Marniejące rośliny...
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Marniejące rośliny...
Witam, po ponad tygodniu dojrzewania i pierwszej podmianie w akwa pojawiły się glony, takie pędzelki na moczarkach, a zarówno na moczarkach i dwóch żabienicach (na razie jedyne moje rośliny) takie dziwne falujące biało przeźroczyste gluty. Jak się tego badziewia pozbyć?
Zdjęcia postaram się dodać w najbliższym czasie, bo na razie nie mam czym zrobić dobrych.
Żeby nie zaśmiecać to napiszę tutaj także o roślinach, moczarki są w strasznie złym stanie, u góry wyglądają ok, ale im bliżej żwiru tym bardziej są brązowe, postrzępione, w dodatku nie są wyprostowane tylko tak jakby się kładły, a żabienicom żółkną liście. :/
Czy powodem złego stanu roślin może być za gruby żwir?
Zdjęcia postaram się dodać w najbliższym czasie, bo na razie nie mam czym zrobić dobrych.
Żeby nie zaśmiecać to napiszę tutaj także o roślinach, moczarki są w strasznie złym stanie, u góry wyglądają ok, ale im bliżej żwiru tym bardziej są brązowe, postrzępione, w dodatku nie są wyprostowane tylko tak jakby się kładły, a żabienicom żółkną liście. :/
Czy powodem złego stanu roślin może być za gruby żwir?
Ostatnio zmieniony 2009-05-27, 18:52 przez rudy2007, łącznie zmieniany 1 raz.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Re: Marniejące rośliny...
Raczej wygląda mi to na problem ze światłem. Czym i ile oświetlasz? I napisz coś więcej o zbiorniku...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Kontakt:
Zbiornik wystartowany ponad tydzień temu. 112L. Świecę 5-6 godzin dziennie, mam 54W, świetlówki najtańsze 865 Narwa, filtr ex700 ustawiony od obecnie na połowę, bo jak kilka dni był pełny przepływ to pralka w akwarium była.
Grzałka na razie nie włączana, bo i tak mam ponad 20C całą dobę i brak ryb, a grzałka ma za krótki kabel i muszę trochę pokombinować.
Żwir to gruby bazalt (chyba bazalt, ciemny i ostry, wiem już że jest za gruby, ale na razie niech będzie). Pokrywa du yt jurself z PVC. Wodę na początku wlałem nieodstaną, ale już do pierwszej podmiany była odstana. Rośliny wsadziłem od razu po zalaniu akwarium. Moczarki i dwie żabienice jak już wyżej napisałem. ;)
EDIT:
Wieczorem porobię jakieś testy i wkleję wyniki.

EDIT:
Wieczorem porobię jakieś testy i wkleję wyniki.

- maol
- Moderator
Światło: zrób 10 godzin
Grzałka: ma działac. Zacznij od ok. 24-25 stopni.
Nawozy i CO2 - przydadzą się. Również pod korzenie...
Grzałka: ma działac. Zacznij od ok. 24-25 stopni.
Nawozy i CO2 - przydadzą się. Również pod korzenie...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Kontakt:
Co2 nie będzie ze względów finansowych, nawozy nie mam zielonego pojęcia jakie, więc na razie kupię tych kulek pod korzenie. ;) Dzisiaj jakieś nowe roślinki dostałem. A światło dlaczego 10h? Wszędzie piszą, żeby zacząć od 5 i co tydzień zwiększać o godzinę. :zdziwko:
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
:zdegustowany:rudy2007 pisze:Co2 nie będzie ze względów finansowych
Kulki w żaden sposób nie zastąpią nawozów w płynnie.rudy2007 pisze:nawozy nie mam zielonego pojęcia jakie, więc na razie kupię tych kulek pod korzenie.
Trzeba odróżniać dużą ilość światła od średniej, akwaria HT od takich średniaków.rudy2007 pisze:A światło dlaczego 10h? Wszędzie piszą, żeby zacząć od 5 i co tydzień zwiększać o godzinę. :zdziwko:
W moich 60 litrach miałem problem z okrzemkami gdy nie podawałem dużej ilości CO2 oraz nawozów płynnych.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
I bardzo dobrze.rudy2007 pisze:nawozy nie mam zielonego pojęcia jakie, więc na razie kupię tych kulek pod korzenie.
Nie ma sensu pakować sie w nawozy na początku istnienia zbiornika bez dwutlenku węgla.
Z czasem jak akwa ustabilizuje się i nabierze masy roślinnej możesz zacząć stosować jakiś nawóz mikroelementowy np. Planta gainer Classic lub TMG.
Póki co kulki wystarczą.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Światło zwiększone do 10h, a rośliny marnieją strasznie, glonów w sumie jest znikoma ilość, a wcześniejszy post ich dotyczący to raczej efekt mojego przewrażliwienia.
Wyniki testów (Kropelkowe JBL), chyba trochę dziwne:
PH ~ 8 (skala co 0,5 jednostki)
GH - 11
KH - 9
No3 ~ 0
Po4 - <0,02
Nie wiem, od czego PH takie wysokie, może taka kranówka, potem i ją przebadam, a może moje dziwne podłoże - strasznie gruby żwir, chyba bazalt, z niektórymi kamyczkami trochę kolorowymi. :|
Kulki pod nawozy kupię jutro, wcześniej nie miałem czasu i sposobności, w weekend napiszę czy coś pomogły. ;)
Temat można chyba przenieść do działu rośliny, nazwę już odpowiednio zmieniłem.
Wyniki testów (Kropelkowe JBL), chyba trochę dziwne:
PH ~ 8 (skala co 0,5 jednostki)
GH - 11
KH - 9
No3 ~ 0
Po4 - <0,02
Nie wiem, od czego PH takie wysokie, może taka kranówka, potem i ją przebadam, a może moje dziwne podłoże - strasznie gruby żwir, chyba bazalt, z niektórymi kamyczkami trochę kolorowymi. :|
Kulki pod nawozy kupię jutro, wcześniej nie miałem czasu i sposobności, w weekend napiszę czy coś pomogły. ;)
Temat można chyba przenieść do działu rośliny, nazwę już odpowiednio zmieniłem.

- maol
- Moderator
Widzę dwa problemy:
- podłoże. Nie bardzo nadaje się do hodowli szczególnie bardziej wymagających roślin
- NO3 = 0. Rośliny muszą mieć co jeść!!!
Co do bazaltowego podłoża - oczywiście, że wysokie, zasadowe pH może być przez nie spowodowane. Co wcale nie jest wadą, jak się chce mieć...malawi albo tangę.
- podłoże. Nie bardzo nadaje się do hodowli szczególnie bardziej wymagających roślin
- NO3 = 0. Rośliny muszą mieć co jeść!!!
Co do bazaltowego podłoża - oczywiście, że wysokie, zasadowe pH może być przez nie spowodowane. Co wcale nie jest wadą, jak się chce mieć...malawi albo tangę.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Kontakt:
Tyle, że ja malawi ani tangi na razie nie chcę, a jakbym chciał to i tak chyba bym musiał piasek dać zamiast żwiru. :/ A co do żwiru, to niestety wszędzie jest napisane, że jak się w occie nie pieni to i parametrów zmieniać nie będzie, a mój się nie pienił.
No3 - co mam zrobić? Częstsze podmiany?
A PH jak naprawdę jest przez żwir, a nie przez kranówkę (bo chyba tylko te dwie możliwości w grę wchodzą?) to raczej kupię w zoologu nowy i może jakiś substrat, bo kasy trochę się znalazło. Ale w co2 i tak nie zainwestuję, bo na razie to za skomplikowane dla mnie wszystko. ;)
EDIT:
Czy tak mała ilość No3 może być spowodowana węglem aktywnym, który jeszcze mam w filtrze? :dontgetit:
No3 - co mam zrobić? Częstsze podmiany?
A PH jak naprawdę jest przez żwir, a nie przez kranówkę (bo chyba tylko te dwie możliwości w grę wchodzą?) to raczej kupię w zoologu nowy i może jakiś substrat, bo kasy trochę się znalazło. Ale w co2 i tak nie zainwestuję, bo na razie to za skomplikowane dla mnie wszystko. ;)
EDIT:
Czy tak mała ilość No3 może być spowodowana węglem aktywnym, który jeszcze mam w filtrze? :dontgetit:
- maol
- Moderator
NO3 masz za mało - nie za dużo. Wpuść jeszcze ze 2-3 rybki. Co do pH i żwirku - to nie jest tak, że jak się ocet nie pieni, to wszystko będzie OK. "Test octowy" to tylko przybliżona forma kontroli, czy dany kamień nie zawiera dużych ilości słabo związanych związków wapnia. Jednak nie mówi nic ani o małych ilościach, ani o silniej związanych pochodnych wapnia... Co dla akwarium jest bardzo ważne - bo z reguły uwalnianie tych związków nie następuje w przeciągu minut czy godzin, ale jest to proces trwający tygodnie, miesiące i lata. I z powodzeniem zatwardzający i alkalizujący wodę w zbiorniku.
Na szybko - zainwestuj w substrat albo daj porządny nawóz pod korzenie. Pobaw się również w bimbrownie - proste to i naprawdę skuteczne przy akwarium Twojej pojemności. I tanie - tyle co koszt zacieru :-)
Na szybko - zainwestuj w substrat albo daj porządny nawóz pod korzenie. Pobaw się również w bimbrownie - proste to i naprawdę skuteczne przy akwarium Twojej pojemności. I tanie - tyle co koszt zacieru :-)
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: tomek
bimbrownia to dobry pomysł przynajmniej na początek
i pomyśl nad zmianą podłoża np,floran nie jest drogi
żona ma w 54 l i rośliny rośną ładnie
i pomyśl nad zmianą podłoża np,floran nie jest drogi
żona ma w 54 l i rośliny rośną ładnie
-
- Forumowicz
- Kontakt:
No to chyba robię zmianę podłoża..
Na ten Floran daje się żwirek, czy sam może być? Jak się daje to ile żwiru a ile Floranu?
A co do bimbrowni, to na ile mi starczy ten zacier przy moim akwarium? Bo jak będę musiał wymieniać co dwa dni to chyba nie ma sensu.. ;)

I ponawiam pytanie:
Raczej w kranówce jest dużo no3, roślin strasznie dużo nie mam, do tego mam rozdętki, które podobno produkują dużo odchodów. :dontgetit:
Na ten Floran daje się żwirek, czy sam może być? Jak się daje to ile żwiru a ile Floranu?
A co do bimbrowni, to na ile mi starczy ten zacier przy moim akwarium? Bo jak będę musiał wymieniać co dwa dni to chyba nie ma sensu.. ;)
Wiem, że mam za mało, ale że to moje pierwsze akwarium to nie za bardzo wiem co z tym zrobić.NO3 masz za mało - nie za dużo.

Czy mogę wpuścić je od razu po wymianie podłoża? Woda prawdopodobnie cała będzie ta sama, a filtr postaram się podłączyć do wanny czy gdzieś na czas wymiany coby bakterie nie padły.Wpuść jeszcze ze 2-3 rybki.

I ponawiam pytanie:
Bo czytałem, że węgiel pochłania z wody zarówno szkodliwe jak i potrzebne związki.Czy tak mała ilość No3 może być spowodowana węglem aktywnym, który jeszcze mam w filtrze? :dontgetit:
Raczej w kranówce jest dużo no3, roślin strasznie dużo nie mam, do tego mam rozdętki, które podobno produkują dużo odchodów. :dontgetit:
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Widze, że jednak szukasz taniości to pomyśl nad zwykłą ziemia pod tym podłożem co masz.rudy2007 pisze:No to chyba robię zmianę podłoża..
Jakiej granulacji jest ten bazalt, bo czasami nie warto zmieniać czegoś co jest dobre.
Floran to jałowe podłoze i zazwyczaj wymaga dodatkowego substratu pod spodem.
Floran podnosi twardości.
Nic z tym nie robić.rudy2007 pisze:Cytat:
NO3 masz za mało - nie za dużo.
Wiem, że mam za mało, ale że to moje pierwsze akwarium to nie za bardzo wiem co z tym zrobić.
Świeże akwarium.
Bakterie nie wytworzyły jeszcze pełnego cyklu azotowego.
W tej chwili jestem pewien, że masz sporo nh4 i być może no2. Notabene te związki azotu są lepiej tolerowane przez rośliny niż no3.
Taka ingerencja w akwarium, czyli wymiana podłoża to normalny restart i tak należy do tego podchodzić, czyli wszystko od początku jak ze świeżym zbiornikiem.rudy2007 pisze:Czy mogę wpuścić je od razu po wymianie podłoża?
W kranie jest bardzo mało no3, co zresztą pokazuje Twój test. Tak jest w prawie każdej kranówie.rudy2007 pisze:Raczej w kranówce jest dużo no3, roślin strasznie dużo nie mam, do tego mam rozdętki, które podobno produkują dużo odchodów.
Dlaczego no3 nie wytworzył się jeszcze w akwarium napisałem wyżej.
Rozdętki musiał byś posiadać w tysiącach sztuk by zdołały wytworzyć coś na styl naturalnego nawozu.
Te ślimaki lepiej czyszczą (detryfus, obumarłe szczątki roślin) niż brudzą.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Mój bazalt to są praktycznie kamyki ~1cm. ;)
To co proponujesz? Kulki pod rośliny i czekać? I co z PH, które jest spowodowane najprawdopodobniej podłożem a zbyt dobre chyba nie jest?
Co do Nh4 i No2 to takich testów nie mam, ale rośliny wyglądają coraz gorzej, niektóre moczarki wylatują z podłoża i przy próbie powtórnego wsadzenia łamią się. :/
To co proponujesz? Kulki pod rośliny i czekać? I co z PH, które jest spowodowane najprawdopodobniej podłożem a zbyt dobre chyba nie jest?
Co do Nh4 i No2 to takich testów nie mam, ale rośliny wyglądają coraz gorzej, niektóre moczarki wylatują z podłoża i przy próbie powtórnego wsadzenia łamią się. :/