twarda woda
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: £ukasz
- Nazwisko: Ziober
- Kontakt:
twarda woda
W moim akwarium jest bardzo twarda woda. Szukam dobrego sposobu na jej zmiękczenie. Będe bardzo wdzięczny za okazaną pomoc. :padam:
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Re: twarda woda
Podmiana na wodę o niższej twardości. Powiedz jeszcze jak bardzo masz tą wodę twardą?
Podaj twardości wody wodociągowej.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Forumowicz
Najlepszym sposobem bedzie podmiana wody z filtra RO
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
A po co chcesz ją zmiękczać?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Chcę ją zmiękczycz, ponieważ w moim akwarium mam gatunki ryb, które wymagaję właśnie miękkiej wody.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie.
Powiedz jeszcze jak bardzo masz tą wodę twardą?
Powiedz jeszcze jak bardzo masz tą wodę twardą?
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- maol
- Moderator
... i jakie to gatunki ryb?
Bo delikatnie powiem tak - znam dwa sposoby trwałego zmiękczenia wody - "full" RO, albo praca z wodą destylowaną ze sklepu. Wszystkie inne sposoby (w tym chemiczne) są nietrwałe i zawodne. Jednocześnie znam niewiele gatunków ryb, które NAPRAWDĘ wymagają bardzo miękkiej wody. Przykładem są np. paletki, ale jeżeli masz te ryby, a nie wiesz jak utrzymać parametry wody (a tym bardziej jeżeli nie wiesz co masz w kranie), długiej przyszłości im nie wróżę. Inne gatunki ryb z reguły bez problemu żyją w wodzie o normalnych, najczęściej spotykanych parametrach twardości wody.
Poza tym istnieje akwarystyczny "trójkąt bermudzki" - pH, kH i gH. Jeżeli nie wie się co się robi to zmiany w nim są nietrwałe i niestabilne. I stąd właśnie nasze pytania...
Bo delikatnie powiem tak - znam dwa sposoby trwałego zmiękczenia wody - "full" RO, albo praca z wodą destylowaną ze sklepu. Wszystkie inne sposoby (w tym chemiczne) są nietrwałe i zawodne. Jednocześnie znam niewiele gatunków ryb, które NAPRAWDĘ wymagają bardzo miękkiej wody. Przykładem są np. paletki, ale jeżeli masz te ryby, a nie wiesz jak utrzymać parametry wody (a tym bardziej jeżeli nie wiesz co masz w kranie), długiej przyszłości im nie wróżę. Inne gatunki ryb z reguły bez problemu żyją w wodzie o normalnych, najczęściej spotykanych parametrach twardości wody.
Poza tym istnieje akwarystyczny "trójkąt bermudzki" - pH, kH i gH. Jeżeli nie wie się co się robi to zmiany w nim są nietrwałe i niestabilne. I stąd właśnie nasze pytania...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Kontakt:
dzięki, ale wybieram wodę destylowaną. przynajmniej wiem gdzie kupić
.
P.S. w akwarium twardość wynosi 16 (może nawet i więcej, ponieważ i tak wyszedł mi poza
skalę :zdziwko: )

P.S. w akwarium twardość wynosi 16 (może nawet i więcej, ponieważ i tak wyszedł mi poza
skalę :zdziwko: )
- maol
- Moderator
Jeszcze raz:
- jakie masz ryby?
- czym mierzyłeś (rodzaj i producent testu)?
Czy się dobrze zastanowiłeś? Nie wpuszcza się ryb do czystej wody destylowanej. Musisz ja albo sztucznie remineralizować, albo mieszać w konkretnych proporcjach z woda kranową. Bez dobrych testów nie da rady... Poza tym, ten układ jest trochę niestabilny - będziesz musiał dochodzić do prawidłowych wartości co tydzień, przy każdej podmianie. Będzie Ci sie również zmieniać pH - to normalne przy regulacji twardości.
Nie chcę Cię zniechęcać, ale zastanów się dobrze, zrób porządne pomiary i opisz nam trochę więcej co chcesz i dla jakich ryb to osiągnąć - bo możesz sobie mocno zaszkodzić...
- jakie masz ryby?
- czym mierzyłeś (rodzaj i producent testu)?
Czy się dobrze zastanowiłeś? Nie wpuszcza się ryb do czystej wody destylowanej. Musisz ja albo sztucznie remineralizować, albo mieszać w konkretnych proporcjach z woda kranową. Bez dobrych testów nie da rady... Poza tym, ten układ jest trochę niestabilny - będziesz musiał dochodzić do prawidłowych wartości co tydzień, przy każdej podmianie. Będzie Ci sie również zmieniać pH - to normalne przy regulacji twardości.
Nie chcę Cię zniechęcać, ale zastanów się dobrze, zrób porządne pomiary i opisz nam trochę więcej co chcesz i dla jakich ryb to osiągnąć - bo możesz sobie mocno zaszkodzić...
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Kontakt:
teraźniejszych wyników testów nie znam, ponieważ skończyły mi się testy 5w1 firmy TETRA.
rybki dla których zmiękczam wodę to neonki innesa. nie wiem czy poprzedni wynik jest wiarygodny ponieważ słyszałem że testy 5w1 są do niczego
rybki dla których zmiękczam wodę to neonki innesa. nie wiem czy poprzedni wynik jest wiarygodny ponieważ słyszałem że testy 5w1 są do niczego
- maol
- Moderator
No to tak:
- nie ma sensu zmiękczać wody dla neonek.
- testy 5w1 to zabawki. Nie traktuj poważnie ich wskazań.
Proponuję zostać przy obecnej sytuacji. Chyba ze masz kilkaset zbędnych złotych na zabawę w cos, co do niczego nie będzie potrzebne.
- nie ma sensu zmiękczać wody dla neonek.
- testy 5w1 to zabawki. Nie traktuj poważnie ich wskazań.
Proponuję zostać przy obecnej sytuacji. Chyba ze masz kilkaset zbędnych złotych na zabawę w cos, co do niczego nie będzie potrzebne.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Kontakt:
dziękuję za pomoc 
temat do zablokowania

temat do zablokowania