Aquasubstrate - dlaczego tak zamula wodę ?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Ma³gorzata
Aquasubstrate - dlaczego tak zamula wodę ?
Od sierpnia mam nowe akwarium 126 l z podłożem AQUASUBSTRATE II, filtr TetraTec 700 - przy każdym ruchu ryb w pobliżu dna wzbijają się kłęby mułu , które długo nie opadają. Czy to jest normalne czy tylko u mnie tak jest? Opócz tego, że szpeci to akwarium to osiada to jeszcze na roślinach !
W poprzednim akwarium miałam żwirek krzemowy i nigdy nic takiego się nie zdarzało.
Proszę o pomoc - czy coś można z tym zrobić ?
W poprzednim akwarium miałam żwirek krzemowy i nigdy nic takiego się nie zdarzało.
Proszę o pomoc - czy coś można z tym zrobić ?
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Re: Aquasubstrate - dlaczego tak zamula wodę ?
Trzeba podłoże odmulać.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Tutaj masz link do niego na allegro http://www.allegro.pl/item525190884_odm ... mocja.html .
Odmulaj przy każdej podmianie wody

- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Podłoża nawozowego jak Aquasubstrate nie należy odmulać jedynie należy zbierać syfek z powierzchni podłoża. Przy odmulaniu wydzieli się bardzo duża ilość związków szkodliwych dla ryb. Posiadanie kirysków przy takim podłożu nie jest zbytnio wskazane gdyż potrafią nieźle przekopać dno.pavelek pisze:Odmulaj przy każdej podmianie wody
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
A tak się delikatnie spytam - czy Aquasubstrate nie powinien być... przykryty warstwą np. żwirku? To znacznie pomoże :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Piwosz
- Rekin forum
- Kontakt:
Nie... Aquasubstrate to gotowe podłoże, które nie trzeba przykrywać żadnym żwirem ;-)maol pisze:A tak się delikatnie spytam - czy Aquasubstrate nie powinien być... przykryty warstwą np. żwirku? To znacznie pomoże :-)
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Kontakt:
Thierry Henry pisze:Trzeba podłoże odmulać.
Gratuluję pomysłu z odmulaniem :/ tylko nie wiem za bardzo jak to zrobić przy tak lekkim podłożu. Odmulaczem zassiesz część podłoża i po kilku takich zabiegach nie będziesz już miał nic na dnie :rotfl:pavelek pisze:Tutaj masz link do niego na allegro http://www.allegro.pl/ite...r_promocja.html .
To tak jak byś ADA amazonia zasypał żwirkiem :/maol pisze:A tak się delikatnie spytam - czy Aquasubstrate nie powinien być... przykryty warstwą np. żwirku? To znacznie pomoże :-)
Aqua Substrate jest typowym podłożem dla roślin i wg mnie jak będziesz miał w 100% ;) obsadzone dno roślinnością nie będzie efektu pylenia. Jak są duże gołe place tego podłoża to może coś takiego występować ale i też trzeba dobierać odpowiednie ryby nie przekopujące dno.
AS tak jak i ADA to podłoża typowo dla rośliniarzy więc dno musi być gęsto obsadzone
- maol
- Moderator
Na pewno tak, ale... co zmieni pokrycie go warstwą drobnego żwiru? W podłożu osadza się korzenie roślin, poniżej tej warstwy. I nie musi ona mieć styku bezpośrednio z "tonią" wody. A żwirek pomoże utrzymać to podłoże we właściwym stanie, jednocześnie pozwalając na normalne odmulanie. Obsadzenie dużej ilości roślin na pewno pomoże, ale moim zdaniem nie do końca.marti pisze:To tak jak byś ADA amazonia zasypał żwirkiem :/maol pisze:A tak się delikatnie spytam - czy Aquasubstrate nie powinien być... przykryty warstwą np. żwirku? To znacznie pomoże :-)
Aqua Substrate jest typowym podłożem dla roślin i wg mnie jak będziesz miał w 100% ;) obsadzone dno roślinnością nie będzie efektu pylenia. Jak są duże gołe place tego podłoża to może coś takiego występować ale i też trzeba dobierać odpowiednie ryby nie przekopujące dno.
AS tak jak i ADA to podłoża typowo dla rośliniarzy więc dno musi być gęsto obsadzone
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Piwosz
- Rekin forum
- Kontakt:
Estetyka... to po pierwsze...a po drugie wiele osób ma to podłoże i nie ma z tym problemów nie wiem czemu u Margo, tak sie dzieje.maol pisze:Na pewno tak, ale... co zmieni pokrycie go warstwą drobnego żwiru?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Kontakt:
wydaje mi się, że nawet jak przykryje się to podłoże żwirem to i tak nic nie da ponieważ żwir jest ciężki i po jakimś czasie możliwe, że "wsiąknie" w AS i będzie to nieestetycznie wyglądałomaol pisze:Na pewno tak, ale... co zmieni pokrycie go warstwą drobnego żwiru?
- maol
- Moderator
OK, przekonaliście mnie :-) No ale to powoduje, skoro u innych jest OK, następny kamyczek do zamulonego ogródka - a może to nie podłoże mąci wodę? Może przyczyna leży gdzie indziej?
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Piwosz
- Rekin forum
- Kontakt:
Bardzo prawdopodobne.maol pisze:Może przyczyna leży gdzie indziej?
A zapytam koleżankę o obsade... ile masz tam rybek i jakie te rybki?
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Sam mam to podłoże i u mnie "odmulanie" odbywa się tak jak Piwosz mówił.marti pisze: Thierry Henry napisał/a:
Trzeba podłoże odmulać.
pavelek napisał/a:
Tutaj masz link do niego na allegro http://www.allegro.pl/ite...r_promocja.html .
Gratuluję pomysłu z odmulaniem :/ tylko nie wiem za bardzo jak to zrobić przy tak lekkim podłożu. Odmulaczem zassiesz część podłoża i po kilku takich zabiegach nie będziesz już miał nic na dnie :rotfl:
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Ma³gorzata
Tak właśnie odmulam co tydzień,Piwosz pisze:Podłoża nawozowego jak Aquasubstrate nie należy odmulać jedynie należy zbierać syfek z powierzchni podłoża. Przy odmulaniu wydzieli się bardzo duża ilość związków szkodliwych dla ryb. Posiadanie kirysków przy takim podłożu nie jest zbytnio wskazane gdyż potrafią nieźle przekopać dno.pavelek pisze:Odmulaj przy każdej podmianie wody
obsada to 6 brzanek sumatrzańskich, 4 brzanki różowe, 8 neonów innesa i 2 kosiarki.
Przy brzankach obsadzenie całego dna roślinami nie jest łatwe bo one wszystko co delikatniejsze zżerają. Myślę, że wybór tego podłoża to był błąd.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
Jak proponujecie "zbierać syfek z powierzchni", przecież niezwykle łatwo jest wciągnąć elementy podłoża...