Dziwne bo ja miałem taki preparat co "załamuje" strumień świetlny tak że rośliny go mają a glony niemarthinez pisze:Raperzu napisał/a:
Z cała pewnością jest to nieprawda, zwalcza tylko skutek a nie przyczynę powstania glonów.
Święta prawda.
Nagły skok NO2
Moderator: ModTeam
Re: Nagły skok NO2
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Podaj nazwę.Tofifi pisze:Dziwne bo ja miałem taki preparat co "załamuje" strumień świetlny tak że rośliny go mają a glony nie
I co znaczy "załamuje światło"?
już tego nie mam miałem kiedyś ale w instrukcji było napisane mniej więcej tak:
Preparat jest obojętny dla roślin i ryb, ba bal bla, działa na takiej zasadzie, że "ustawia" jony - ale sławo daje nie jestem pewnie czy chodzi o jony wody co powoduje że światło się tak nie rozprasza na ścianki a jedynie pod kontem prostym do podłoża. -Anty glon jeśli chodzi o szyby ale co do roślin to było inaczej
Preparat jest obojętny dla roślin i ryb, ba bal bla, działa na takiej zasadzie, że "ustawia" jony - ale sławo daje nie jestem pewnie czy chodzi o jony wody co powoduje że światło się tak nie rozprasza na ścianki a jedynie pod kontem prostym do podłoża. -Anty glon jeśli chodzi o szyby ale co do roślin to było inaczej
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
A co to ma wspólnego ze zwalczaniem skutków, a nie przyczyny?
Tofifi pisze:Z cała pewnością jest to nieprawda, zwalcza tylko skutek a nie przyczynę powstania glonów.
No napisałem kontr wypowiedź że taki preparat nie zwalcza skutków a zapobiega glonom. Czyli odwrotnie niż napisałem to kolega RaperzuTofifi pisze:Dziwne bo ja miałem taki preparat co "załamuje" strumień świetlny tak że rośliny go mają a glony nie
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
To nie temat na taką dyskusję, więc powiem tylko, że taki preparat w/g mnie nie istnieje.
Chciałbym znać nazwę tego czegoś, to bym sobie przeczytał co tam piszę producent.
Wybacz, ale myślę (jestem nawet przekonany), że to bzdura.
Chciałbym znać nazwę tego czegoś, to bym sobie przeczytał co tam piszę producent.
Ciekawe. Preparat na glony, który nie zwalcza glonów, a działa profilaktycznie.Tofifi pisze:taki preparat nie zwalcza skutków a zapobiega glonom
Wybacz, ale myślę (jestem nawet przekonany), że to bzdura.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jakub
- Kontakt:
Jeżeli jednak stosowany był w/g wskazań na ulotce to nie sądzę, by zaszkodził rybkom
Było napisane 1 kapsułka na 100 l wody. Ja dałem 2 kapsułki na 350 l. Tak jak pisałem - po glonach ani śladu... po rybach też...
....Ale dziś rano mierzę NO2 i.... super poniżej 0,25 mg/l. Mam nadzieję że się ustabilizowało
Pytanie. chcę tam trzymać paletki. Kiedy teraz byście wpuszczali ryby? Mam zamiar poczekać jeszcze z miesiąc. Dobrze będzie? Bo dyskowce będę miał pierwszy raz. Oczywiście wszystkie, te co zostały ( 1 x teęczanka 2 gubiki,3 bocje) pójdą do mniejszego akwa. Chcę tu zostawić tylko glonojady.
Dzięki wszystkim za wskazówki. Człowiek pomimo 7 lat doświadczenia cały czas się uczy
I nauczka - NIGDY WIĘCEJ CHEMII-
Pozdrawiam
Było napisane 1 kapsułka na 100 l wody. Ja dałem 2 kapsułki na 350 l. Tak jak pisałem - po glonach ani śladu... po rybach też...
....Ale dziś rano mierzę NO2 i.... super poniżej 0,25 mg/l. Mam nadzieję że się ustabilizowało
Pytanie. chcę tam trzymać paletki. Kiedy teraz byście wpuszczali ryby? Mam zamiar poczekać jeszcze z miesiąc. Dobrze będzie? Bo dyskowce będę miał pierwszy raz. Oczywiście wszystkie, te co zostały ( 1 x teęczanka 2 gubiki,3 bocje) pójdą do mniejszego akwa. Chcę tu zostawić tylko glonojady.
Dzięki wszystkim za wskazówki. Człowiek pomimo 7 lat doświadczenia cały czas się uczy
I nauczka - NIGDY WIĘCEJ CHEMII-

Pozdrawiam