https://opiniuj24.com/opinie/AirMAX-Internet-Opinie | Recenzje klientów operatora bezprzewodowego światłowodu airmax internet opinie można znaleźć na niezależnym forum użytkowników, gdzie przeprowadza się testy prędkości

skalar w ciemne plamy

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Sępica
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 45

skalar w ciemne plamy

Post autor: Sępica » 2007-05-02, 20:01

Witam. Jestem nowa na forum. Mam problem ze skalarem. Jest to skalar o ubarwieniu złotym w ciemne pionowe pasy. Pojawiły sie na jego łuskach ciemne plamki, występują głównie w środkowej części w pobliżu płetwy ogonowej. Poza wysypką widoczne jest wyraźne zaczerwienienie oczu. Skalar został odłowiony i w akwarium kwarantannowym przebywał około 5-6 tygodni, w tym czasie zakrapiałam do wody odpowiednią dawkę MFC. Zakrapianie ponawiałam codziennie. Jedynym efektem było czasowe zniknięcie większości kropek z wyjątkiem jednej dość wyraźnej, oraz poprawa koloru oczu. W związku iż akwarium kwarantannowe było mi potrzebne (gdyż zakupiłam kilka kolejnych rybek), skalar musiał wrócić do zbiornika ogólnego ( stwierdziłam, że skoro do tej pory nie zdechł to chyba nie jest to tak poważne, poza tym rybki które wcześniej z nim pływały nie miały żadnych objawów choroby). Po powrocie do dużego akwarium u rybki znów pojawiły się kropki. Nie jestem pewna czy to na pewno jakaś choroba, bo skoro do tej pory żyje i po tak długim okresie leczenia nie wyzdrowiał, to albo to nie jest żadna poważna choroba, albo jest to coś z czym nie można sobie poradzić MFC. Może ktoś zetknął się z takimi objawami, poradźcie co z tym fantem zrobić?[shadow=darkred][/shadow][glow=orange][/glow]
Sępica

Awatar użytkownika
PaVeloo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 60
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: skalar w ciemne plamy

Post autor: PaVeloo » 2007-05-02, 20:44

Radze przeprowdzic kolejna kwarantannę i dokładnie "zbadać" akwa ogolne. Jest prawdobienstwo ze w ogolniaku moze być jakis pasożyt lub coś innego.
60 L
11xNeon Innesa
9xZwinnik Jarzeniec
5x Brzanka Sumatrzańska
4xDanio Pręgowane

www.paveloo.e-akwarystyka.pl

[you], miłego przeglądania forum.

Jeżeli pomogłem, kliknij "pomógł".

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Re: skalar w ciemne plamy

Post autor: D4ni3l » 2007-05-03, 12:33

Kwarantanna ryby powinna trwac minimum 30dni. Znajdz akwarium do ktorego wsadzisz skalara, zastosuj jeszcze raz MFC, lub polecam TetraMedica - GeneralTonic, wg. instrukcji.
W akwarium ogolnym podmieniaj regularnie wode, 25% tygodniowo. Mozliwe, ze w akwarium ogolnym masz jakas bakterie, ktora powoduje te plamy, dlatego nie zapominaj o czestej podmianie wody. W czasie kwarantanny skalara, w ogolnym akwarium mozesz nawet podmieniac 30% np. co 5dni.
Oczywiscie do akwarium w ktorym bedzie skalar, wlej wody z akwarium ogolnego.
Pozdrawiam!
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

Sępica
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 45

skalar w ciemne plamy

Post autor: Sępica » 2007-05-03, 14:02

[quote="D4ni3l"]Kwarantanna ryby powinna trwac minimum 30dni.

Napisałam powyżej, że kwarantanna trwała 5-6 tygodni co daje wynik 35-42 dni. Jednakże dziękuję za pomoc możliwe, że to jakiś pasożyt a tego nie brałam pod uwagę, pewnie przyplątał się z żywą karmą. Dziękuję również za podanie preparatów leczniczych.
Sępica

ODPOWIEDZ