Wybór podłoża

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: £ukasz

Wybór podłoża

Post autor: Drottnar » 2009-01-18, 17:06

Moi Drodzy,

po raz kolejny zwracam się do Was z prośbą o pomoc.

Otóż napaliłem się strasznie na AquaSubstrate II+. Nawet już mam pieniądze na to, ale pojawiło się ale...

Mam akwarium 112l z ambicjami na holendra. Jak na razie mam w nim sporo mało wymagających roślin takich jak moczarka, bacopa, cabomba, hygrophila polysperma czy rogatek. Mam też kilka średnio wymagających: didiplis, ludwigia, sagittaria, kryptokoryna i wreszcie eleocharis, którego zaliczam do roślin wymagających.
Akwa zasilane jest CO2 z butli i oświetlane w "pełni dnia" 102W światła.

Moim marzeniem jest to, aby całe dno obsadzić tak, aby nie było w ogóle placków gołego podłoża. Myślę o wymianie części roślin na jakieś bardziej wymagające w tym o glossostigmie.

Jeśli chodzi o obsadę to przy dnie żerują tylko krewetki i 3 cierniooczki.

Obecnie jako podłoże mam częściowo żwirek, a częściowo bazalt, który się totalnie nie sprawdził, bo jest za gruby i za ostry dla cierniooczków, więc w ogóle na niego nie wpływają.

Wodę mam z kranu dość twardą (KH 10, GH >14), pH 7,2.

I teraz pytanie - jakie zastosować podłoże w moim przypadku? Czy substrat? Jeśli tak, to który? Bo zastanawiam się też na Tetra Complete Substrate (cena podobna, ale nie zbija twardości). Czy może jakieś podłoże roślinne (Filtus?), albo zupełnie zwykły żwir o drobnej granulacji?

Pomóżcie proszę :)

daroo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Darek

Re: Wybór podłoża

Post autor: daroo » 2009-01-18, 21:00

Ja się nie znam na podłożach w ogóle, ale mam Filtusa, i jest to chyba najwięszy błąd jaki zrobiłem zakładając akwa. Nie dość że zmieszał się ze żwirem kótrym był przykryty (ok, może zbyt głęboko odmulałem). Sam Filtus ma kiepski wygląd i kolor, do tego strasznie się zamula, a że jest lekki, przy odmulaniu powstaje prawdziwy sajgon...

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2009-01-18, 22:15

Drottnar pisze:I teraz pytanie - jakie zastosować podłoże w moim przypadku?
Amazonia, tylko amazonia. :D
Nie żałuj sobie i kup dwie 9kg paczki.
Parę złotych drożej, ale warto. :hyhy:
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

marti
Akwarysta
Pojemność akwarium: 65
Kontakt:

Post autor: marti » 2009-01-18, 22:42

marthinez, a może jednak na początek AS II+ też ładnie zbija parametry wody jednak niestety nie wiem jak długotrwały jest ten efekt no i jednak jest trochę tańszy niż podłoże ADA. Czy aż tak AquaSubstrate jest gorszym podłożem od markowego ADA :?:

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta

Post autor: Drottnar » 2009-01-19, 00:45

Marcin, to nie jest parę złotych. Amazonia jest DUŻO droższa i nie stać mnie na nią. Uzbierać bym mógł, ale nie chcę takich pieniędzy ładować w podłoże. Może kiedyś, jak już będę nieprzyzwoicie bogaty, to się zdecyduję.

Jeśli ze względu na rośliny warto wziąć substrat, a nie np. ziemia + żwir, to czy cierniooczki nie będą robiły bałaganu? One chyba lubią się zakopywać i wtedy mogą wywalać błotko substratowe... podobnie chyba mogą wybijać ziemię spod żwiru, prawda?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2009-01-19, 08:40

marti pisze:Czy aż tak AquaSubstrate jest gorszym podłożem od markowego ADA
W/g mnie wogóle nie mozna porównywać tych podłozy.
ASII nie jest MOIM ZDANIEM nawet w połowie tak dobry jak Amazonia.
Nie miałem tych podłoży, ale widziałem oba na żywo, jak i znam osoby, które testowały oba.

Amazonia jest tak nasycona nawozami, że większość osób nawet tych doświadczonych nie radzi sobie ze startem, bo poziomy np. azotu skaczą do toksycznych (<100ppm) stężeń.

Kto choć trochę orientuje się podłożach typowych dla roślin (takie konkretnie chce Lukasz), a nie do akwarii ogólnych ten od razu powie, że Amazonia praktycznie w Polsce nie ma konkurencji.
Na zachodzie jest jeszcze Seachem flourish.
Drottnar pisze:Może kiedyś, jak już będę nieprzyzwoicie bogaty, to się zdecyduję.
Dwie paczki to wydatek około 250 zeta.
Czy na prawdę trzeba być "nieprzyzwoicie bogatym" żeby wydać tyle i mieć spokój z podłożem na najbliższy rok, dwa, trzy?
Tyle to niektórzy, wcale nie "nieprzyzwoicie bogaci" wydaja np. na jedną Paletkę.

Ale rozumiem to Twoja kasa.
Ja tylko dałem propozycję podłoża do akwarium w 100% roślinnego.

Zresztą moja dewiza to "Nie stać mnie na kupowanie podróbek"
Nie stać mnie było na Amazonie to kupiłem substrat i żwirek. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta

Post autor: Drottnar » 2009-01-19, 08:53

marthinez pisze:Nie stać mnie było na Amazonie to kupiłem substrat i żwirek.
Jaki substrat kupiłeś? "Podłoże - TetraCompleteSubstrate 11kg, żwir granitowy, bazalt. Niektórym może się nie podobać, ale dla mnie jest git." Czy to to?
Jeśli tak, to jak się to sprawdza?

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2009-01-19, 10:30

ziemia -> żwirek

najtaniej, najprościej, najlepiej :)

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta

Post autor: Drottnar » 2009-01-19, 10:52

Mam 150 złych do przeznaczenia na podłoże. 3 worki AS II+ za to kupię.

Więc kwestia kosztów tutaj odpada. Oczywiście nie mówię o produktach ADA, które są poza moim zasięgiem.

Pytanie moje jest bardziej związane z tym, czy np. cierniooczki będą się czuły dobrze na AS II+, czy może ze względu na nie lepiej żwir. Jeśli żwir i ziemia, to czy one tej ziemi nie wybiją do słupa wody. Czy nie będą zbytnio muliły AS II+.

Ostatnio też czytałem sporo o tym, że substratów nie da się odmulać, a jeśli już to tylko delikatnie po powierzchni.

No i wreszcie, też dość istotna kwestia. Mam twardą wodę i liczę na to, że substrat mi tę twardość zbije, a co za tym idzie, CO2 będzie się lepiej rozpuszczało w wodzie i więcej go dotrze do roślin. Na RO nie zamierzam kupować.
Czy ziemia też zbija twardość?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2009-01-19, 18:55

Drottnar pisze:Jaki substrat kupiłeś? "Podłoże - TetraCompleteSubstrate 11kg, żwir granitowy, bazalt. Niektórym może się nie podobać, ale dla mnie jest git." Czy to to?
Jeśli tak, to jak się to sprawdza?
Chyba widać jak się sprawdza, ale dla mnie ważne były rośliny, a Ty na bazalcie "psy wieszałeś" ze względu na P. khuli. ;)
dzidek1983 pisze:ziemia -> żwirek

najtaniej, najprościej, najlepiej
Najtaniej, najprościej, ale na pewno nie najlepiej.
:P
Drottnar pisze:Pytanie moje jest bardziej związane z tym, czy np. cierniooczki będą się czuły dobrze na AS II+
Na pewno tak, ale AS nie będzie się dobrze czuło z nimi, jak i innymi rybami dennymi typu zbrojniki, kiryski itp.
Drottnar pisze:Jeśli żwir i ziemia, to czy one tej ziemi nie wybiją do słupa wody.
To już musisz ich zapytać. :P
Na ziemię dajesz kilka cm żwirku (4-5 cm). Czy Twoje rybki kopią tak głęboko w żwirze? Wątpię.
Drottnar pisze:Czy nie będą zbytnio muliły AS II+.
Na pewno będą. Tego możesz być pewien.
Pytanie tylko jak mocno? Czy będzie to do zaakceptowania.
Drottnar pisze:No i wreszcie, też dość istotna kwestia. Mam twardą wodę i liczę na to, że substrat mi tę twardość zbije
Przez jakiś czas zbije, ale w końcu przestanie.
Koci piach, Amazonia też zbijają twardość i pH, ale wszystko to do czasu.
Każde podłoże na bazie wypalonej glinki wulkanicznej posiada tak zwany parametr CEC (Cation Exchange Capacity), czyli po prostu zdolność wymiany kationów. Zdolność tą ma wiele gruntów gliniastych powstałych w warunkach tropikalnych jak np: lateryt, bentonit.
A najbardziej zeolit.
Obrazek

ODPOWIEDZ