Może i działa, ale chemii w akwarium nie stosujemy ponieważ zwalcza się skutek a nie przyczynę, glony po 2-ch tygodniach powrócą.a_pietrachowicz pisze:Czy AlgoStop w tabletkach działa na krasnorosty?
Czarne, cienkie, niteczki. Jak leczyć? Co to jest?
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Re: Czarne, cienkie, niteczki. Jak leczyć? Co to jest?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
AlgoStop i inne "cudowne" preparaty nie pomogą. Tak jak pisałem wcześniej ja i inni, winne są warunki w akwarium.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Konrad
Mój brat też ma akwa 112l i tam miał plagę... Kupiłem mu 3 kosiarki i glony znikły, a kosiarki bardzo urosły.. Na każdym liściu były nitki.. Tylko że podobno puki kosiarki młode to robią to z chęcią a później słabo.. I preparaty nmu nie pomagały
- maol
- Moderator
Cały czas będę powtarzał - kosiarki usuną tylko skutek, nie są cudownym remedium. Warunki w akwarium są tym, co trzeba doprowadzić do właściwego stanu - wtedy glony same znikną i przestaną się pojawiać.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Olga14_
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 102
- Imię: Olga
- Kontakt:
to nie krasnorosty tak jak myślałam. wiem jak wyglądają krasnorosty ale to jest skrętnica do krasnorosta wg. mnie ani w 1% nie podobna pozatym ze równie szybko sie rozmnaza. Cholerka, jak usunac to zielsko? wygotowanie we wrzatku pomoze?? :przestraszony:
102 litry 

- maol
- Moderator
A ja powtórzę - warunki w akwarium są nieprawidłowe. Sprawdź i ewentualnie popraw parametry wody, oświetlenie, zasadź 3 garści rogatka. Zaatakowane rośliny lub ich części usuń, kamienie, korzenie i inne ozdoby porządnie wyszoruj. Zlikwiduj przerybienie. ...i to jest krasnorost :-) Najprostsze wyjaśnienie jest zwykle prawdziwe.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back