rakusm pisze:powiem szczerze że nie mam teraz tyle kasy żeby kupić taką belkę a wydaje mi się że jak zrobię samemu to dużo taniej wyjdzie
np takie coś:
http://www.allegro.pl/ite...18w_okazja.html
i oczywiście zmienić świetlówki...
Szczerze mówiąc jeżeli nie masz za dużo kasy na światło to daj sobie spokój z wymagającymi roślinami bo jak dasz dużo watów to CO2 musisz dostarczać no chyba że chcesz hodować glony a nie rośliny.
Napisz jakie rośliny planujesz zasadzić a co do światła i rodzaju świetlówek to już tyle razy było to wałkowane na forum że bez problemu znajdziesz odpowiedź w dziale oświetlenie jeżeli moja propozycja Tobie nie wystarcza
Następna sprawa tej lampy co pokazałeś link do allegro 4x18W. zastanowiłeś się ile to da Tobie światła :?: ponad 1W na litr
Przede wszystkim przy tego typu lampach trzeba sprawdzić czy jest możliwość odłączenia poszczególnych świetlówek znając życie muszą świecić wszystkie lub żadna :kwasny:
Dodatkowo musisz dokupić 4 świetlówki średnio każda po 25 zł to jest dodatkowe 100zł co daje koszt 145 zł + koszty przesyłek więc wyjdzie koło 200 zł za lampę z świetlówkami T8
a za belke zapłacisz niewiele drożej i to na świetlówkach T5 więc się zastanów