JAKIE ROSLINY POD PODŁOZE PIASEK + NAWÓZ

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
krzysbiker
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 112
Imię: krzysiek
Kontakt:

JAKIE ROSLINY POD PODŁOZE PIASEK + NAWÓZ

Post autor: krzysbiker » 2009-05-08, 23:56

witam mam pytanie mam aktualne zrobione na nowo akwarium na samym dole mam nawóz JBL FLORAPOL200 na to 350 kulek gliniano torfowych i na samej górze pisek kwarcowy co mi polecicie jakie roslinty mi tam beda swobodnie rosły słyszałem jedynie ze nurzaniec i anubias ale czy cos wiecej??

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Re: JAKIE ROSLINY POD PODŁOZE PIASEK + NAWÓZ

Post autor: oleq_30 » 2009-05-09, 09:58

krzysbiker pisze:pisek kwarcowy
słuchaj ja osobiście nie mam zaufania do piasku kwarcowego jeżeli ma on służyć jako podłoże dla roślin , w małym malawi w piasku kwarcowym mam posadzone nurzańce i tylko je podmieniam bo po 2 miesiacach korzenie po prostu gniją wg mnie najlepiej użyć zwykłego kwarcu o granulacji 2-4 mm i grubości warstwy około 3-5 cm , (drobniejszy powoduję powstawanie stref beztlenowych , grubszy utrudnia ukorzenienie roślin)
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2009-05-12, 22:48

Roślina mogą rosnąć nawet na samym żwirku, lepiej zwróć uwagę na oświetlenie,co2 nawozy

Awatar użytkownika
krzysbiker
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 112
Imię: krzysiek
Kontakt:

Post autor: krzysbiker » 2009-05-13, 22:00

własnie posadziłem nurzanca i anubiasa anubis sie trzyma ale nurzaniec zaczyna sie dziewnie z nim robic lisstki robia sie przesroczyte i gnija co tu jeszcze posadzic rzeby nie gniło jak narazie mam na samym dnie mam nawóz florapol 200 oraz 350 kulek torfowoglinanych do akwariumu mam wlane odrzywke zelazowa do roslin sól akwaryjna troszke cristalu oraz uzdatniacz wody tetry oraz nawóz z allegro taki z torebek na wage rozcienczony z woda destylowana na tym mam piasek kwarcony moze nurzance posadzic w doniczkach ?? korzen owine kompresem lub wata moze to cos pomoze przynajmniej bardziej woda tam bedzie docierała ? chyba ze podsuniecie mi inne pomysły dolanczam zdjecia jak to narzaie wyglada
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ