Hybryda
Moderator: ModTeam
- mozerl
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
Hybryda
Przeglądając forum, bardzo bacznie zacząłem przyglądać się postom dotyczącym oświetlenia LED.
Dużo czytałem wcześniej i wiem że Ledy są rewelacyjne jako oświetlenie "nocne".
Przeciwko oświetleniu "dziennemu" były kierowane w dużym stopniu zarzuty że LED nie dają światła które wspomaga F-synteze dla roślin i poprostu nie rosną. Drugim często powtarzanym zarzutem było to że jedna dioda daje bardzo mało światła i ma mały kąt padania promieni.
To były najczęstrze powody dla których się dyskryminowało LEDY.
Dlatego kieruje się do was drodzy koledzy z pytaniem.
Zamierzam zbudować pokrywe "coś ala hybryda".
Jarzeniówka tylko i wyłącznie jako oświetlenie dla roślin - dziennie około 10-12godzin pracy
Led jako podstawowe oświetlenie zbiornika. około 10-14 godzin pracy
Led jako oświetlenie nocne pozostały czas.
Moje założenia.
Ledami można sterować, czyli zrobić bajer np z stopniowym wygaszeniem podstawowego oświetlenia na oświetlenie nocne.
Ledy pobierają kilka razy mniej prądu niż jarz... a nie koniecznie dają mniej światła. Większość osób na forum mówi o typowych diodach led, ja natomiast zamierzam zamontować diody typu FLUX. Fluxy to diody szeroko kątne które dają światło pod kątem 102-135stopni w odrużnieniu od zwykłych ledów które dają do 60s. przy zachowaniu tych samych parametrów jasności i energetycznych.
Jarzeniówke pozostawił bym tylko z uwagi na ekonomie dla roślin, jak i dopełnienie światła. które dawały by ledy.
A ledy nocne to chyba nie trzeba opisywać. Jest to już temat oblatany.
Co o tym sądzicie. Czy warto montować taką chybryde czy lepiej pozostać przy konwencjonalnych metodach, jarzeniówka i oświetlenie nocne Led.
Dużo czytałem wcześniej i wiem że Ledy są rewelacyjne jako oświetlenie "nocne".
Przeciwko oświetleniu "dziennemu" były kierowane w dużym stopniu zarzuty że LED nie dają światła które wspomaga F-synteze dla roślin i poprostu nie rosną. Drugim często powtarzanym zarzutem było to że jedna dioda daje bardzo mało światła i ma mały kąt padania promieni.
To były najczęstrze powody dla których się dyskryminowało LEDY.
Dlatego kieruje się do was drodzy koledzy z pytaniem.
Zamierzam zbudować pokrywe "coś ala hybryda".
Jarzeniówka tylko i wyłącznie jako oświetlenie dla roślin - dziennie około 10-12godzin pracy
Led jako podstawowe oświetlenie zbiornika. około 10-14 godzin pracy
Led jako oświetlenie nocne pozostały czas.
Moje założenia.
Ledami można sterować, czyli zrobić bajer np z stopniowym wygaszeniem podstawowego oświetlenia na oświetlenie nocne.
Ledy pobierają kilka razy mniej prądu niż jarz... a nie koniecznie dają mniej światła. Większość osób na forum mówi o typowych diodach led, ja natomiast zamierzam zamontować diody typu FLUX. Fluxy to diody szeroko kątne które dają światło pod kątem 102-135stopni w odrużnieniu od zwykłych ledów które dają do 60s. przy zachowaniu tych samych parametrów jasności i energetycznych.
Jarzeniówke pozostawił bym tylko z uwagi na ekonomie dla roślin, jak i dopełnienie światła. które dawały by ledy.
A ledy nocne to chyba nie trzeba opisywać. Jest to już temat oblatany.
Co o tym sądzicie. Czy warto montować taką chybryde czy lepiej pozostać przy konwencjonalnych metodach, jarzeniówka i oświetlenie nocne Led.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Hybryda
Bez sensu - powodem z jakich nie stosuje się LEDów w akwarystyce jest nie kąt pod jakim świecą, a monochromatyczne, prążkowe widmo światła. Rośliny potrzebują całego pasma, LEDY dają tylko wąziutkie prążki - co poza oświetleniem dekoracyjnym i nocnym nie ma żadnego zastosowania. Problemem jest sposób, w jaki dioda światło generuje, nie kat świecenia....
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Zwykłe ledy może tak, ale od jakiegoś czasu dostępne jest oświetlenie pozwalające użyć Led do akwa.maol pisze:Bez sensu - powodem z jakich nie stosuje się LEDów w akwarystyce jest nie kąt pod jakim świecą, a monochromatyczne, prążkowe widmo światła.
Polska to oczywiście zacofany kraj pod tym względem i minie trochę czasu zanim zaczniemy z tego korzystać (podobne było z T5).
Kilka ciekawych linków.
http://www.oceanus-light.com/download/specs.pdf
http://www.led-lightbulbs.co.uk/product ... W-1200-230
http://www.led-lightbulbs.co.uk/product ... p+Lighting
Tu nawet po naszemu: http://www.luxon.pl/images/specyfikacje/ledlinear.pdf
W stanach od jakiegoś czasu stosuje sie takie oświetlenie w akwarium z pozytywnym skutkiem.
Niestety cena takich opraw jest zaporowa.
Technika idzie do przodu i moim zdaniem wszystko jest kwestią czasu.
- mozerl
- Forumowicz
- Kontakt:
Opisałęm wyżej że nie było by to w pełni Ledowe oświetlenie.maol pisze:Bez sensu - powodem z jakich nie stosuje się LEDów w akwarystyce jest nie kąt pod jakim świecą, a monochromatyczne, prążkowe widmo światła. Rośliny potrzebują całego pasma.
1.Jak wspomniałem wcześniej, planuje założyć jarzeniówke odpowiednią dla roślin!
2.Wiadomo, LEDY pobierają dużo mniej energi.
Dlatego pytam o sens takiej hybrydy, a nie samych LEDów.
- maol
- Moderator
Marthinez: To może trochę jako inżynier elektronik - nie ma możliwosci, aby same diody LED dały pełnopasmowe światło. To wynika z zasad fizyki, stosowanych w diodach LED. Wymuszona emisja kwantowa stanu wzbudzenia polega na tym, że odpowiedni materiał pod wpływem przepływu prądu emituje określone kwanty promieniowania. Bardzo ściśle określone - bo to laser, tyle że małej mocy i połprzewodnikowy. W naszym języku te ściśle określone kwanty przekładają się na fotony o bardzo określonej energii - czyli falę świetlną o ściśle określonej długości. Dlatego widmo światła każdej diody LED wygląda nie jak kolorowe pasmo ( takie jak w doświadczeniu z pryzmatem) a jak jeden, wąziutki prążek. I nie nadaje się dla roślin. Dlatego też do niedawna nie było diod o świetle niebieskim - bo nie znaliśmy materiału, który generowałby kwanty o takiej właśnie energii. Jak więc działają diody świecące na biało? To zespół kolorowych diod, których wypadkowe światło dla naszego oka wyglada jak białe. Ale ich widmo nadal jest prążkowe, i nie nadaje się dla roślin. Podobnie działaja diody o "zmiennej" barwie światła - reguluje sie po prostu wartości barw składowych - i takie lampy właśnie sa opisane w w przytoczonych przez Marthineza artykułach, łacznie z opisem, że dla celów hodowli roślin są... nieprzydatne...("oceanus-light", strona 5) Nadają się tylko i wyłącznie do oświetlania zbiorników, gdzie roslin nie ma.
To wszystko nadal oznacza - diody LED nie nadają się, oprócz celów czysto dekoracyjnych, do użytku w normalnie pojętej akwarystyce. Chyba że ktoś chce mieć np. malawi bez żadnych roślin - wtedy... jak najbardziej tak, nawet glony na tym świetle rosnąć nie będą :-)
To wszystko nadal oznacza - diody LED nie nadają się, oprócz celów czysto dekoracyjnych, do użytku w normalnie pojętej akwarystyce. Chyba że ktoś chce mieć np. malawi bez żadnych roślin - wtedy... jak najbardziej tak, nawet glony na tym świetle rosnąć nie będą :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
maol, nie pamiętam w tej chwili gdzie widziałem artykuł o takim oświetleniu.
Było jasno napisane, jak wpływa to na rośliny.
Było coś o zróżnicowaniu led oraz sterownikach RGB.
Nie pamiętam teraz dokładnie, wiec nie chcę namieszać.
Temat dość ciekawy i sam kiedyś myślałem, że led to pomyłka jeśli chodzi o akwarystykę.
Jak coś to na forum PKMD jest osoba, która oświetla swój baniak całkowicie ledami.
Zbiornik jest......z roślinami.
Nie wiem na ile wierzyć serwisowi YouTube i osobom umieszczającym tak swoje filmy, ale zawiera kilka filmików z akwariami roślinnymi z oświetleniem na bazie ledów.
Jest jeszcze jedno forum (anglojęzyczne) gdzie podobna dyskusja trwa już dość długo.
Podane są nawet zbiorniki z led.
Forum wymaga rejestracji, by móc je poczytać.
Jeśli jesteś zainteresowany chętnie podeśle link.
Było jasno napisane, jak wpływa to na rośliny.
Było coś o zróżnicowaniu led oraz sterownikach RGB.
Nie pamiętam teraz dokładnie, wiec nie chcę namieszać.
Temat dość ciekawy i sam kiedyś myślałem, że led to pomyłka jeśli chodzi o akwarystykę.
Jak coś to na forum PKMD jest osoba, która oświetla swój baniak całkowicie ledami.
Zbiornik jest......z roślinami.
Nie wiem na ile wierzyć serwisowi YouTube i osobom umieszczającym tak swoje filmy, ale zawiera kilka filmików z akwariami roślinnymi z oświetleniem na bazie ledów.
Jest jeszcze jedno forum (anglojęzyczne) gdzie podobna dyskusja trwa już dość długo.
Podane są nawet zbiorniki z led.
Forum wymaga rejestracji, by móc je poczytać.
Jeśli jesteś zainteresowany chętnie podeśle link.
- maol
- Moderator
Mimo wszystko będę się upierał - to przeczy fizyce.... Ledy z założenia nie mogą dać widma ciągłego. Jeżeli są takie lampy (czemu nie, pomysłowość ludzka jest olbrzymia) to... nie są to LEDy. I tu będę się upierał. Poza tym, takie eksperymentalne źródła światła z reguły maja jedna poważną wadę - zaporową cenę. I to jaką - spójrz na ceny tych lamp ledowych które wcześniej przytoczyłeś - są znacznie droższe od standardowych, sprawdzonych i doskonale znanych świetlówek akwarystycznych.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Nie będę się kłócił.
Elektryka/elektronika to nie moja dziedzina, wiec wiedzę swoja czerpałem głównie for i artykułów akwarystycznych.
Wiem natomiast co widziałem na fotkach u wielu akwarystów. Czy piszą prawdę?
Trudno powiedzieć.
A może tak ktoś jako botanik mógł by się wypowiedzieć na temat jakości światła przydatnego roślinkom.
Skąd pewność, że światło led jest kompletnie nie przydatne roślinkom?
Myślę, że najbliższe lata ukażą nam całą prawdę.
Ps: Przypomina mi się Twój wywód na temat świetlówek aktynicznych o temperaturze barwowej pow. 10000 i marniejącej roślinności na nich (świetlówki Aquarelle i Hagena).
O badaniu półrocznych świetlówek luminometrem (czy jakoś tak).
Gdzie wiadomo, że lumen w bardzo małym stopniu odpowiada za fotosyntezę.
Jak widać każdy (nawet inżynier elektroniki) może się mylić.
To tak kończąc ta dyskusję, bo do porozumienia w tej kwestii nie dojdziemy.
Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem tymi słowami. :-)
Pozdrawiam.
Elektryka/elektronika to nie moja dziedzina, wiec wiedzę swoja czerpałem głównie for i artykułów akwarystycznych.
Wiem natomiast co widziałem na fotkach u wielu akwarystów. Czy piszą prawdę?
Trudno powiedzieć.
Nie przeczę.maol pisze:To może trochę jako inżynier elektronik - nie ma możliwosci, aby same diody LED dały pełnopasmowe światło. To wynika z zasad fizyki, stosowanych w diodach LED
A może tak ktoś jako botanik mógł by się wypowiedzieć na temat jakości światła przydatnego roślinkom.
Skąd pewność, że światło led jest kompletnie nie przydatne roślinkom?
Myślę, że najbliższe lata ukażą nam całą prawdę.
Nie wiem czy jesteś tego świadom, ale właśnie podałeś receptę na malawi bez światła glonotwórczego ;)maol pisze:Chyba że ktoś chce mieć np. malawi bez żadnych roślin - wtedy... jak najbardziej tak, nawet glony na tym świetle rosnąć nie będą
Ps: Przypomina mi się Twój wywód na temat świetlówek aktynicznych o temperaturze barwowej pow. 10000 i marniejącej roślinności na nich (świetlówki Aquarelle i Hagena).
O badaniu półrocznych świetlówek luminometrem (czy jakoś tak).
Gdzie wiadomo, że lumen w bardzo małym stopniu odpowiada za fotosyntezę.
Jak widać każdy (nawet inżynier elektroniki) może się mylić.
To tak kończąc ta dyskusję, bo do porozumienia w tej kwestii nie dojdziemy.
Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem tymi słowami. :-)
Pozdrawiam.
- mozerl
- Forumowicz
- Kontakt:
no dobra a co z fluxami RGB?
Są to diody które mają trzy składowe w jednym korpusie i posiadają luminofor, no i dają białą barwe. tz też że dają większe pasmo niż typowa pojedyncza biała dioda led.
nie musisz mi tłumaczyć na czym polegają zjawiska działania diody.
Ponadto czytałem o tym oświetleniu o którym wspomniał marthinez.
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... ea12a0f18b
Po rozmowie meilowej z właścicielem owego oświetlenia, potwierdza że jego rośliny mimo to rosną i nie ma z nimi problemów. Wspomniał też o tym że rośliny nie tylko potrzebują światła, i wspomniał też o odwrotnej fotosyntezie która zachodzi nocą. gdy niema oświetlenia.
Co do Malawi, to własnie dla takowych ryb będzie oświetlenie. Jestem jednak z tych h. co uznają minimalne zazielenienie zbiornika.
Są to diody które mają trzy składowe w jednym korpusie i posiadają luminofor, no i dają białą barwe. tz też że dają większe pasmo niż typowa pojedyncza biała dioda led.
nie musisz mi tłumaczyć na czym polegają zjawiska działania diody.
Ponadto czytałem o tym oświetleniu o którym wspomniał marthinez.
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... ea12a0f18b
Po rozmowie meilowej z właścicielem owego oświetlenia, potwierdza że jego rośliny mimo to rosną i nie ma z nimi problemów. Wspomniał też o tym że rośliny nie tylko potrzebują światła, i wspomniał też o odwrotnej fotosyntezie która zachodzi nocą. gdy niema oświetlenia.
Co do Malawi, to własnie dla takowych ryb będzie oświetlenie. Jestem jednak z tych h. co uznają minimalne zazielenienie zbiornika.
- maol
- Moderator
Lampy flux - chyba tak, z czasem pewnie będą się nadawać choć na razie cena będzie pewnie odstraszająca. Marthinez - nie uraziłeś mnie
Co tego badania - chodziło o sprawdzenie trwałości lamp co najlepiej sprawdzić za pomocą światłomierza fotograficznego. I wtedy wyraźnie widać, jeżeli będziesz taki pomiar powtarzał np. co 2 miesiące, jak maleje strumień światła ze świetlówek, choć na oko... wszystko jest tak samo. Jednym zdaniem, coraz ciemniej i ciemniej... ale to temat na osobną dyskusję.
A LEDy w Malawi - trzebaby spróbować. Samo światło LEDowe wzrostu glona nie spowoduje, powinno być OK. Rzeczywiście, może to metoda?

A LEDy w Malawi - trzebaby spróbować. Samo światło LEDowe wzrostu glona nie spowoduje, powinno być OK. Rzeczywiście, może to metoda?
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- mozerl
- Forumowicz
- Kontakt:
http://www.youtube.com/watch?v=S5MvxFUY6ZQ
http://www.youtube.com/watch?v=CObYpM9gbno&NR=1
niewiem na ile to prawda że tam są te FLUXY RGB. ale widać że ładnie składają się poszczególne barwy w białe światło.
maol, czyli co, Diody LED - NIE, a na FLuxach RGB warto by spróbować. ? .
http://www.youtube.com/watch?v=CObYpM9gbno&NR=1
niewiem na ile to prawda że tam są te FLUXY RGB. ale widać że ładnie składają się poszczególne barwy w białe światło.
maol, czyli co, Diody LED - NIE, a na FLuxach RGB warto by spróbować. ? .
- maol
- Moderator
Według mnie, na razie żadne z nich - nie. Bo to że coś na filmie świeci na "biało", oznacza tylko tyle, że taki jest wypadkowy efekt świetlny dla naszego oka. Z punktu widzenia roślin może, i w wypadku LEDów wyglada to zupełnie inaczej! Poza tym koszty będą większe niż standardowych świetlówek, więc po co się męczyć i wyważać otwarte drzwi, eksperymentując na własnym zbiorniku? Nie lepiej poczekać aż takie lampy (o ile wogóle) pokażą się na normalnym rynku z etykietką "nadaje się do zastosowania w akwarystyce"?
Z "forumowego" doświadczenia mogę napisać jedno - zwykle takie eksperymenty źle się kończą - martwe i zgniłe rośliny, inwazja glonów i takie tam. Remedium jest wtedy jedno - zrobić dobre, sprawdzone, skuteczne oświetlenie. Nasz "eksperyment" zmienia się na 95% w jeden wielki "ekskrement" - będzie kosztował dwa razy więcej niż tradycyjne rozwiązanie oraz pociągnie za sobą nawet restart zbiornika. To po co się niepotrzebnie męczyć i cudować, jak można to zrobić od początku porządnie?
Z "forumowego" doświadczenia mogę napisać jedno - zwykle takie eksperymenty źle się kończą - martwe i zgniłe rośliny, inwazja glonów i takie tam. Remedium jest wtedy jedno - zrobić dobre, sprawdzone, skuteczne oświetlenie. Nasz "eksperyment" zmienia się na 95% w jeden wielki "ekskrement" - będzie kosztował dwa razy więcej niż tradycyjne rozwiązanie oraz pociągnie za sobą nawet restart zbiornika. To po co się niepotrzebnie męczyć i cudować, jak można to zrobić od początku porządnie?
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- mozerl
- Forumowicz
- Kontakt:
Hmy.
Rozumiem, nie zrozum tego jako ciągania za język, tylko jako otwartą dyskusje, bo jako "Świerzak" Licze się z Twoim zdaniem.
Jednak uważam, że jeśli nic nie robimy, to tak naprawde się cofamy. Może technika idzie do przodu, ale i my musimy za nią nadążać, wiesz o tym jako Elektronik. Może nie jestem tak obcykanym elektronikiem jak Ty, ale mam tytuł Technika elektronika, także temat (fizyczno-techniczny) nie jest mi obcy. - Stąd też ta zawziętość i doszukiwanie się.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fotosyntez ... iat.C5.82a
To jest wykres Fotosyntezy, na którym możemy odczytać mniej więcej jakie sa najważniejsze długości fal.
Pisze o tym, bo znamy długości emitowanych fal przez diody led, także możemy mniej więcej dobrać odpowiednie diody dla roślin, ale i możemy dobrać coś co pozwoli zminimalizować rozwijanie się niepotrzebnych glonów.
Co do kosztów. Za oświetlenie zbiornika 64x25x33 (dł x szer x wys) będzie potrzebne około 15-20 diod typu flux rgb (względnie wytwarzane fale przez tę diode pokrywają się z pasmem czynnościowym fotosyntesy).
Koszt za diody to około 40-50 zł z przesyłką, koszt zasilacza (to zależy czy samemu się buduje czy nie) ponadto to jest też koszt góra 30zł.
do tego trzeba by ew. doliczyć czas budowy lutowania i takie tam, które również trzeba doliczyć przy budowie powiedzmy standartowego ośw.
A na koniec, moja odpowiedź, na Twoje ostatnie pytanie.
- Po to by sie rozwijać, po to by niestać w miejscu.
Szczerze mówiąc patrząc na wykres to można uzyskać porządane oświetlenie dla roślin, ba a nawet zrobić lepsze, z uwagi iż możemy manipulować (długościami fal i natęrzeniem) co spowoduje, że będziemy w stanie uniknąć rozwijania się niepotrzebnych glonów... ... ...
Jeszcze jedną rzeczą która bardzo mocno przemawia za oświetleniem ledowym jest pobór prądu.
Mniej płacisz za prąd, więcej wydajesz na lepsze żarełko dla pupili.
Rozumiem, nie zrozum tego jako ciągania za język, tylko jako otwartą dyskusje, bo jako "Świerzak" Licze się z Twoim zdaniem.
Jednak uważam, że jeśli nic nie robimy, to tak naprawde się cofamy. Może technika idzie do przodu, ale i my musimy za nią nadążać, wiesz o tym jako Elektronik. Może nie jestem tak obcykanym elektronikiem jak Ty, ale mam tytuł Technika elektronika, także temat (fizyczno-techniczny) nie jest mi obcy. - Stąd też ta zawziętość i doszukiwanie się.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fotosyntez ... iat.C5.82a
To jest wykres Fotosyntezy, na którym możemy odczytać mniej więcej jakie sa najważniejsze długości fal.
Pisze o tym, bo znamy długości emitowanych fal przez diody led, także możemy mniej więcej dobrać odpowiednie diody dla roślin, ale i możemy dobrać coś co pozwoli zminimalizować rozwijanie się niepotrzebnych glonów.
Co do kosztów. Za oświetlenie zbiornika 64x25x33 (dł x szer x wys) będzie potrzebne około 15-20 diod typu flux rgb (względnie wytwarzane fale przez tę diode pokrywają się z pasmem czynnościowym fotosyntesy).
Koszt za diody to około 40-50 zł z przesyłką, koszt zasilacza (to zależy czy samemu się buduje czy nie) ponadto to jest też koszt góra 30zł.
do tego trzeba by ew. doliczyć czas budowy lutowania i takie tam, które również trzeba doliczyć przy budowie powiedzmy standartowego ośw.
A na koniec, moja odpowiedź, na Twoje ostatnie pytanie.
- Po to by sie rozwijać, po to by niestać w miejscu.
Szczerze mówiąc patrząc na wykres to można uzyskać porządane oświetlenie dla roślin, ba a nawet zrobić lepsze, z uwagi iż możemy manipulować (długościami fal i natęrzeniem) co spowoduje, że będziemy w stanie uniknąć rozwijania się niepotrzebnych glonów... ... ...
Jeszcze jedną rzeczą która bardzo mocno przemawia za oświetleniem ledowym jest pobór prądu.
Mniej płacisz za prąd, więcej wydajesz na lepsze żarełko dla pupili.

- maol
- Moderator
Popełniasz błąd myślowy. W wypadku diod LED nie ma żadnej możliwości manewrowania długością fali. Dany materiał może emitować tylko jedna, z góry określona falę świetlną. Jedyne co możemy robić, to zmieniać jej natężenie - tak aby wypadkowa trzech barw składowych dała dla naszego oka kolor biały. Co nie zmienia faktu, że widmo takiego światła jest nadal prążkowe, a nie ciągłe. Jedyna nadzieja, ze zostanie znaleziony półprzewodnik którego emisja wymuszona będzie o dokładnie takiej długości fali, jak nam jest potrzebna. Na razie takiego nie ma - i się na to nie zanosi...
Życzę powodzenia i braku postów w tematach "glony", "lecznica". Ja w każdym razie ostrzegałem... jednak coś w tym jest, że takie oświetlenie masowo nie jest stosowane?
Życzę powodzenia i braku postów w tematach "glony", "lecznica". Ja w każdym razie ostrzegałem... jednak coś w tym jest, że takie oświetlenie masowo nie jest stosowane?
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- mozerl
- Forumowicz
- Kontakt:
maol - w takim razie doradź jarzeniówke odp. dla roślin.
zbiornik 64 x 25 x 33 (dł x szer x wys).
zbiornik 64 x 25 x 33 (dł x szer x wys).