Filtr Ro
Moderator: ModTeam
- Piotrek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Filtr Ro
Mam pytanie co do filtra ro. Czy to prawda że filtr ro pobiera tylko 20% wody kranowej a 80% wody kranowej idzie w zlew. Wiem że filtr rozdziela wode o zerowej twardości z wodą twardą. Ale może ktoś mi to bardziej wytłumaczyć?
Akwaria to nasze żywe telewizory ;p
(240l) Jednak Malawi xP
(240l) Jednak Malawi xP
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Filtr Ro
Tak i nie. Zasadą działania takiego filtra jest niejako przeciskanie wody przez membranę z "dziurkami" o wielkości zbliżonej do cząsteczek wody. Inne cząstki, np. związki wapnia po prostu przez membranę nie przejdą. Do przeprowadzenia tego procesu, stosunkowo mało wydajnego, potrzeba ciśnienia i surowca, czyli wody. Dlatego większość wody po przejściu tak naprawdę "obok" filtra rzeczywiście jest traktowana jako odpad. Ale nie jest tak że rozdziela wodę miękką od twardej - woda "odpadowa" nie ma większej twardości od wody wejściowej - a w każdym razie nie w zauważalny sposób.
P.S. dla wydajności filtra istotnym parametrem jest nie ilość wody, a jej ciśnienie. Czym wyższe ciśnienie, tym wydajność filtra jest wyższa. Istnieją również, przy RO przemysłowych, tzw. wymienniki ciśnienia,l pozwalające w prosty sposób zawracać wodę "odpadową" z powrotem do obiegu ciśnieniowego - ale w domu raczej się tego nie zastosuje ;-)
P.S. dla wydajności filtra istotnym parametrem jest nie ilość wody, a jej ciśnienie. Czym wyższe ciśnienie, tym wydajność filtra jest wyższa. Istnieją również, przy RO przemysłowych, tzw. wymienniki ciśnienia,l pozwalające w prosty sposób zawracać wodę "odpadową" z powrotem do obiegu ciśnieniowego - ale w domu raczej się tego nie zastosuje ;-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
jeśli zużywasz 100l RO tygodniowo, to znaczy, że do ścieków idzie jakieś 400-600l, bo te 20% niezupełnie musi być prawdą. To daje Ci jakieś 3cbm miesięcznie. Woda do akwarium zatem kosztuje Cię 12-15zł miesięcznie. Pomijając świadomość, że są regiony na świecie, gdzie takie marnotrawstwo wody było by karane śmiercią ;) , to z ekonomicznego punktu widzenia da się żyć.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Czym wzmocnić ciśnienie wlotu do osmozy? Dałoby radę jakoś podłączyć myjkę ciśnieniową?
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Zakręcony forumowicz
membrana w domowych RO dostosowana jest do ciśnienia 2-3atm. Nie ma zatem co za bardzo wzmacniać. Inna sprawa, że gdzieniegdzie ciśnienie wody w sieci nie osiąga nawet takiej wartości (bloki w budownictwie z lat 60-70). Dławik na zrzucie wody ściekowej dławi wypływ i powoduje wzrosty ciśnienia w systemie. Ale i tak nie wzrośnie więcej niż to co jest w rurach. Trzeba się zatem pogodzić z tym co masz.
ps
myjka ciśnieniowa to znacznie większe ciśnienie; 20-200 atm. Obawiam się, że nie tylko membrana by tego dobrze nie zniosła.
ps
myjka ciśnieniowa to znacznie większe ciśnienie; 20-200 atm. Obawiam się, że nie tylko membrana by tego dobrze nie zniosła.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Tak też myślałem ale zapytać nie zaszkodzi. W mojej myjce jest 120 bar, czyli chyba 122 atm.croc pisze: ps
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
Jeśli można dopytam o pewne szczegóły:
czy poszczególne modele filtrów osmotycznych różnią się czymkolwiek poza wydajnością membrany? i czy taki filtr może działać na zasadzie "wyprodukowania" potrzebnej mi ilości wody w ciągu tygodnia (złóżmy 30L) po czym jest odłączany? czy musi chodzić bez przerwy?
czy poszczególne modele filtrów osmotycznych różnią się czymkolwiek poza wydajnością membrany? i czy taki filtr może działać na zasadzie "wyprodukowania" potrzebnej mi ilości wody w ciągu tygodnia (złóżmy 30L) po czym jest odłączany? czy musi chodzić bez przerwy?
może - kup tylko wyłącznik czasowy, sprawdź ile czasu potrzeba ba wyprodukowanie 30L i na tyle ustaw włącznik. z teego co wiem to filtr można podłączyć do drugiego obiegu.
-
- Stały bywalec
Póki co filtra jeszcze nie mam, zaczynam się zastanawiać ;)
:zdziwko: i co z nim zrobię? żeby miało to sens to jeszcze elektrozawór i inne pierdoły. Nie prościej po prostu zakręcić dopływ wody? :rotfl:Tofifi pisze:kup tylko wyłącznik czasowy
no właśnie chodziło mi o elektro zawór, ewentualnie możesz zrobić drugi obieg i tam zamontować filtr a obieg byłby otwierany jak kran dam grafikę bo możesz mnie nie rozumieć :hyhy:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Zakręcony forumowicz
teoria głosi, że filtr powinien pracować non stop. Czyli mieć taką wydajność, żeby nie trzeba go było wyłączać. Ale , ze to nierealne, więc po prostu łapiesz tyle ile trzeba i zakręcasz kurek dolotowy.
Nie polecam rozwiązania z wyłącznikiem czasowym, bo się można oszukać. Wydajność filtra zależy od ciśnienia wody w rurach. A to bardzo może się wahać.
Osobiście mam rozwiązanie z beczką 120l i wyłącznikiem pływakowym. Elektrozawór też jest wtedy niezbędny. Koszt około 150zł. Przy 30l nie bardzo się opłaca.
Nie polecam rozwiązania z wyłącznikiem czasowym, bo się można oszukać. Wydajność filtra zależy od ciśnienia wody w rurach. A to bardzo może się wahać.
Osobiście mam rozwiązanie z beczką 120l i wyłącznikiem pływakowym. Elektrozawór też jest wtedy niezbędny. Koszt około 150zł. Przy 30l nie bardzo się opłaca.
-
- Stały bywalec
Tak właśnie myślałem. Dzięki
[ Dodano: 2009-03-04, 19:56 ]
Decyzja zapadła - kolejna inwestycja na horyzoncie
domyślem się że generalnie filtry oferowane w sklepach są ok, tylko dla potwierdzenia dopytam - czy te:
http://www.allegro.pl/item562562061_osm ... mocja.html
http://www.allegro.pl/item571039738_fil ... _ro_3.html są w porządku? jak wygląda sprawa żywotności membrany? będę robił max 50L wody na tydzień, czy kupować od razu za jedną przysłką drugą membranę?

[ Dodano: 2009-03-04, 19:56 ]
Decyzja zapadła - kolejna inwestycja na horyzoncie

http://www.allegro.pl/item562562061_osm ... mocja.html
http://www.allegro.pl/item571039738_fil ... _ro_3.html są w porządku? jak wygląda sprawa żywotności membrany? będę robił max 50L wody na tydzień, czy kupować od razu za jedną przysłką drugą membranę?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Membranę wymienia się po dwóch latach, pozostałe wkładu po 5 miesiącachjak wygląda sprawa żywotności membrany?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Wszystko zależy od wody (jak brudna) oraz zastosowanej filtracji wstępnej (przed membraną). Jednym wytrzyma rok, innym kilka lat.daroo pisze:jak wygląda sprawa żywotności membrany?
Znam gościa, który stosując dodatkowe filtry narurowe (polipropylen 5 mikron i dodatkowy węgiel) jedzie na membranie już dobre 4 lata.
Ogólnie membranę wymienia sie, gdy wydajność jej spadnie do poziomu uniemożliwiającego korzystanie z filtra.
Twoja decyzja. Ja bym se dał spokój.daroo pisze:czy kupować od razu za jedną przysłką drugą membranę?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Marthinez zastanawiam się czy można wykorzystać ścieki z filtra RO do akwarium,skoro parametry wody są niedużo różnią się od przefiltrowanej wody