podłoże rożnojakie...

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
dawidos145
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 200
Imię: DawiD
Kontakt:

podłoże rożnojakie...

Post autor: dawidos145 » 2009-04-08, 23:04

A więc mam takie pytanie chcę w swoim akwa zmienić calkowicie podłoze.
Chcę zrobić dno z paska malego jasnego i gore wierzchu czarna i oczywiscie tak roznie powałdować...
I teraz moje pytanie jak z odmulaniem^ czyszczeniem dna z tego całego "kurzu" jak wiemy podczas odmulania żwir się rozrusza...

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Re: podłoże rożnojakie...

Post autor: Raperzu » 2009-04-09, 13:05

Takie podłoże ci się wymiesza przy przesadzaniu roślin. Najleprze podłoże jest jednolite lub substrat i żwirek możesz dać siatke jako zabezpieczenie przed wymieszaniem lub przez wydostaniem się podłoża do kolumny wody

Awatar użytkownika
dawidos145
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 200
Imię: DawiD
Kontakt:

Post autor: dawidos145 » 2009-04-09, 13:11

Własnie dobrze że zapytałem bo też się zastanawiam nad jednolitym, a ten substrat to mieszanka białego i czarnego dobrze mowie ? :niepewny:

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 72
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: macio » 2009-04-09, 16:44

dawidos145 pisze:a ten substrat to mieszanka białego i czarnego dobrze mowie ? :niepewny:

Nie, substrat (np Tetra Compelte Substrate, Acti substrat) to nawóz pod żwir których w akwarium rzecz jasna nie widzimy (chyba że są przy bocznej szybie :P , są też substraty do zastosowania jako całość podłoża). Pisząc to:
dawidos145 pisze:Chcę zrobić dno z paska malego jasnego i gore wierzchu czarna i oczywiscie tak roznie powałdować...

miałeś na myśli ''rzekę'' z piasku? Jeśli tak to podczas odmulanie nie wciskaj rurki w podłoże tylko jeździj z dwa centymetry nad nim, wszystkie brudy zbierzesz a piasek zostanie na swoim miejscu. Nie unikniesz jednak zsypywania się żwiru na piach więc regularnie zbieraj ziarenka żwiru z rzeki za pomocą pincety.
Teraz kostka ;D

ODPOWIEDZ