60l szału nie ma ale się staram

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

bazej
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0

60l szału nie ma ale się staram

Post autor: bazej » 2007-03-24, 11:58

Witam wszystkich!Umieszczam na forum zdjęcia mojego akwarium. Proszę o komentarze
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
bazej

JS
Forumowicz

Re: 60l szału nie ma ale się staram

Post autor: JS » 2007-03-24, 12:20

Daj jakąs tapetę. I więcej roślin ;) to raz.
A dwa - może jakiś porządniejszy opis?

Marian
Stały bywalec

Post autor: Marian » 2007-03-24, 12:28

oświetlenie nocne trochę za mocne, dodaj np. czarny brystol jako tapetę, oczywiście dosadź roslinek

napisz obsadę
Obrazek

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2007-03-24, 13:25

Strasznie grubo tam tego zwiru. Przesun czesc zwiru pod tylna sciane tak aby byl lekki "spad" w kierunku szyby frontowej. Od frontu nie potrzeba tak grubo zwiru bo i tak nie sadzi sie tam zadnych roslin. Sprawa druga. Tak, koniecznie jakies tlo. Najlepiej jednolitego koloru. Wreszcie ostatnia sprawa to ten echinodorus (o ile sie nie myle). Wyrosnie zbyt wielki na to akwa. W jego miejsce dalbym anubiasa a przodu tego korzenia a na korzeniu dalbym paproc jawajska. Kryptokorynki sa OK. Po tych poprawkach bede klaskal :mrgreen:

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2007-03-24, 13:44

popieram wszystkich wyżej, ale jeszcze jedno od siebie masz za dużo rybek ja naliczyłem 26 możliwe że którąś przeoczyłem i większość to mieczyki jest ich o wiele za dużo, a te ryby mają tendencje do rozmnażania, są nawet gurami i gupik, a nawet chyba wielkopłetw wspaniały (tego nie jestem pewien) ale napewno jest ich za dużo!!!!!!!!!!!!!!

Tadzio
Nowicjusz

Post autor: Tadzio » 2007-03-24, 15:37

Dokładam się do opisów :-> Moja uwaga:przysłonił bym filtr i grzałkę jakimiś roślinkami gęsto rosnącymi!Powodzenia! ;-)
Tadzio

bazej
Zainteresowany

Post autor: bazej » 2007-03-25, 09:54

Hejka!Zgadzam się ze wszystkimi i wiem ze roślin za mało a ryb za dużo. Większość ryb to młode, które muszę gdzieś przenieść sa to molinezje żaglopłetwe. Nie mam drugiego akwarium i stąd ten tłok a z kolei zostawić młode na pożarcie bez opieki to nie etyczne. Co do tła to myślałem na dym ale za tylną szybą mam okno i nie wiem czy to jest najlepszy pomysł żeby zasłaniać naturanle światło. Roślinek mało bo mam z nimi problem poprostu rybki mi je zjadają te które są to jedyne jakie wytrwały teraz zastosowałem bimbrownie więc może bedzie lepiej. Jeśli możecie napiszcie konkretne gatunki i jakiś projekt. Dzięki za uwagi.
bazej

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2007-03-25, 19:47

może pomyśl o sprzedaży lub oddaniu mlodych bo przybędzie ci ich znowu nie długo, co do światła to od słonecznego wzmaga się rośnięcie przede wszystkim glonów, co do roślinek to jakieś twardo listne na ten temat najwięcej powinien wiedzieć Slanter, nie ujmując nic innym, ale on zajmuje się akwariami o dużym zagospodarowaniu przez rosliny więc się na tym dobrze zna

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dominika

Post autor: Doma » 2007-04-07, 13:55

fajne akwa możesz dodać jakieś tło nawet nie strukturalne, i więcej roślinek, jeśli zdołasz utrzymać to fajnie by wygladała jakaś czerwona, no ładniej by było gdyby było więcej roślinek.

Awatar użytkownika
PaVeloo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 60
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: PaVeloo » 2007-04-20, 17:54

Tadzio pisze:Dokładam się do opisów :-> Moja uwaga:przysłonił bym filtr i grzałkę jakimiś roślinkami gęsto rosnącymi!Powodzenia! ;-)
Szczerze, to ja mam też ten problem. Jaką rośliną zakryć grzałę i filtr? Miałem trawę, to powietrze z filtra niszczyło ją (gniła) i trawa była wciąż "odpychana". Może ktoś pomoże???

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2007-04-21, 10:59

PaVeloo pisze:
Tadzio pisze:Dokładam się do opisów :-> Moja uwaga:przysłonił bym filtr i grzałkę jakimiś roślinkami gęsto rosnącymi!Powodzenia! ;-)
Szczerze, to ja mam też ten problem. Jaką rośliną zakryć grzałę i filtr? Miałem trawę, to powietrze z filtra niszczyło ją (gniła) i trawa była wciąż "odpychana". Może ktoś pomoże???
Grzalki nie polecalbym obsadzac roslinami. Chyba, ze zrobisz to w taki sposob aby roslina zaslaniala grzalke optycznie ale wciaz byla w pewnej odleglosci od grzalki. Geste obsadzanie wokol grzalki powoduje ograniczenie cyrkulacji wody no rosliny przylegajace do grzalki nie czuja sie dobrze. Grzalka w akwa piekna nie jest (sam nie znosze jej widoku) ale jest to zlo konieczne. Osobiscie posiadam czarne tlo i postaralem sie o grzalke w czarnej obudowie. Czarne na czarnym jest malo widoczne. Jesli chodzi o filtr. Zadna roslina w akwarium nie lubi ani zbytniego "lopotania" ani zbytniej stagnacji. Tak wiec sadzenie u wylotu filtra, podobnie jak w przypadku grzalki, ma dwie negatywne strony. Po pierwsze zaslania wylot wody przez rosline powodujac stagnacje w akwarium (woda w akwa powinna byc w powolnym ale nieustannym ruchu). Po drugie roslina ktora "lopocze" jest oslabiona, slabo rosnie i przyciaga glony. Niestety ale zaslanianie wlotu czy wylotu fitra czymkolwiek, moim zdaniem, nie jest wlasciwe. Osobiscie nie lubie wewnetrznych filtrow z, miedzy innymi, estetycznych powodow.

Awatar użytkownika
PaVeloo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 60
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: PaVeloo » 2007-04-21, 13:38

dobra, dzięki. Przyda się ta wypowiedź.
60 L
11xNeon Innesa
9xZwinnik Jarzeniec
5x Brzanka Sumatrzańska
4xDanio Pręgowane

www.paveloo.e-akwarystyka.pl

[you], miłego przeglądania forum.

Jeżeli pomogłem, kliknij "pomógł".

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2007-04-26, 20:56

To akwarium aż się prosi: ROŚLIN, TAPETY! Niech się stanie rewolucja! (żart)

bazej
Zainteresowany

Post autor: bazej » 2007-05-27, 14:19

zaszly małę zmiany ale jeszcze to nie wszystko narazie staram sie dobrać jakieś fajne rośliny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
bazej

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dominika

Post autor: Doma » 2007-05-27, 14:49

Najlepiej zrób sobie "zielone tło" czyli obsadz tył akwarium jakimiś roślinami tył akwarium. Albo chociarz jakąs tapete.
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle

ODPOWIEDZ