Akwarium roślinne, podłoże floran i żwir bazaltowy, co2, światło 0,875w/l
dziś po raz pierwszy badałąm wodę 1/2 - 2/3 było starej wody reszta kranówa. Dziś rano nawoziłam PG macro i PG ferro+,a wieczorkiem zbadałam wodę w akwa i w kranie też.
kran_______________________akwarium
PH 7,2______________________PH 7,4
KH 8_______________________KH 8
GH 18______________________GH 18
NO3 - 10____________________NO3 - 30
____________________________PO4 - 0,3
prszę o info czy te parametry są w miare ok, a jak nie to jak mogę je poprawić.
tu link do galerii i szczegółowego opisu akwa
http://e-akwarystyka.pl/topics24/11141.htm
Testy robiłam głównie z uwagi na to że marnieje mi jedna roślina (rotala)
parametry wody - czy wszystko ok?
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: parametry wody - czy wszystko ok?
Na szybko - masz bardzo dużo światła - nie ma problemu z glonami? Druga sprawa - NO3 - dość wysokie, nie ma tam jakiejś np. martwej ryby? No i twardość - również duża. Ale ogólnie - to nie są najgorsze parametry, na siłę da się z nimi żyć.
Jak poprawić - wysokie NO3 wskazuje na albo nieregularne/zbyt małe podmiany albo na przerybienie. Możliwe są też czarne scenariusze, typu dobrze ukryte rybie trupki. Z drugiej strony, jeżeli to zbiornik głównie roślinny, NO3 stanowi główne "pożywienie" dla roślinek, i wartością 30 nie powinnaś się specjalnie przejmować.
Co do twardości - po pierwsze sprawdź, czy nie robisz błędów pomiarowych - 18 GH to dość dużo. Jakie masz testy? Jeżeli chcesz zmniejszyć tą wartość, w zasadzie sensowna metoda jest jedna - woda z RO.
Jak poprawić - wysokie NO3 wskazuje na albo nieregularne/zbyt małe podmiany albo na przerybienie. Możliwe są też czarne scenariusze, typu dobrze ukryte rybie trupki. Z drugiej strony, jeżeli to zbiornik głównie roślinny, NO3 stanowi główne "pożywienie" dla roślinek, i wartością 30 nie powinnaś się specjalnie przejmować.
Co do twardości - po pierwsze sprawdź, czy nie robisz błędów pomiarowych - 18 GH to dość dużo. Jakie masz testy? Jeżeli chcesz zmniejszyć tą wartość, w zasadzie sensowna metoda jest jedna - woda z RO.
Ostatnio zmieniony 2009-03-23, 13:14 przez maol, łącznie zmieniany 1 raz.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Ja tylko dla przypomnienia napiszę że Filtus Floran jest zwykłym porowatym żwirkiem, nie jest żadnym biogruntem.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- luna1976
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Beata
w akwa robiłąm restart w sobotę ponieważ pękło mi poprzednie akwa. 50% wody świeżej dolewałam, ryby wszystkie ok. Obsada to 15 ok 2cm brzanek sumatrzańskich, 4 4-6cm kosiarki i 3 krewetki więc raczej przerybienia nie ma. Może podanie ranne macro wpłynęło na NO3. W kranie mam 10 NO3
07.04.09
robiłam podmianę RO ok 15-20%
Parametry po podmianie
PH 7,4
kh 7
gh 16
NO3 10 (czyli tyle co w kranie)
PO4 0,2
Nawoziłam tylko 1 raz w tygodniu - 1/2 dawki PG macro, ferro+
07.04.09
robiłam podmianę RO ok 15-20%
Parametry po podmianie