Dojrzewanie akwarium
Moderator: ModTeam
- natalia
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Natala
Dojrzewanie akwarium
Witam, czy jeśli do nowego akwa wleję pół na pół wode ze starego zbiornika ze świeżą, ale mam nowy filtr i podłoże to można trochę skrócic czas dojrzewania akwarium?
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Re: Dojrzewanie akwarium
Tak lecz nieznacznie. Bakterie są właśnie głównie w podłożu.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- natalia
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Natala
A można by podać w dniach, jestem lekko niecierpliwa, ale z drugiej strony nie chcę zaszkodzić zwierzakom.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Każde akwarium dojrzewa inaczej.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Kup test i sprawdzaj czy w akwarium zakończył się cykl azotowy NH4,NO2,NO3.
Jest to cykl azotowy tzw. nitrifikacyjny tzn. na początku wytwarzają się bakterie z rodziny nitrosomans, które przetwarzają amoniak NH3\NH4 w azotyny NO2, następnie bakterie nitrobakter są odpowiedzialne za przetworzenie azotynow w azotany NO3, na końcu procesu są bakterie nitrifikacyjne. Amoniak jest najbardziej szkodliwy dla ryb, jego nie wielkie stężenia powodują śmierć ryb, azotyny również są szkodliwe 2mg\l powodują śmierć, azotany są najmniej szkodliwe.Cykl azotowy ok. tygodnia czasu
Jest to cykl azotowy tzw. nitrifikacyjny tzn. na początku wytwarzają się bakterie z rodziny nitrosomans, które przetwarzają amoniak NH3\NH4 w azotyny NO2, następnie bakterie nitrobakter są odpowiedzialne za przetworzenie azotynow w azotany NO3, na końcu procesu są bakterie nitrifikacyjne. Amoniak jest najbardziej szkodliwy dla ryb, jego nie wielkie stężenia powodują śmierć ryb, azotyny również są szkodliwe 2mg\l powodują śmierć, azotany są najmniej szkodliwe.Cykl azotowy ok. tygodnia czasu