A więc mam takie pytanie chcę w swoim akwa zmienić calkowicie podłoze.
Chcę zrobić dno z paska malego jasnego i gore wierzchu czarna i oczywiscie tak roznie powałdować...
I teraz moje pytanie jak z odmulaniem^ czyszczeniem dna z tego całego "kurzu" jak wiemy podczas odmulania żwir się rozrusza...
podłoże rożnojakie...
Moderator: ModTeam
- dawidos145
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: DawiD
- Kontakt:
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Re: podłoże rożnojakie...
Takie podłoże ci się wymiesza przy przesadzaniu roślin. Najleprze podłoże jest jednolite lub substrat i żwirek możesz dać siatke jako zabezpieczenie przed wymieszaniem lub przez wydostaniem się podłoża do kolumny wody
- dawidos145
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: DawiD
- Kontakt:
Własnie dobrze że zapytałem bo też się zastanawiam nad jednolitym, a ten substrat to mieszanka białego i czarnego dobrze mowie ? :niepewny:
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
dawidos145 pisze:a ten substrat to mieszanka białego i czarnego dobrze mowie ? :niepewny:
Nie, substrat (np Tetra Compelte Substrate, Acti substrat) to nawóz pod żwir których w akwarium rzecz jasna nie widzimy (chyba że są przy bocznej szybie , są też substraty do zastosowania jako całość podłoża). Pisząc to:
dawidos145 pisze:Chcę zrobić dno z paska malego jasnego i gore wierzchu czarna i oczywiscie tak roznie powałdować...
miałeś na myśli ''rzekę'' z piasku? Jeśli tak to podczas odmulanie nie wciskaj rurki w podłoże tylko jeździj z dwa centymetry nad nim, wszystkie brudy zbierzesz a piasek zostanie na swoim miejscu. Nie unikniesz jednak zsypywania się żwiru na piach więc regularnie zbieraj ziarenka żwiru z rzeki za pomocą pincety.
Teraz kostka