marthinez, jeżeli chodzi o Adę i ASII to widzę bardzo dużą różnicę. Po wymarciu moich ryb przez długi czas nic nie robiliśmy w akwarium. Rośliny zaczęły marnieć. Wyjęliśmy je na tydzień do misek gdzie dogorywały. W tym czasie dosypaliśmy podłoże i zaczęliśmy formować nową aranżację, rośliny musiały tak długo leżeć w miskach ze względu na zero klarowności wody po dosypaniu podłoża, gdyż dosypywaliśmy je do akwarium w którym była woda i wszystko strasznie się muliło.
Po jakimś czasie rośliny zaczęły marnieć, chociażby spójrz na blyxy - to był kulminacyjny moment, roślina z zielonej zrobiła się brązowa, straciła połowę liści
po pewnym czasie, ku naszemu zdumieniu rośliny zaczęły robić się zielone i wypuszczać nowe liście. Nawet nie spostrzegliśmy jak z green i didiplis, które były praktycznie do wyrzucenia, powstały wspaniałe kępy, które do poniedziałku były naszą ogromną dumą.
W miejscu gdzie rosną właśnie te rośliny jest najgrubsza warstwa (ok 5cm) nowego podłoża. Dosłownie z 5ciu sadzonek powstały ogromne kępy, które z bólem serca musiałam wreszcie przyciąć bo zaczynały wychodzić własnymi siłami z akwarium
Jeszcze parę dni temu akwarium przedstawiało się tak

widok green po podniesieniu pokrywy

widok z przodu

prawa strona, rotala red w dniu przycinku leżała 15 - 20cm na tafli

i jeszcze green moja piękna
a tak wygląda teraz :zalamany:
marthinez, masz rację, samo to że rośliny pięknie rosną powoli przestaje mnie satysfakcjonować, i za Twoją sugestią, postaraliśmy się o małe ich uformowanie. Zostały poprzycinane w kule i trójkąty (indica), które mam nadzieję w niedługim czasie stworzą wreszcie naturalniejszy obraz.
Ps. korzonków na razie nie chce więcej w akwarium, co do kamieni to nie miałam pomysłu jak je ułożyć, chociaż muszę przyznać ze ja jestem zadowolona z ich położenia, tak naprawdę to widać tylko kamień największy, centralny, który moim zdaniem leży jak najbardziej naturalnie.
Pps. Rośliny, jak co niektórzy juz wiedzą trafiły do
Lukikiego, dokładnie green i red, było tego jakieś 300szt razem

mam nadzieję że będzie z nich zadowolony. Pozdrawiam