Filtr Ro

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Filtr Ro

Post autor: maol » 2009-03-05, 15:04

Pewnie że można. Masz przefiltrowaną wodę niezłej jakości - tyle że bez ograniczenia twardości i z nie neutralnym ph.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

daroo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Darek

Post autor: daroo » 2009-03-05, 16:22

maol pisze:z nie neutralnym ph.
a to dlaczego :zdziwko:

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2009-03-05, 17:51

maol pisze:Pewnie że można. Masz przefiltrowaną wodę niezłej jakości
O zgrozo. Zbadaj sobie ścieki RO w laboratorium. Jestem pewien, że nie użył byś jej do akwa.
Czy można?
Pewnie, że można, jak chcesz używać wody ze wszystkimi zanieczyszczeniami typu metale ciężkie, chlorki itp. :zdegustowany:

Daroo, rozumiem, że to pytanie zadałeś z czystej ciekawości, bo ja mogę zapytać, po co kupowałeś RO? Dla ścieków?
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

daroo
Stały bywalec

Post autor: daroo » 2009-03-05, 17:55

Tzn woda która jest ściekiem, to logicznie rzecz biorąc powinna być nie gorszej jakości niż kranówka prawda? bo skąd miałyby się brać inne zanieczyszczenia :hyhy: moje dywagacje tutaj to tylko czysta teoria, nie mam pojęcia jak dokładnie jest zbudowany i jak działa filtr, ale za kilka dni już będę widział jak go zobacze u siebie :hyhy:

Awatar użytkownika
marcin88
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Kontakt:

Post autor: marcin88 » 2009-03-05, 19:09

daroo pisze:Tzn woda która jest ściekiem, to logicznie rzecz biorąc powinna być nie gorszej jakości niż kranówka prawda?
nie prawda bierzmy na przykład ro zrobiło 1l wody i 1l do ścieku poszedł 1l to czysta woda a te ścieki mają większe stężenie tych chlorków metali itp
"Attero Dominatus Denique Interimo"

daroo
Stały bywalec

Post autor: daroo » 2009-03-05, 20:15

marcin88 pisze:nie prawda bierzmy na przykład ro zrobiło 1l wody i 1l do ścieku poszedł 1l to czysta woda a te ścieki mają większe stężenie tych chlorków metali itp
niby tak, ale z drugiej strony też coś pozostaje w filtrze prawda?
marthinez,
marthinez pisze:Daroo, rozumiem, że to pytanie zadałeś z czystej ciekawości, bo ja mogę zapytać, po co kupowałeś RO? Dla ścieków?
nie ja pytałem o możliwość wykorzystania ścieków ;) a o ph spytałem nieco z rozpędu zapominając że kranówka przecież niekoniecznie musi mieć obojętnege ph ;)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2009-03-05, 21:34

daroo pisze:niby tak, ale z drugiej strony też coś pozostaje w filtrze prawda?
Pozostaje na prefiltrach, przynajmniej część.
Membrana działa na zasadzie błony półprzepuszczalnej. Woda przeciska się przez mikro otwory w membranie oczyszczając się z węglanów, soli itp. "Brudy" pozostałe na błonie membrany są zmywane. To właśnie trafia do ścieków.

Ro i prefiltry nie wyłapują wszystkiego.
Azotany np. nie są w całości filtrowane, a to co wyłapie filtr trafia do ścieków.

Niedawno rozmawiałem ze znajomym o RO (doktorem na Szczecińskim ZUT).
Opowiadał dość ciekawy przypadek swojego znajomego, który kupił dom ze studnia głębinową. Okazało się, że w studni tej poziom manganu (metal ciężki) jest ponad stokrotnie wyższy niż przewiduje norma.
Najlepsze systemy RO potrafią wyłapać zaledwie 30% tego, wiec gość do dzisiejszego dnia wodę do spożycia kupuje w 5 litrowych bańkach. Tej ze studni używa do mycia, kąpieli itp.
daroo pisze:maol napisał/a:
z nie neutralnym ph.
a to dlaczego
Ponieważ dzięki zwiększonej zawartości węglanów woda jest alkaliczna.
daroo pisze:nie ja pytałem o możliwość wykorzystania ścieków
Niedopatrzenie :wstyd: :kwasny: ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Kąsacz
Zainteresowany
Imię: Szymon
Kontakt:

Post autor: Kąsacz » 2009-03-05, 22:51

marthinez pisze:Okazało się, że w studni tej poziom manganu (metal ciężki) jest ponad stokrotnie wyższy niż przewiduje norma.
Może to działać w odwrotną stronę. :) Na przykład woda wodociągowa w moim kranie miała odcień rdzy ;) . Więc ojciec wyposażył dom w studnię głębinową i jest ok. :D
Ciągle się uczę... :)

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2009-03-06, 23:27

marcin88 pisze:
daroo pisze:Tzn woda która jest ściekiem, to logicznie rzecz biorąc powinna być nie gorszej jakości niż kranówka prawda?
nie prawda bierzmy na przykład ro zrobiło 1l wody i 1l do ścieku poszedł 1l to czysta woda a te ścieki mają większe stężenie tych chlorków metali itp
Niezupełnie tak to działa. "odfiltrowane nieczystości" z 1l wody demineralizowanej rozkładają się na około 8-20l wody ściekowej. To czy będzie to zauważalnie szkodliwe raczej zależy od tego co i w jakiej ilości zwiększy swoje stężenie.

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2009-03-07, 11:04

Kąsacz pisze:
marthinez pisze:Okazało się, że w studni tej poziom manganu (metal ciężki) jest ponad stokrotnie wyższy niż przewiduje norma.
Może to działać w odwrotną stronę. :) Na przykład woda wodociągowa w moim kranie miała odcień rdzy ;) . Więc ojciec wyposażył dom w studnię głębinową i jest ok. :D
Poprostu twoja woda bogata jest w żelazo

Kąsacz
Zainteresowany
Imię: Szymon
Kontakt:

Post autor: Kąsacz » 2009-03-07, 11:38

Raperzu pisze:Poprostu twoja woda bogata jest w żelazo
To historia na inny temat ;)
Ciągle się uczę... :)

ODPOWIEDZ