plesn na rurkach od filtra?
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 10
- Imię: bartek
plesn na rurkach od filtra?
Witam
Dzis podczas czyszczenia akwarium wpadlem na pomysl zeby przeplukac wklady mechaniczne od swoich filtrow. Kiedy zdjalem z nich adapter z wezykami i przetarlem wezyki z kurzu zobaczylem ze sa w nich ciemne kropki (wygladaja jak plesn) takze woda ma smak plesni (niechcacy sie napilem ;) ) Czy to faktycznie jest plesn i jaki to moze miec wplyw na ryby i ogolnie na wode?
Dzis podczas czyszczenia akwarium wpadlem na pomysl zeby przeplukac wklady mechaniczne od swoich filtrow. Kiedy zdjalem z nich adapter z wezykami i przetarlem wezyki z kurzu zobaczylem ze sa w nich ciemne kropki (wygladaja jak plesn) takze woda ma smak plesni (niechcacy sie napilem ;) ) Czy to faktycznie jest plesn i jaki to moze miec wplyw na ryby i ogolnie na wode?
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: plesn na rurkach od filtra?
Ja bym stawiał na glony z dodatkiem drobin syfu przepuszczonych przez wkłady filtra.
Czasami jest to wręcz śluzowate.
Smaku nie znam :oczami:
Nigdy nie zwracałem na to uwagi, ale wężyki czyszczę.
Czasami jest to wręcz śluzowate.
Smaku nie znam :oczami:
Nigdy nie zwracałem na to uwagi, ale wężyki czyszczę.
-
- Forumowicz
mozliwe bo mialem krasnorosty (teraz sa po nich juz tylko drobne slady gdzie niegdzie) Czy ma to jakis wplyw na wode i ryby? bo jak nie to nie chce mi sie tego czyscic bo mam ciezki dostep do obudowy:)
- kbtor
- Moderator
Zapewne czyszczenie by nie zaszkodziło. Nawet są dostępne specjalne wyciory do czyszczenia rurek.
Wiesz, takie czyszczonko raz na pół roku to jednak należy wykonać, nawet dla świętego spokoju ;)
Wiesz, takie czyszczonko raz na pół roku to jednak należy wykonać, nawet dla świętego spokoju ;)
-
- Forumowicz
wiem wiem tylko ze ja akwarium startowalem okolo 2 miechow temu:)
a ciezko mam bo mam 450 litrow wiec sam pokrywy nie zdejme a z kolei akwa stoi blisko sciany i w pokrywie sa male wyciecia na rurki i sa one tam wcisniete ze dotykaja sciany i bardzo ciezko w to ingerowac (jak zakladalismy pierwszy raz pokrywe to 2 osoby ja trzymaly a trzecia ukladala wszystkie rurki a troche tego bylo bo 2 filtry i co2)
a ciezko mam bo mam 450 litrow wiec sam pokrywy nie zdejme a z kolei akwa stoi blisko sciany i w pokrywie sa male wyciecia na rurki i sa one tam wcisniete ze dotykaja sciany i bardzo ciezko w to ingerowac (jak zakladalismy pierwszy raz pokrywe to 2 osoby ja trzymaly a trzecia ukladala wszystkie rurki a troche tego bylo bo 2 filtry i co2)
- kbtor
- Moderator
Powiem tak, Ja bym to olał jak bym miał takie dojście jak Ty
Ale poczekaj na wypowiedzi innych, którzy być może mają taki sam problem i jakoś sobie z tym poradzili.
Ale poczekaj na wypowiedzi innych, którzy być może mają taki sam problem i jakoś sobie z tym poradzili.
-
- Forumowicz
Dzienx:) ale poki co lepiej nie zamykac tematu
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
węże i rurki trzeba czyścić od czasu do czasu. Bardziej chodz tu o to, że się zapychają i filtr z czasem straci bardzo dużo na wydajności. Musisz jakiś system demontażu wymyśleć. Nawet zniszczeniowy, tzn, że tniesz węże i je wyrzucasz. Robić to trzeba raz na 3-6 m-cy w zależności jak się zapychają.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Popieram. Na ściankach rur osadzają się różne śmieci, z czasem poważnie ograniczając przepustowość. Oczywiście - czym większa średnica rury, tym rzadziej problem występuje - ale czyścić co jakiś czas trzeba.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back