Póki co, jestem zielona co z osprzętem itp., nie wiem jak się do tego zabrać, normalne akwarium zakładałam, paletkarium - niekoniecznie ;)
A z racji tego, że palety to dość drogie ryby, to niemiło by było zastać je po kilku dniach pływające do góry brzuchem.
Ale przejdźmy do pytań.
Zbiornik 240 jest w trakcie zamawiania, więc aktualnie to co mam to jedynie miejsce i pomysły. Baniak będzie miał dość nietypowe wymiary (robiony na miarę), bo będzie miał 97cm długości (nie wiem czy to ma znaczenie, ale wolę powiedzieć), co do wysokości to nie pamiętam, ale szerokość bodajże 50cm (nie jetem pewna, bo gdzieś wsadziłam kartkę ;/)
Filtr oczywiście zewnętrzny, odpowiedni do litraża. Intryguje mnie kwestia tych wszystkich RO i osmozy. Czy to naprawdę konieczne, czy, jak słyszałam gdzieśtam w tej chwili ludzie trzymają palety na zwykłej kranówce (jeśli coś pokręciłam, to wybaczcie ;))?
Wydaje mi się, że grzałka będzie zbędna, w tej chwili, w mojej starej dwusetce (w dwudziestce piątce też) panuje temperatura 28'C, w okresie niegrzewczym 26-27'C. Czy takie wahania jakkolwiek by paletom zaszkodziły?
Ile na 240 oświetlenia? Żeby można było ładnie urządzić wnętrze?
Myślicie, że 2 tygodnie 'dojrzewania' wystarczy, czy lepiej 3? Żebym niczego nie pochrzaniła napiszcie mi wszystko co i jak. Strasznie sie boję, że przez jakiś mój błąd padną, więc wolę znać wszelkie, nawet najbardziej podstawowe szczegóły.
Czytałam juz jakieś książki, ale tam o tych sprzętach jest napisane takim językiem, że (zastrzegam, że jestem pojętna - chyba

Kwestia roślin - mniej więcej wiem, bo wcześniej o to pytałam.
Aquasubstrate - tak czy nie?
Nic prócz palet więcej nie będzie (palet najprawdopodobniej 4-5), no chyba, że ekipa sprzątająca typu glonojad (można?).
Nie wiem o co jeszcze spytać, jakbyście mieli jakieś rady, czy coś w tym stylu..
Mam podać parametry wody jakie w tej chwili jest w moim kranie? Mam ze studni.
Pozdrawiam,
Ola.