W takim razie jak ma się sytuacja na tym filmie ryba jest dość znacznych rozmiarów ( równej wielkości w stosunku do prani) a mino to zostaje zjedzona więc jaki jest waszym zdaniem prawidłowy stosunek wielkości biorąc pod uwagę że pirania osiąga 40cm.
Należy też wspomnieć o tym iż piranie karmione żywym pokarmem (ewentualnie zjadające swoich współlokatorów)w ferworze walki i ataków mogą same nawzajem dotkliwie się poranić.
Piranie mięsożerne i pielęgnice
Moderator: ModTeam
- KrZyWy
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Re: Piranie mięsożerne i pielęgnice
Kiedyś czytałem iż Pirania (niezależnie od gatunku) nie atakuje pojedynczych osobników Neonów Inessa/Czerwonych. Dlaczego? Ponieważ nie opłaca się jej marnować energii na złapanie małej rybki którą ona się i tak nie naje.
Prawda czy Fałsz?
Pozdrawiam
Prawda czy Fałsz?
Pozdrawiam
Używam TYLKO Pokarmów Firmy
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
W środowisku naturalnym, zapewne nie gania za małą rybką, bo szanse ma znikome.
Ale akwarium to obszar dość mocno ograniczony i szanse małej rybki na ucieczkę drastycznie spadają.
Jeśli ktoś chce trzymać piranie z innymi rybami, to niech spróbuje. Inaczej zawsze będzie można gdybać. Jestem również przekonany, że znalazłoby się dwóch posiadaczy piranii i mogli by mieć zupełnie inne doświadczenia w hodowli tych ryb. Właśnie dlatego natura jest taka ciekawa. Przy zakładaniu akwarium zawsze ryzykujemy, że trafimy na jakieś agresywne gatunki.
Ale akwarium to obszar dość mocno ograniczony i szanse małej rybki na ucieczkę drastycznie spadają.
Jeśli ktoś chce trzymać piranie z innymi rybami, to niech spróbuje. Inaczej zawsze będzie można gdybać. Jestem również przekonany, że znalazłoby się dwóch posiadaczy piranii i mogli by mieć zupełnie inne doświadczenia w hodowli tych ryb. Właśnie dlatego natura jest taka ciekawa. Przy zakładaniu akwarium zawsze ryzykujemy, że trafimy na jakieś agresywne gatunki.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Ehh hoduje piranie i zwrócę uwagę na ganianie za pielęgnicą.
Ryby na pokarm podaje się martwe nigdy żywe gdyż jak już pisano piranie mogą się poranić.Ludzie filmy TV gdzie ludzie są jedzenie w ciągu 10s przez piranie to śmiech na sali.
Ryby na pokarm podaje się martwe nigdy żywe gdyż jak już pisano piranie mogą się poranić.Ludzie filmy TV gdzie ludzie są jedzenie w ciągu 10s przez piranie to śmiech na sali.
- PoskusNS
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Hubert
Trochę żal mi się zrobiło tych pirań jak ich tak męczył
No tak stresować ryby dla tych kilku sekund :zdegustowany:PoskusNS pisze:Trochę żal mi się zrobiło tych pirań jak ich tak męczył
No ale swoją drogą to sper odgłosy :rotfl:
Szkoda tylko że go nie dziabnęły :kwasny: :hyhy: :zdegustowany: