zakupilem wlasnie urzywke filtr Eheim Professionel 2224 wczesniej mialem jakiegos liptona wewnetrznego a tryskla z niego woda jak z fontanny trza go zamulac bylo, a z nowego trzymajac waz w poziomie [ dl.1m sr.wew.10 mm wylot i wlot ] leci woda co najwyzej 3cm pytanie do urzytkownikow takiego sprzetu, czy tak ma byc, ze wody przeplywa przez niego mniej niz przez jakis lipton wewnetrzny. rozumiem werze inny opor wody wysokosc w slupie
no ale cos nie bardzo, zeby to kopsnelo radziejke z akwa 240l jak sadzicie co jest :?: :?: :?:
wyciagnolem z niego 2 koszyczki co by oporu niemial duzego, zalalem filtr woda a strumien wody moze ciupke sie poprawil.chodzi mi o to czy taki strumien wystarczy do filtrowania akwa,w opisie podaja,ze przepompuje 700l/h.no nie wiem wydaje mi sie,ze mam wadliwa jednostke,ale tez mysle,ze pojemnosc filtra jest duza 6l i to moze wystarczy.
zalaczam real foto z wyciagnietymi kubelkami (ale z kublami prawie tak samo), zapalniczka do porownania skali, czy tez macie tylko taki strumien i to wystarczy :?:
filtron 2224 co jest ??? ;(
Moderator: ModTeam
filtron 2224 co jest ??? ;(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 180
- Kontakt:
Re: filtron 2224 co jest ??? ;(
masz rację chyba trochę za słabe ciśnienie, ale skoro pompa ma wydajność 700l/h to powinna w ciągu jednej minuty przepompować ok 12L, więc spróbuj sprawdzić w ten sposób
dzieki sprobuje tak jak opisales
- darek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
700l/h to jest teoretyczna wydajnosc pompy . W filtrze napelnionym mediami nie mozna w zadnym wypadku uzyskac wydajnowsci podawanej przez producenta.
Na zdjeciu nie wylada to zle. zrob redukcje na koncowce lub zastosuj dyfuzor ( pisalem tobie juz o tym w innym poscie ),a zobaczysz jakie mozna uzyskac cisnienie na wyjsciu. I nie patrz na to co pisze producent na temat wydajnosci.
Na zdjeciu nie wylada to zle. zrob redukcje na koncowce lub zastosuj dyfuzor ( pisalem tobie juz o tym w innym poscie ),a zobaczysz jakie mozna uzyskac cisnienie na wyjsciu. I nie patrz na to co pisze producent na temat wydajnosci.
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem
tak pamietam, ze pisales ale chcialem zalaczy foto,co by bylo widac dokladnie, chcialem upewnic sie na 100% czy tak ma to wygladac. wielkie dzieki wszystkim za rade ;-)darek pisze:700l/h to jest teoretyczna wydajnosc pompy . W filtrze napelnionym mediami nie mozna w zadnym wypadku uzyskac wydajnowsci podawanej przez producenta.