie zaszkodziło na "swoim" forum zapytać, od kbtora otrzymałem odpowiedz niezbyt ciekawą o treści "nie!" trochę się podłamałem ale cóż bywa i tak... Dużo czytałem, pisałem i ogólnie masę postów, stron, artykułów przeczytałem... Dużo ludzi mówi że nie są tu "brudaski" które chcemy posiadać, w zbiorniku powinna być bardzo wydajna filtracja itp... postanowiłem że zamiast korzeni, podłoża itp zainwestuje w jeszcze jeden kubeł do mechaniki... posiadam 300zł na ten filterek... Może co poniektórym się to nie spodoba ale tutaj to jest te minimum dla tych ryb tylko problem polega na filtracji u mnie filtracją zajmą się Hagen-Fluval 305 x2 do tego jakiś cyrkulator w jednym filterku będzie sama ceramika w drugim ceramika z gąbką natomiast cyrkulator gąbeczka ;] bardzo możliwe że powstanie także Denitrator oraz Plenum + hydroponika ale to w przyszłości ;] Tak zatem oświadczam że zbiornik jakiś czas zamieszka ogromna ilość gupików tak żeby dużo brudziły, cały ten zabieg po to żeby sprawdzić czy będę mógł utrzymać parametry jeśli nie to nie zaryzykuję z pawicami jeśli tak to spróbuję… Wiem że dużo ludzi może powiedzieć że się nie uda ale będzie relacja z fotami… Co będzie to „sam jeden pan Bóg wie”
Jeżeli wydaje Ci sie że wiesz wszystko - masz racje wydaje Ci się

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: 240L Pawice

Post autor: dzidek1983 » 2009-01-07, 18:50

Musisz jeszcze dużo poczytać:

1 - 240 litrów to akwarium tymczasowe dla młodej pary, po pewnym czasie trzeba je wymienić na minimum 400-500 litrów dla pary, kręciłem się na pawwiookie.pl swego czasu i powiem Ci że zbiorniki 240 litrów są tam w zamierajacej mniejszości

2 - Plenum rozpierdzielą w pare dni.. te ryby masywnie kopią, plenum to mozna dla neonek i paletek robić, nie dla pielęgnic

3 - dla pary ryb chcesz wydać straszną kase na filtracje do za małego zbiornika, która za jakis czas bedzie kompletnie nie potrzebna i pojawi się kolejny nowy filterek na allegro do kupienia... przemysl to jeszcze raz :)

4 - zamiast korzeni, podłoża itp zainwestuje w jeszcze jeden kubeł no raczej trzeba mieć podłoże w akwarium a pustka bez korzeni też źle będzie wpływać na samopoczucie ryb, które czasami muszą mieć gdzie odsapnąć w ukryciu, no jak taka pawiooka znajdzie schronienie w 240 litrach, jak zasłania 1/4 akwarium :D

5 - Denitrator i hydroponika to chyba przesada skoro masz mieć dwa kubełki i tylko dwie ryby... to kubełek na rybe.. mało kto ma taki przepych w dziale filtracji u siebie :P

6 - oświadczam że zbiornik jakiś czas zamieszka ogromna ilość gupików - kup na początek kilka par, w krótkim czasie będzie ich pełno :) a i mogę oświaczyc że da się utrzymać parametry bo miałem w mojej 240-tce około 40 gupików + sporo innych ryb i nie było problemów... i to z jednym kubełkiem.. szaleństwo :P

7 - Co będzie to „sam jeden pan Bóg wie” - oj chyba on nawet nie wie... :P

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2009-01-07, 19:10

Jeśli będziesz dbał o zbiornik i robił to regularnie to syf w akwarium się nie pojawi.

Pawiookie uwielbiają jeść i wydalać, dlatego regularne podmiany i odmulanie to podstawa sukcesu. Nie przesadzajmy z nad filtracją, ale i nie zapominajmy o potrzebie przyzwoitej filtracji biologicznej.

Z karmieniem musisz dojść sam do właściwych wniosków. One zjedzą wszystko, ale nie wszystko im wyjdzie na zdrowie. Oczywiście poważny procent diety mięsnej i coś od czasu do czasu z witaminami i zielskiem ( jakieś płatki ) Te ryby niezbyt chętnie pobierają pokarm z podłoża. Karm tak, aby był pobierany z powierzchni. Jak podrosną to możesz karmić ręką, ale trzeba uważać bo gryzą. Co kilka dni zdrowotna głodówka.

Zalegające resztki bezwzględnie usuwaj.

Przy jedzeniu są dość gwałtowne i mogą się kłócić o pierwszeństwo.

Pomysł z gupikami jest raczej chybiony. Co zrobisz później z rybami? Jeśli liczysz na ich zjedzenie to trochę sobie poczekasz, bo młode pawiookie nie przejawiają agresji.
Obrazek

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: chudy321 » 2009-01-07, 20:12

1. Nie zgodzę się tutaj na pawiookie.pl jest dużo "kałużowców" ale to nie zmienia faktu że 240 to małe akwarium... pokombinuję coś może da się większe postawić od razu ;p
2. Tutaj zgadzam się jakoś tak nie pomyślałem do końca...
3. W sumie to sam już nie wiem w sumie ludzie jakoś dają radę na jednym kuble z cyrkulatorem, tutaj musicie mi pomóc ;]
4. Mogę dać piasek z Tangi.... całkiem o nim zapomniałem... trochę będzie go trochę dokupić ale to jest parę groszy... co do korzeni to fakt faktem trzeba mieć... będą na 100% tylko że takie mniejsze żeby nie ograniczać przestrzeni życiowej....
5. Mi chodzi głównie o dobro ryb i nie ma co oszczędzać... wolę wydać na sprzęt i mieć wszystko cacy niż parametry jak nie powiem co... Czyli mam rozumieć że albo Denitrator albo hydroponika tak?? jeśli tak co byście wy wybrali?
6. Co do gupików to nie problem tak właśnie zamierzam zrobić na jakiś czas... Tylko właśnie co z nimi potem robić? mam jeszcze swoje 72litry tylko czy nie będzie przesadą trzymanie tych gupików parę miesięcy w 70?

kbtor będę dbał o zbiornik jak tylko będę umiał... co do karmienia to będzie tak jak mówisz ja będę karmił małymi porcjami ale często... będą miały urozmaiconą dietę i wszystko będzie cacy... Co powiecie na karmienie pawiookich filetami ryb z naszych krajowych wód?
Jeżeli wydaje Ci sie że wiesz wszystko - masz racje wydaje Ci się

ODPOWIEDZ