Moje akwarium (112l)

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Grzegorz

Re: Moje akwarium (112l)

Post autor: Slanter » 2008-12-01, 10:23

marthinez pisze:Drottnar napisał/a:
Ja, zanim dodałem link, zapytałem, czy mogę i Michał się zgodził. Jakbym nie zapytał, to nie mógłbym mieć pretensji gdybym dostał warna.
Mimo wszystko promowanie innych for o tej samej tematyce jest dla mnie trochę śmieszne.
To takie promowanie "konkurencji". Tak to widzę.
Skoro jest punkt w regulaminie, że nie wolno to co ma do tego zgoda.
Moim zdaniem powinno być proste TAK lub NIE.
Panowie, trzymajcie sie tematu oceny akwarium Drottnara. Kwestie administracyjne w "pytaniach i problemach" lub PW.

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: £ukasz

Post autor: Drottnar » 2008-12-01, 13:10

Mariusz86 pisze:Jak nie on to ja :)
Więc roślina na przodzie - Eleocharis (jakikolwiek on by był) faktycznie nie pasuje na przód tylko na środkową część akwarium ... Subwassertang mogłeś umieścić także troszkę dalej na jakimś kamieniu lub korzeniu zostawiając przód na jakiś trawniczek (chociaż w tym podłożu nie wiem jak będzie rósł) .. Lotos - moim zdaniem kompletnie nie pasuje do tej aranżacji (rośnie naprawdę duży), przysłoni Ci pół akwarium bo już widać że rośnie w wysokość .. Ten pojedynczy kamień - tez jakoś tak wygląda jak nie stad ..

Korzeń i jego przesunięcie w prawo dało dużo lepszy efekt - prawy kąt i tył zbiornika wygląda dobrze. Nie wiem czy dobrze widzę, ale moczarkę możesz przyciąć lub po prostu ją usunąć z tego zbiornika na rzecz innej bardziej "nie chwastowatej" rośliny ...
Dzięki, że zechciałeś spojrzeć na moje akwarium.

Jeśli chodzi o eleocharis, to, jak już pisałem, zamierzam ścinać go do 3 - 4cm. Jeśli się ładnie rozrośnie to pomiędzy niego wsadzimy sagittarię. Ciekaw jestem efektu takiego działania. Jako wsparcie dla eleocharisa włożyłem pod niego kulki gliniano-torfowe.

Subwassertang leży na kamieniu. Inaczej by mi się rozpłynął po całym zbiorniku. Nie bardzo wiem, gdzie go przesunąć. Ewentualnie widziałbym go tuż przy prawym rogu, ale wtedy zajmuję część delikatnego żwiru, na którym piskorki uwielbiają przebywać (wsypanie bazaltu to była porażka :( ). W przyszłym roku zamierzam zrobić restart i podłoże wymienić na AquaSubstrate, albo coś w tym stylu. Tylko trzeba na ten substrat uzbierać pieniądze ;)

Lotosa jednego będziemy chcieli oddać/sprzedać, a drugiego tak trzymać, żeby rósł nisko (wycinać po prostu te wyżej rosnące liście). Nie wiem, czy to na dłuższą metę zda egzamin, ale żonie się ta roślina bardzo podoba.

Kamień jest konkretnie dla ramirezek. Mnie się też w tym miejscu nie podoba. Chyba go przeniosę za eleocharis przy korzeniu. W ten sposób zablokuję rozrost eleocharisa wgłąb zbiornika a i kamień będzie mniej eksponowany.

Moczarka zostanie, bo się nam podoba. Zieleń tej roślinki ma swój urok. No i fakt, że w rośnie szybko i wyciąga szkodliwe substancje też nie jest bez znaczenia. Z podobnych powodów trzymamy rogatka.

[ Dodano: 2008-12-04, 19:52 ]
Proszę Państwa,

chciałbym przedstawić swojego nowego prętnika. Poprzedni zszedł był w dniu dzisiejszym z niewyjaśnionych przyczyn. Prawdopodobnie jednego dnia źle ustawiłem deszczownię i w nocy natlenienie zbiornika nie było adekwatne do ilości podawanego CO2. Na szczęście jest to jedyna ofiara mojej nieuwagi.

Nowy samiec zaś ostro wziął się za robotę, bo widząc dwie urodziwe samiczki, szybko znalazł sobie miejsce na gniazdo, które jest w trakcie powstawania
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-12-04, 21:15

Drottnar pisze:Poprzedni zszedł był w dniu dzisiejszym z niewyjaśnionych przyczyn. Prawdopodobnie jednego dnia źle ustawiłem deszczownię i w nocy natlenienie zbiornika nie było adekwatne do ilości podawanego CO2.
Prętniki to labirynty i natlenienie wody ich nie dotyczy. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta

Post autor: Drottnar » 2009-05-06, 21:33

No to mnie zmartwiłeś (zresztą na innym forum to samo przeczytałem), bo nie wiem w takim razie, czemu zdechł :( Objawy opisywałem w innym temacie - nadął się i był osowiały... a dzisiaj padł...

Dodane: 6.05.09:

No to po wielu różnych sytuacjach w zbiorniku ze zniszczeniem całej roślinności przez glony włącznie, czas pokazać nową aranżację. Mam nadzieję, że tym razem glony jej nie zjedzą...

marthinez:
Proszę, wklej normalne foty zgodnie z > tym <
Ostatnio zmieniony 2009-05-06, 22:28 przez Drottnar, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Post autor: Bohdan » 2009-05-06, 22:11

całkiem......ładnie, ale szkoda, ze to zbiornik profilowany :)
i osobiście na froncie akwa poukładałbym wzdłuż, obok siebie, nieduże i niewysokie kamienie miedzy które powsadzałbym mini anubiasy.....
;)

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta

Post autor: Drottnar » 2009-05-06, 22:21

na przodzie przewidziana jest glosia, którą pewnie poprzetykamy jakimiś krzaczkami typu blyxa i z tych, z których jeden rośnie przy brązowym kamieniu, a drugi przy jaskini.

A, że profil to rzeczywiście szkoda - strasznie żałuję, że nie jest proste :(

Marcin, już poprawiam linki. Dzięki, że nie wywaliłeś tematu do kosza, albo poczęstowałeś warnem.

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2009-05-06, 23:04

Póki co to taki mały chaos w roślinności jest. :) Wróżę że będzie bardzo ciekawie jeżeli nie zjedzą Cię znów glony. :/
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2009-05-07, 10:54

ładnie ale zgodze sie z TH, na moj gust troche bałagan, ale to tobie ma sie zbiornik podobac nie nam ;)
TH ty tu nie wróż żadnych glonów :P

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2009-05-07, 11:02

może coś od siebie... najpierw mała krytyka..
wywal e rośliny pseudo akwariowe... ta filetowa za kamykiem z prawej strony, coś mi nie pasuje :/
te hydrocortyle wciśnięte w podłoże tam nie pasuje.. to nie roślinka trawnikowa...

teraz z przyjemniejszych rzeczy :)
ładnie zamknąłeś rośliny za korzeniem... ale prosi się aby dać coś przed nim co jest niskopienne i zasłoni dół roślin 3 planu...
rośliny w ładnym stanie ale czy nie lepiej mniej gatunków a w większych grupach.. szczególnie to łodygowce

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Post autor: Bohdan » 2009-05-07, 11:06

Panowie, już z tym bałaganem nie przesadzajcie......przynajmniej widać/czuć trochę artyzmu, a nie jak w wojsku wszystko poukładane. Dzięki temu akwa wygląda bardziej naturalnie, a przez to mniej sztucznie. Grunt to żeby akwarium była zadbane i z dobrą obsadą, a tak jest w tym przypadku.
:cool:

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta

Post autor: Drottnar » 2009-05-07, 19:04

Dzięki wszystkim za opinie :) Zwłaszcza te krytyczne. Co do chaosu, to ja go tam nie widzę ;)
dzidek1983 pisze:wywal e rośliny pseudo akwariowe... ta filetowa za kamykiem z prawej strony, coś mi nie pasuje
te hydrocortyle wciśnięte w podłoże tam nie pasuje.. to nie roślinka trawnikowa...
Co do tych roślin, to kupiłem je w Galaxiasie - mam zaufanie do tego człowieka i wierzę, że są to rośliny wodne. Jeszcze się z nim skontaktuję i dowiem, jak się nazywają, bo zapomniałem, a potem sprawdzę w internecie.

Co do hydrocotyle - która to miała by być? Bo jedyna jest posadzona na tyle i wystaje nad korzeniem po prawej stronie. Z przodu przy samym kamieniu są maleńkie lotosy, które tam będą do czasu podrośnięcia :)

Jeśli chodzi o obsadzenie przed korzeniem, to w planach są tam może blyxy, albo coś krzaczastego z tych dwóch niby nie wodnych do sprawdzenia.

Co do łodygowców - one są w dużych grupach. Może tego na tych zdjęciach nie widać, ale jak podrosną, to myślę, że będzie ok. :)

[ Dodano: 2009-05-07, 19:05 ]
Bohdan, dzięki :)

gala32
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 160
Imię: tomek

Post autor: gala32 » 2009-05-07, 21:03

Troszkę się zazieleniło szkoda że to profil bo zdięcia trochę przekłamują
zmienił bym tylko to fioletowe zielsko na coś zielonego i nisko piennego
mam nadzieje że glony odpuszczą

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta

Post autor: Drottnar » 2009-12-01, 21:26

Witam po dłuższej przerwie!

W akwarium zmieniło się sporo. Niekoniecznie na lepsze, ale jako tako mi się podoba. Marzenie o holendrze odeszło na razie w niepamięć - teraz próbuję stworzyć stabilny zbiornik ze zdrowymi roślinami. Z różnym skutkiem - rotala rośnie pięknie, kryptokoryna takoż. Duży heniek też się ładnie przyjął, a za to blyxa rośnie beznadziejnie. W zasadzie marnieje. Marcandra i wallichi też kiepsko.

No, ale nic to. Pokażę co mam, bo dzisiaj zauroczyła mnie rotala :)

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2009-12-02, 14:42

Rotalka faktycznie swietna :) Bedziesz ja jakos formowal?

Awatar użytkownika
Drottnar
Akwarysta

Post autor: Drottnar » 2009-12-02, 14:47

Usilnie staramy się nadać jej kształt kulisty, ale jakoś nam nie wychodzi ;)

ODPOWIEDZ