Ogromne stężenie NO2

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

Anne_
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Ania

Ogromne stężenie NO2

Post autor: Anne_ » 2009-02-24, 17:04

Witam,

4 tygodnie temu przygarnęłam welona. Zakładając akwarium użyłam wody z dojrzałego już innego akwarium. Po paru dniach wpuścilam rybkę. Robiąc wczoraj tekst wody okazało się, że stężenie azotynów (NO2) jest przerażające, wcześniejsze testy zawsze pokazywały mi 0. Rybka nie wykazuje żadnych niepokojących objawów, ale jednak truje się tym wszystkim. Zrobiłam podmiane wody około 30% gdyż dzień wcześniej również podmieniałam wode (30%). W przepływowym miejscu od wczoraj są dwa woreczki z Zooleku, do gąbki filtra dodałam tabletke na start akwarium by przyśpieszyć cykl azotowy, jednak poziom azotynów nie spadł wiele (azotany również są wysokie). Zupełnie nie wiem, co jeszcze zrobić, więc będę bardzo wdzięczna za jakies rady.

Akwarium - 45l (wiem, ze za mało jak na welona jednak to tylko tymczasowe rozwiązanie)
Obsada - welon
Filtr - wewnętrzny 300 l/h
Temperatura - 20 stopni

Obecne parametry wody:
NO3 - 50mg/l
NO2 - 5-6mg/l
GH - >7d
KH - 6d
pH - 6,8

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Re: Ogromne stężenie NO2

Post autor: Piwosz » 2009-02-24, 22:55

W akwarium nie ma pewno żadnych roślin, a filtr jest mały jak na taką welonke. To pewno przez to masz tak wysokie stężenie NO2. Jakby nie patrzeć No3 też jest wysokie...
Anne_ pisze:Po paru dniach wpuścilam rybkę
Mimo tego że woda jest z dojrzałego baniaka poczekałbym ze 2 tygodnie przed wpuszczeniem welona, zeby flora bakteryjna na dobre rozwinęła sie w podłożu i filtrze.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Ogromne stężenie NO2

Post autor: maol » 2009-02-25, 10:16

To własnie przykład na "działanie" welonek. W tak małym zbiorniku nic nie poradzisz,szybka i "mało dokładna" przemiana materii tych ryb będzie zawsze powodować taki efekt. Są dwie drogi - znacznie większy zbiornik albo rezygnacja z welonek.

P.S. Przy tych parametrach NO3 jest mało istotne. NO2 zabija prędzej...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ