sycylijskie wina

Welonka stale w jednym miejscu...?

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

szpila9
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0

Welonka stale w jednym miejscu...?

Post autor: szpila9 » 2007-04-20, 23:40

Witam!
Od niedawna jestem posiadaczem niewielkiego akwarium 45l. w ktorym plywa jedynie welnoka (Złota Rybka :)).

Od pewnego czasu większość czasu spedza w jednym miejscy akwarium, czasami przejawia większą aktywność, ale stale "wisi" w jednym miejscu.

Prosze pomóżcie, czym to mo,że być spowodowane???

Nie mam pojęcia.

Pozdrawiam!
Kamil

KaKa
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Kontakt:

Re: Welonka stale w jednym miejscu...?

Post autor: KaKa » 2007-04-21, 11:53

Hm. Nie jesteś specjalistką, ale po 1 chyba masz trochę za małę akwana Welona...
Po drugie, powiedz,jakie masz parametry wody, albo chociaż rośliny, temperatura..
A może problem tkwi z pożywieniem?

Sprawdź wszystkie "czynniki", o których mówiłam, jeśli wszystko jest ok, to może rybka była już chora..

Ale może być też tak, że jest ok, aTobie się coś wydaje,no neiwiem ;]

Ale w każdym razie to za małę akwa.. radzę kupić coś innego,a welona oddać.
Młodzież ;) 9 malutkich gupików.;*

bejrutek

Post autor: bejrutek » 2007-04-21, 14:08

napisałeś że od pewnego czasu... rozumiem, że wczesniej było inaczej... jak długo trzymasz tego welonka (jedna z odmian złotych rybek na domiar)? jaki duzy jest ten welonek? 45L to mało na dłuższe trzymanie welonka, ale sam litraz raczej wg mnie nie ma znaczenia na tak ospałe zachowanie...napisz jakie masz parametry wody -GH/KH/PH/ zw. azotowe/amonowe/fosforowe - odkryłes jakieś zmiany w tych parametrach ?, jak przygotowywałeś wode przed założeniem akwa?, jak przygotowujesz wode do podmiany? używasz odmulacza? trzymasz muszelki? używasz chemi, suplementów itd? masz jakieś roślinki? jaki filtr? jakie natlenianie? w jakim miejscu stoi twoje akwa w domu? mozesz cos powiedzieć o temp akwa i ewentualnych wahaniach? zachowanie twojej welonki wskazuje na jakieś powolne wycieńczenie spowodowane złymi parametrami wody, stresem, dietą (jak i czym karmisz welona??) i w końcu chorobą (albo początkiem choroby np. pleśniwaki, albo czyms innym)... pozdro

skalarkri
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Kontakt:

Post autor: skalarkri » 2007-05-03, 19:25

akwa może być jaką masz eperature powiną mieć 20 stopni nie rusza sie wiec mogła zpaść na jakąś chorobe
Zawsze i wszedzię woda w moim akwarim będzie

ODPOWIEDZ