poziom co2
Moderator: ModTeam
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
poziom co2
obliczylem poziom co2 w moim zbiorniku. wynosi on 36ppm (wg kalkulatora ze strony roslinyakwariowe) (ph - 7, Kh - 12 )
czy nie jest on za wysoki?
podaje ponad 1babelek na sekunde przy zapalonym swietle, w nocy zakrecam doplyw prawie do zera
jesli jest za wysoki jakie moga byc tego negatywne konsekwencje?
czy nie jest on za wysoki?
podaje ponad 1babelek na sekunde przy zapalonym swietle, w nocy zakrecam doplyw prawie do zera
jesli jest za wysoki jakie moga byc tego negatywne konsekwencje?
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Re: poziom co2
Jest troszke za wysoki. Optymalny poziom CO2 w wodzie to 20-25ppm.matmax426 pisze:czy nie jest on za wysoki?
Możesz poddusić troszkę rybki... Obserwuj jak sie zachowują, jeśli widzisz ze plywają blisko tafli to znaczy ze to stężenie co2 ma zły wpływ na nie.jesli jest za wysoki jakie moga byc tego negatywne konsekwencje?
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
nie widze zadnych oznak zaduszenia ryb, plywaja dosc blisko dna.
a co z roslinami?
mam same niewymagajace gatunki (trawa i mchy) kture rosna jak szalone. czy nie jest to marnotrawstwo co2?
narazie dojscie nowych gatunkow nie wchodzi w gre z powodow finansowych (wiem jakie chce rosliny docelowe, jednak z kilku powodow nie chce w nie narazie inwesowac)
a co z roslinami?
mam same niewymagajace gatunki (trawa i mchy) kture rosna jak szalone. czy nie jest to marnotrawstwo co2?
narazie dojscie nowych gatunkow nie wchodzi w gre z powodow finansowych (wiem jakie chce rosliny docelowe, jednak z kilku powodow nie chce w nie narazie inwesowac)
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Dwutlenek węgla dozuje się w nocy żeby były mniejsze skoki Ph. Dwutlenek dozuj parę godzin przed zapaleniem światła
Rośliny w ciemnej fazie procesu foto syntezy pobierają tlen a wydalają Co2mam same niewymagajace gatunki (trawa i mchy) kture rosna jak szalone. czy nie jest to marnotrawstwo co2?
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Raperzu pisze:Dwutlenek węgla dozuje się w nocy żeby były mniejsze skoki Ph
albo czegos nie rozumiem albo te dwa zdania zaprzeczaja sobie nawzajem...Raperzu pisze:Rośliny w ciemnej fazie procesu foto syntezy pobierają tlen a wydalają Co2
skoro rosliny w nocy uwalniaja co2 to po co jeszcze go podawac?
i czym dokladnie jest ciemna fotosynteza i na czym polega?
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
To zwykłe oddychaniematmax426 pisze:i czym dokladnie jest ciemna fotosynteza i na czym polega?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
jest to proces, który rśliny wykonują po zgaszeniu światła.matmax426 pisze:i czym dokladnie jest ciemna fotosynteza
matmax426 pisze: i na czym polega?
Raperzu pisze:Rośliny w ciemnej fazie procesu foto syntezy pobierają tlen a wydalają Co2
Nie trzeba, ale jak się nie ma elektrozaworu i nie chce się codziennie ustawaić...matmax426 pisze:skoro rosliny w nocy uwalniaja co2 to po co jeszcze go podawac?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Weź pod uwagę niedokładność testów oraz obecność organiki, która zawyża odczyt co2.matmax426 pisze:obliczylem poziom co2 w moim zbiorniku. wynosi on 36ppm (wg kalkulatora ze strony roslinyakwariowe) (ph - 7, Kh - 12 )
W/g niektórych źródeł poziom co2 powinien wynosić tyle ile podał Piwosz.matmax426 pisze:wynosi on 36ppm
Inna szkoła np. Toma Barra mówi nam, że najodpowiedniejszy jest poziom 30-40 mg/l.
Osobiście przestałem sugerować się pomiarami co2.
Podaje tyle, żeby rybek nie podusić. W/g testów (JBL) mam 60mg/l.
Jeśli jest faktycznie bardzo wysoki, to tak jak pisał Piwek można podusić (a raczej zabić zbyt gwałtownym skokiem pH) co wrażliwsze rybki.matmax426 pisze:jesli jest za wysoki jakie moga byc tego negatywne konsekwencje?
Ogólnie to nie ma czegoś takiego jak uduszenie się ryb.
Poziom tlenu w wodzie nie maleje wraz ze wzrostem dwutlenku węgla. Te gazy nie mają prawie w ogóle wpływu na siebie.
Dwutlenek węgla w połączeniu z wodą tworzy bardzo słaby kwas węglowy, który zakwasza (obniża) odczyn (pH).
To owy kwas zabija.
Mniejsze poziomy (na granicy przyduchy) także szkodzą rybkom. Dużo co2 w wodzie niszczy rybom skrzela, jednak jest to proces długotrwały i praktycznie nie zauważalny, do czasu zgonu osobnika.
W to radzę się za bardzo nie zagłębiać.matmax426 pisze:i czym dokladnie jest ciemna fotosynteza i na czym polega?
Poprostu jest to odwrotność fotosyntezy po względem chemii, czyli w nocy rośliny zamiast pobierać dwutlenek węgla i wydalać tlen, robią na odwrót. Pobierają tlen wydalając co2.
Co ciekawe, nawet w nocy rośliny korzystają z większości składników odżywczych (nawozów), jednak robią to w naprawdę ograniczonych ilościach.
Najlepiej i najprościej ujęte. ;)Akwarybka pisze:To zwykłe oddychanie
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
dzieki za odpowiedzi 
zmiejszylem ilosc podawanego co2
temat do zamkniecia

zmiejszylem ilosc podawanego co2