Zanim zaczęła się dyskusja na temat leczyć czy tylko grzać i czekać, ja zdążyłem urwać się wcześniej z roboty, odwiedzić zoologa, zakupić Ichtiosan i podjąć decyzje.
Sprawa wyglądała tak, że więcej rybek zaczęło ocierać się o co się da, nie tylko te 2 lub 3 podejrzane. Zdecydowałem się zaaplikować pełną zalecaną dawkę medykamentu. Czy słusznie - nie wiem. Ale jak zacząłem to i pociągnę kuracje kilka dni.
kbtor pisze:Dodam tylko że musisz uważnie obserwować danio i kiryski. Te ryby nie lubią tak ciepłej wody. Ich ewentualne, dziwne zachowanie nie musi świadczyć o ospie, lecz o zbyt wysokiej temperaturze.
Podczas ostatniego lata w upalne dni w akwarium temperatura nieraz dochodziła do 28 stopni (pokój od południowej strony bloku) i kilka dni w takich warunkach kiryski i danio znosiły bez żadnych dziwnych objawów, więc wydaje mi się, że teraz te dwa dni też nie zrobiły na nich wrażenia. Ale jestem świadomy tego, że jest to dla nich za wysoka temp. Dodatkowo odpaliłem "brzęczyk" kupiony kiedyś na czarną godzinę - może będzie im trochę lżej.
[ Dodano: 2009-05-15, 08:06 ]
Witam ponownie.
Jak na razie nie ma strat

A co ważniejsze wcześniej obserwowane objawy też praktycznie są niezauważalne. Jeszcze kilka dni będę aplikował Ichtiosan, by ewentualny kulorzęsek nie miał szans.
Ale pytanie mam bardziej banalne: w sobotę wypada u mnie termin cotygodniowej podmianki wody i nie wiem czy podczas leczenia można ją wykonac czy nie ?
[ Dodano: 2009-05-27, 18:01 ]
Witam po raz kolejny
Na szczęście nadal bez strat. kilka dni temu odstawiłem Ichtiosan, temp. powoli wraca do poprzedniej wartości 25-26stopni. W między czasie jeszcze raz na dwóch rybkach wyskoczyły pojedyncze kropki, ale teraz wygląda, że wszystko jest ok.
Odnośnie moich obaw co do dziwnego zachowania samca ramirezka: oleq_30 bardzo trafną diagnozę postawił
"masz parę ? może do zaproszenie do godów ?". Od kilku dni kręciły się przy płaskim kamyku a dziś na zmianę pilnują ikrę

Pewnie nic z tego nie będzie, bo samiczka młodziutka, ale to pierwsza ikra jaką widzę w swoim akwarium a jest to milutkie uczucie :oczami:
Dzięki za pomoc