Akwarium 25 litrowe - wątpliwości i pytania początkującego

Moderator: ModTeam

sotoran
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0

Akwarium 25 litrowe - wątpliwości i pytania początkującego

Post autor: sotoran » 2007-04-27, 10:32

*Akwarium profilowane: 40x25x25
*Pojemność: 25 l
*Grzałka z termostatem 50 W
*Filtr Haile 380l/h z napowietrzaniem
*Pokrywa z oświetleniem żarówkowym 25 W
*Podłoże: żwirek czarny
*Flora: Bacopa caroliniana, Vallisneria americana, Cryptocoryne, Cabomba, Alternanthera reineckii
*Fauna: 6 neonów czerownych, 2 kirysy śpiżowe, 2 krewetki czerwonose
*Odczyn pH wody: 7,5

Akwarium wystartowałem trzy tygodnie temu. Sera Aquasafe na dobry początek. Obsadziłem rośliny na nawozie ułożonym pod żwirkiem. Odczekałem 2,5 tygodnia. Dodałem SERA Nitrivec. I dwa dni temu zarybiłem akwarium.... z delikatną podmianą wody w ilości 1/3 (wykorzystałem wodę ze sklepu akwarystycznego).
Ryby karmię SPIRULINĄ SPECJAL, TROPICAL VEGETABLE.
Grzałka chodzi non stop, natomiast filtr z napowietrzaczem i światło 12-13 h na dobę.

Pytania:

1. Czy stosować dalej zalecaną procedurę 10 dniowego dodawania Nitrivecu czy zaniechać już ją?

2. Na paru roślinach (Cabombie) pojawił się wczoraj tak jakby biały, bąbelkowaty kożuszek. Co to jest?

3. Parę listków zrobiło się szklistych i gniją. Jak je usunąć i czy w ogóle teraz je usuwać gdy stabilizuje się flora bakteryjna?

4. Od wczoraj przy otwieraniu pokrywy w celu karmienia uderza w moje nozdrza taki delikatny fetorek, który szybko się rozwiewa i znika po chwili. Ale po zakryciu akwarium po paru minutach powraca. Czy to normalne? Jak temu zapobiec? Czy to wina, że wyłaczam filtr na noc?

5. Chcę obniżyć jeszcze trochę pH do 7. Czy w tym etapie jeszcze samo spadnie czy dołożyć jakiś korzonek lub macie jakieś inne pomysły?

6. W przyszłości chcę wpuścić do awarium "glonojada". Jakiego polecacie?

7. Czy mogę jeszcze do mojego stadka wpuścić 2 brzanki czerwone/różowe?

8. Pojawiły mi się na roślinach małe ślimaczki. Usuwam je jak tylko je dojrzę. Skąd się wzięły? Czy to możliwe, że słabo wypłukałem rośliny? Chyba zastosuję metodę na marchewkę... Ale czy na obecnym etapie startowania akwarium mogę takie cudo wstawić do wody? :twistedevil:

Awatar użytkownika
kasia2005
Akwarysta
Imię: Kasia ;-)
Kontakt:

Re: Akwarium 25 litrowe - wątpliwości i pytania początkującego

Post autor: kasia2005 » 2007-04-27, 11:11

nie możesz wpuścić glonojada ani nic innego do tego akwa
nie wyłączaj filtra na noc
usuń znijące liście
ph obnizysz właśnie dokładając korzeń
metoda na marchewkę niewiele Ci pomoże , ślimaki przyniosłeś z roślinami bądz z wodą z akwarium sklepowego
co do nalotu to by się przydały fotki nie mam pojecia co tam możesz mieć
zarówka to jaka?? energooszczędna ?? 25 w ? jeśli zwykła to wymień bo nie dostarcza Twoim roślinom wystarczającej ilości światła tylko wydziela ciepło a od tego jest grzałka
podmiany raz w tygodniu w ilości 20-30 % (w takim małym akwa do 50% ) objętości robi się z czytsej odstanej wody a nie ze sklepowej nie wiem w ogóle skąd taki pomysł
ogółem za małe akwa dla tych neonów one potrzebują przestrzeni do pływania a w 25 l tego nie ma
ja w 25 l mam krewetki red cherry i nie wpuściłabym tam ryb po prostu za mały zbiornik na ryby
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam

sotoran
Nowicjusz

Post autor: sotoran » 2007-04-27, 11:42

Dzięki za porady.

Gnijące liście usunięte.
Żarówkę dzisiaj wieczorem zamienię na energooszczędną, bo ta co mam jest żarowa i faktycznie dogrzewała mi wodę. Czy w energooszczędnej zwiększyć moc na 40 W?

Powiadasz, że 25 l to mały zbiornik... Zgadzam się z Tobą, ale to jest prezent dla mojego dziecka na dzisiejsze urodziny. Owe akwarium będzie stało w jej pokoju i uważam, że nie potrzeba większego. A neony są jeszcze małe, a do tego czasu nim urosną przygotuję sobie w swoim pokoju duże akwarium 100 l i tam je przeprowadzę. Podczas montowania tego małego "aqua" tak mi się spodobało hodowanie wodnych istot, że duże akwarium wstawię sobie zamiast telewizora. :) A po tej przeprowadzce to parkę jakichś ładnych płd. amerykańskich rybek będę mógł wprowadzić?

Co do sprawy podmiany wody z użyciem sklepowej to chodzi o wodę sklepową z akwarium, w której przyniosłem rybki. :-P

I co z tym smrodkiem, podmienić trochę wody czy przeczekać i obserwować (czyt. wąchać)?

Awatar użytkownika
kasia2005
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: kasia2005 » 2007-04-27, 11:49

co do żarówki to nie bardzo wiem o co chodzi , możesz jaśniej ? jaki masz gwint ? jesli to standardowa pokrywa to nie kupisz mocniejszej niż 11 W bo tam jest mały gwint-e14
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam

sotoran
Nowicjusz

Post autor: sotoran » 2007-04-27, 12:20

Gwint to nie problem... Oprawkę sobie wymienię. A chcę wstawić Philpsa 40 W co daje światło prawie 2 tys. lumenów.

Chyba wystarczy? Pytam, bo akurat na ogrodnictwie wodnym to się w ogóle nie znam. A wiedzę dopiero zdobywam wraz z doświadczeniem.

Awatar użytkownika
kasia2005
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: kasia2005 » 2007-04-27, 12:40

40W w takim akwa to może jednak troche za duzo ? widzisz najlepiej mieć ok 0,5 do 1 w (maksymalnie ) na na litr przy większym oświetleniu zaczną się kłopoty z glonami poza Alternantherą (która ogółem jest trudna w hodowli ) pozostałe rosliny nie maja aż takich wymagań pod względem oświetlenia więc jeśli dopiero zaczynasz radze słabszą żarówkę , 11 w Ci wystarczy biorąc pod uwagę żwir i inne rzeczy w akwa , wody jest ok 20 l netto więc żarówka 11 w da Ci 0,5w/l
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2007-04-30, 11:18

Ja proponowałbym przerobić pokrywe i zamiast żarówki wstawić świetlówke liniową 2x8W.

ODPOWIEDZ