Sam baniak jeszcze za świeży i za pusty.
Brak masy roślinnej może się skończyć glonami.
Większość z nas na początku wkłada do akwarium rośliny szybko rosnące, aby uspokoić zapędy glonów. Później wylatują z akwarium.
Ja się natomiast czepię oświetlenia. To jest panel ze świetlówkami i według mnie jest sporo za wysoko. Tak na oko to ze 12 cm nad taflą wody. Na zdjęciach wygląda jakby pod świetlówkami była jakaś szybka, czy coś w tym stylu.
Uważam że przy takim ustawieniu światła tylko prąd czerpiesz bo duża część ucieka w świat.
CyFer - Moje 160l
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Jakub
Re: CyFer - Moje 160l
Piszę po raz któryś z kolei: Akwarium od 4-5 dni jest obsadzone dużą ilością rogatka i nurzańca. I jeszcze przyjdą rośliny z allegro. Więc proszę już nie pisać o tej małej ilości roślin ;) Postaram się szybko zdjęcia zamieścić 
Pod świetlówkami jest plastikowa szyba chroniąca przed zachlapaniem świetlówek. Może część światła ucieka, ale 108W to i tak jest według mnie lekko za dużo na takie akwarium.

Pod świetlówkami jest plastikowa szyba chroniąca przed zachlapaniem świetlówek. Może część światła ucieka, ale 108W to i tak jest według mnie lekko za dużo na takie akwarium.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Taka wysokość na wodą i ta zupełnie niepotrzebna szybka zabierają cenne światło i uważam że będziesz miał problemy z roślinami.CyFer pisze: Pod świetlówkami jest plastikowa szyba chroniąca przed zachlapaniem świetlówek. Może część światła ucieka, ale 108W to i tak jest według mnie lekko za dużo na takie akwarium.
-
- Nowicjusz
Niepotrzebna szybka? Świetlówki nie mają oprawek bryzgoszczelnych, chyba, że bym ich końce obkleił jakąś taśmą...
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Ja też nie mam bryzgo oprawek woda po nich chlapie i nic się nie dzieje ;]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
CyFer pisze:Dzisiaj dostałem maila, że rośliny z allegro zostały wysłane, więc najwyżej zastąpię ją jakąś inną rośliną.
Co za głupek wysyła rośliny na weekend? Wolał bym zaczekać i żeby wysłał w poniedziałek ,a tak to rośliny mają dwa dni więcej do gnicia. :rotfl:
-
- Zakręcony forumowicz
- Imię: dawid
- Kontakt:
Z tego co wiem Suja ma nawet kable przylutowywane do świetlówek. :rotfl: :rotfl:Suja pisze:Ja też nie mam bryzgo oprawek woda po nich chlapie i nic się nie dzieje ;]
Ostatnio zmieniony 2009-01-10, 19:58 przez Thierry Henry, łącznie zmieniany 2 razy.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Nowicjusz
Rośliny zamówiłem tydzień temu i miały być wysłane dopiero w poniedziałek ze względu na mrozy, nie wiem czemu dzisiaj rano dostałem maila, że zostały wysłane ...
Co za głupek wysyła rośliny na weekend? - ja zamawiałem na allegro u Kasandry ;)
PS: Nowe zdjęcie w pierwszym poście
Co za głupek wysyła rośliny na weekend? - ja zamawiałem na allegro u Kasandry ;)
PS: Nowe zdjęcie w pierwszym poście