problem z mchem java
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 8
- Imię: Jacek
- Nazwisko: D±browski
- Kontakt:
problem z mchem java
witam, z dwa miesiace temu zalozylem akwa 60L do rozmnazania gupikow.na pol akwarium wlozylem ladny korzen i obsadzilem go mchem java, dostalem cale wiaderko ladnego "krwiscie" zielonego mchu, na tyle ze na caly korzen wystarczylo, delikatnie przywiazelem zylka i bylo ok. ostatnie dwa tygodnie zaczal troszke brazowiec od spodu, a pare dni wstecz prawie caly jest brazowy i odczepil sie od korzenia, i 3/4 jego powierchni plywa. czy mech potrzebuje jakies specjalne warunki?? slyszalem ze mchy to w kaluzy nawet beda rosnac
ponoc dobra dla mlodych gupichow tez jest wgłębka,czy to prawda?? jakie ma wymagania?? bo ponoc tylko dobre swiatlo, a mam hagena power glo 15W, swieci 8H dziennie. dzieki za pomoc. pozdrowka

Nigdy nie kłóć sie z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem 

- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Re: problem z mchem java
moze gupiki go skubią?
- kubastasiek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Kuba
- Kontakt:
byc moze to glony mialem podbny problem jak mialem nitki w akwa
-
- Forumowicz
- Kontakt:
glony to nie sa, przynajmniej zadnych mi znanych nie zauwazylem. a w akwa jak do tej pory nie mialem ani pol glonika, wszystko czysciutkie, woda jak mineralna, nic sie nie dzieje. az sie dziwie. i nie zauwazylem zeby gupiki podgryzaly. poza tym dostaja tez roslinny pokarm. m.in. spiruline. a wgłębka dobra bedzie dla mlodych gupikow??kubastasiek pisze:byc moze to glony mialem podbny problem jak mialem nitki w akwa
Nigdy nie kłóć sie z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem 

- kubastasiek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Kuba
- Kontakt:
wgłębka pływająca oczywiście nie obsadzona na korzeniu powinna być dobra do schowania sie
-
- Forumowicz
- Kontakt:
masz pierwszego "pomoga" o to mi chodzilokubastasiek pisze:wgłębka pływająca oczywiście nie obsadzona na korzeniu powinna być dobra do schowania sie

- masten
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: mario
u mnie mech też ciężko się "buja", prawie cały jest brązowy a zielony na końcach(zdj niżej / wiem, kiepski aparat). posadzony jest jakieś trzy tygodnie temu więc liczę że jeszcze się rozwinie. no jeszcze dodam że walczę z glonami. macie jakies sposoby żeby się szybciej rozwinął?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Ja również w 60l miałem z nim problemy. Wszystko rosło tylko nie on. W 160l zaczął rosnąć szybciej. Widocznie mu pewne parametry nie odpowiadają i musisz szukać.
PS w 60l miałem 2x15W plus CO2.
PS w 60l miałem 2x15W plus CO2.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- masten
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: mario
u mnie tylko 2x15W (flora-glo + daylight) nawóz - Planta Gainer CLASSIC, który teraz całkkiem odstawiłem ze względu na glony i kranorosty, oświetlanie 5h/dobe