Fosfor- gdzie go najwiecej?

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

kukiss21:)
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: £ukasz

Fosfor- gdzie go najwiecej?

Post autor: kukiss21:) » 2009-02-23, 18:04

Kłaniem sie wszytskim. Mam do was pytanie czym podnies poziom fosforu w zbiorniku? moze troche o moim zbiorniku. Otoz jest nawozony cała linia planta activ wszystko jest super po za fosforem, płynny nawoz makroelementow pieknie i skutecznie podnosi poziom azotanow 1ml podnosi 1ppm w 100l wody naprawde wydajny nawoz. Fosforu jest jednak nico mniej niz bym chciał. Poziom No3 utrzymuje na poziomie około 20-10ppm a poziom fosforu 0.25 test hagena tyle wskazuje, moim zdaniem testy tej firmy sa dosyc dokładne. I tu moje prosba do was czym zwiekszyc poziom PO4? prosiłbym o rzecz łatwo dostepna gdyz sole odpadaja poniewaz nie potrafie ich nigdzie znalesc a zamaiwiac przez internet nie chce. Zapomniałem dodac ze poziom Po4 chciałbym zwiekszyc do okło 1ppm. Dziekuje za odp. pozdrawiam

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: Fosfor- gdzie go najwiecej?

Post autor: marthinez » 2009-02-23, 19:02

kukiss21:) pisze:I tu moje prosba do was czym zwiekszyc poziom PO4? prosiłbym o rzecz łatwo dostepna gdyz sole odpadaja poniewaz nie potrafie ich nigdzie znalesc a zamaiwiac przez internet nie chce.
Tylko sól KH2PO4. Innej możliwości nie ma na dokładne dawkowanie fosforu.
Mimo wszystko proponuję zamówić przez neta w tym sklepie: http://akwanawozy.sklepna5.pl/pokaz_pro ... p?idprod=6
Na prawdę warto, nie tylko tą sól.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Forumowicz

Post autor: kukiss21:) » 2009-02-23, 22:09

Tak było by najlepiej... Podobno wiecej fosforu znajdew nawozie Aqua Art Planta Gainer Pro Macro jest to prawda? Jezeli nie wtedy postaram sie o te sole.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2009-02-23, 22:16

kukiss21:) pisze:Podobno wiecej fosforu znajdew nawozie Aqua Art Planta Gainer Pro Macro jest to prawda?
Widzisz, przewagą soli nad takimi nawozami jest świadomość, że wiemy ile, czego dajemy do zbiornika. Jak dam 1ppm fosforu to wiem, że mam 1ppm fosforu i nic poza tym.
W przypadku mieszanek nie wiesz ile fosforu jest w środku. Dodatkowo z fosforem wprowadzasz potas i azot (i kto wie co jeszcze).
Gdy te dwa składniki mamy pod dostatkiem dodając nawóz kumulujemy je jeszcze bardziej, co w konsekwencji zamiast uregulować stosunek NPK, rozregulowuje go bardziej.

Ale oczywiście wybór jest Twój. Wielu stosuje ten nawóz z powodzeniem. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Forumowicz

Post autor: kukiss21:) » 2009-02-24, 08:02

Postaram sie o te sól. Dzieki

ODPOWIEDZ