Testy 5 w 1
Moderator: ModTeam
- natalia
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Natala
Testy 5 w 1
Witam, nigdy nie sprawdzałam jakie mam parametry w akwarium, a chciałabym to zrobić żeby rykom było jak najlepiej, czy na początek odpowiednie będą testy 5 w 1, czytałam, że są średnio dokładne. Chciałabym obniżyć pH z ok 7.5 (bo tyle podobno mam w kranie) do 6,5, czy na nich zobaczę takie różnice, bo szczerze mówiąc nie wiem czy to dużo czy mało.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Testy 5 w 1
Jeśli planujesz zmianę parametrów wody to dokładne testy są podstawą.
Te 5 w 1 można sobie używać jako zakładki w książkach.
Zmiana parametrów bez odpowiedniego zaplecza to tylko marnowanie czasu i pieniędzy, a także ryzyko dla ryb. Bez dokładnej kontroli parametrów możesz doprowadzić do nagłego skoku Ph lub twardości a to dla wielu gatunków oznacza śmierć.
Jeśli zmieniasz parametry to licz się z tym, że to co uzyskasz musisz już utrzymywać. Ciągłe wahania odbiją się po pewnym czasie na zdrowiu ryb.
Na testach nie warto oszczędzać.
Kup dobry produkt.
Te 5 w 1 można sobie używać jako zakładki w książkach.
Zmiana parametrów bez odpowiedniego zaplecza to tylko marnowanie czasu i pieniędzy, a także ryzyko dla ryb. Bez dokładnej kontroli parametrów możesz doprowadzić do nagłego skoku Ph lub twardości a to dla wielu gatunków oznacza śmierć.
Jeśli zmieniasz parametry to licz się z tym, że to co uzyskasz musisz już utrzymywać. Ciągłe wahania odbiją się po pewnym czasie na zdrowiu ryb.
Na testach nie warto oszczędzać.
Kup dobry produkt.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Napiszę to co zawsze - jakim rybom chcesz robić taki luksus? Bo to nie jest takie proste, tak jak Kbtor napisał, jest to proces ciągły, a nie jednorazowy.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- natalia
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Natala
Neonkom i p. kakadu, ale skoro mówicie, że te testy nie są dobre to uzbieram na lepsze i postaram się żeby było im jak najlepiej.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Przy neonkach i kakadu sensowne jest grzebanie w parametrach wody w przypadku próby ich rozmnażania.
Jeśli trzymane są w sklepie, a raczej wątpię aby w sklepach ktoś się bawił w obniżanie Ph lub twardości, to z powodzeniem możesz je trzymać w swojej wodzie. Oczywiście możesz poprosić aby dali Ci więcej wody w jakiś pojemnik w sklepie i zastosować długotrwały proces wprowadzania ryb do Twojej wody, To oczywiście ma sens tylko w przypadku nowych ryb.
Jeśli już masz ryby i normalnie żyją to lepiej nie kombinować bo tylko można zaszkodzić.
Jeśli masz doświadczenie i chcesz te ryby rozmnażać to wówczas będziesz musiała poprawić warunki wodne. Ale to już jest wyższa szkoła jazdy.
Jeśli trzymane są w sklepie, a raczej wątpię aby w sklepach ktoś się bawił w obniżanie Ph lub twardości, to z powodzeniem możesz je trzymać w swojej wodzie. Oczywiście możesz poprosić aby dali Ci więcej wody w jakiś pojemnik w sklepie i zastosować długotrwały proces wprowadzania ryb do Twojej wody, To oczywiście ma sens tylko w przypadku nowych ryb.
Jeśli już masz ryby i normalnie żyją to lepiej nie kombinować bo tylko można zaszkodzić.
Jeśli masz doświadczenie i chcesz te ryby rozmnażać to wówczas będziesz musiała poprawić warunki wodne. Ale to już jest wyższa szkoła jazdy.