Pisownia

Piszta co chceta ;)

Moderator: ModTeam

Berol
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Bernard
Nazwisko: Zolna

Pisownia

Post autor: Berol » 2009-03-09, 02:52

Dawno temu zdałem maturę z j.polskiego i historii na bardzo dobry tak więc chce to potrafię pisać w tym śmiesznym języku ale denerwują mnie na tej stronie uwagi dla każdego kto zapomni ą,ę albo inna bzdurę bez jaj np jestem ŚLĄZAKIEM i mnie osobisćie taka gadka bawi i czepiania się nie lubię

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: Pisownia

Post autor: marthinez » 2009-03-09, 08:38

W czym problem?
W tym, że chcemy byście pisali bez błędów?
I z tego co wiem wytykane są zazwyczaj błędy ortograficzne i stylistyczne.
Gramatyki rzadko się czepiamy (przynajmniej ja).
Naprawdę podoba Ci się jak ktoś napisze: "mAm dórzego problema z rybkom" zamiast "Mam duży problem z rybką"?
Berol pisze:tak więc chce to potrafię pisać w tym śmiesznym języku
Cieszę się, że potrafisz i nam nadzieję, ze tak będziesz robił.
Berol pisze:w tym śmiesznym języku
Berol pisze:jestem ŚLĄZAKIEM
"Śmieszny język", no tak wszak wy Ślązacy to nie Polacy.
A skoro Cię śmieszy to nic tylko się dobrze bawić. :/
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-03-09, 09:48

Całość naszego wytykania błędów sprowadza sie do jednej sprawy - posty mają być czytelne i zrozumiałe. Nie jest najmniejszym problemem jeżeli ktoś zapomni kilku ogonków lub zrobi kilka błędów gramatycznych. problemem są osoby które piszą posta na pół ekranu, bez:
- wielkich liter
- ogonków
- znaków przestankowych
za to z:
- mnóstwem błędów ortograficznych
- nieznaną w normalnym świecie gramatyką
- słownictwem typu "cze ziomale"
- tajemniczą formą graficzną (np. na zmianę wielkie i małe litery)

Po prostu taki post jest nieczytelny - i tak naprawdę, mnie to nie przeszkadza. Za to zwykle potem autor takiego posta chwilę później ma pretensje, że nikt mu nie odpowiada. No bo przecież wszystko napisał!!! A my po prostu jesteśmy pewnie za głupi, żeby to zrozumieć...

Co do Twojej śląskiej gwary - jeżeli chcesz, możesz się nią posługiwać. Problem będzie ten sam jak wyżej - możemy nie zrozumieć, o co Ci chodzi. I to wtedy jest Twój problem, nie nasz. Ze Śląskiem zresztą jeszcze nie jest tak źle - gorzej jak na te same pomysły wpadną Kaszubi. Wtedy będzie trzeba otworzyć osobne językowo forum...

P.S. Jeżeli , tak jak sam piszesz, zdałeś maturę na bdb z polskiego, dlaczego się tą wiedzą nie posługujesz? Bo na ten moment Twój post tego nie potwierdza. Potwierdza za to jedno (o ile Twoja ocena na maturze jest prawdziwa?) - olewasz nas, nie starając się pisać w sposób ogólnie przyjęty jako "język polski" i z założenia mówiąc, że jako ten najlepszy na maturze stosować się do tego nie będziesz. Że Cię to śmieszy? - to Twój problem, nie nasz. Bo niestety, ludzi ocenia się po tym jacy są, jak się zachowują, jaki poziom kultury reprezentują a nie jaki mają stopień na świadectwie. I nikt Cią w życiu o ta ocenę pytał nie będzie - a za to szybko i skutecznie sam ją Tobie wystawi, słuchając bądź czytając Twoje wypowiedzi. I zrozumienie tego prostego faktu świadczy o ... dorosłości. A cała sztuczka w naszym towarzystwie polega na kilku kropkach, ogonkach, wielkich literach. To proste, i skuteczne.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Post autor: Bohdan » 2009-03-09, 10:02

Berol, Siema kolego
Zapewniam Cię, że na prawie każdym forum akwarystycznym panuje podobny zwyczaj, a akurat na tym forum to jeszcze jest trochę luzu jeżeli chodzi o pisownie.....
Piszesz, ze jesteś Ślązakiem i nie możesz zrozumieć dlaczego są Ci wytykane błędy..... a ja natomiast jest dyslektykiem i to "dyplomowanym", jak myślisz, który z nas ma większe problemy z poprawnym pisaniem?
;)

Osobiście nie narzekam i popieram zasady obowiązujące na forach dotyczące staranności w pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-03-09, 13:02 przez Bohdan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2009-03-09, 12:53

Jeśli masz problem z pisownia to wystarczy korzystać Firefox-a ma wbudowany słownik wiec w zasadzie nie można zrobić większych błędów i po kłopocie, należny również pamiętać o młodzieży która przegląda to forum i o takim drobnym fakcie iż uczymy się nie tylko w szkole ale również podczas wypoczynku ;)

Berol
Nowicjusz
Imię: Bernard
Nazwisko: Zolna

Post autor: Berol » 2009-03-09, 13:46

Dobrze ok przepraszam przyznaje wam racje :) Przesadziłem wczoraj troszkę z piwami :)

ODPOWIEDZ