120 L podejście drugie

Moderator: ModTeam

Gorthol
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 120
Imię: Konrad

120 L podejście drugie

Post autor: Gorthol » 2009-05-26, 18:28

Witam,
Jest to w zasadzie restart zbiornika, rybki w kwarantannowym, aranżacja akwa od zera.
Dodałem 2 świetlówki do standardowej obudowy = obecnie będzie 24W x 4 świetlówki T5
Podłoże Aquasubstrate II + (niecałe 3 worki), uformowałem spadek dla pogłębienia perspektywy, przy szybie przedniej około 4 cm, 9 tylna.
Korzeń - jeden średniej wielkości zamierzam owinąć mchem jawajskim.

Flora:
Przód:
1. Hemianthus callitrichoides - 2 koszyki
2 Echinodorus tenellus - 2-3 sadzonki (nie wiem może za mało nieco na sugestię podwoję zamówienie)
Środek:
1. Alternanthera reineckii - około 10 sadzonek
2. Bacopa caroliniana - około 10 sadzonek
3. Ceratopteris siliquosa - 10 sadzonek
4. Rotala rotundifolia - koszyk
5. Anubias barteri nana - 1 szt
Tył:
1. Echinodorus veronikae - koszyk
2. Heteranthera zosterifolia - koszyk
3. Vallisineria spiralis koszyk
4. Cabomba caroliniana - 10 sadzonek

Pistia - na zasadzie antyglon.

Proszę powiedzcie co sądzicie o tym wyborze jeśli chodzi o rośliny.
Mniej więcej pogląd na pomysł na akwa pod linkiem -

http://www.theaquatools.com/content/vie ... &num=12122

Przy czym nie wszystkie gatunki są w programie (wspomagałem się podobnymi na ile się dało)

Filtracja - Bluextreme 700 Ferplastu - ceramika i dwie gąbki.

CO2 - butla , planuję włączać wraz z świetleniem.

Nawozy posiadane:
Tropica Plant Nutrition Liquid - nie zawiera N,P
PG Ferro
PG Makro
Aquapotas - Aqua botanique

Plan działań na start.

Oświetlenie 6 h na pierwszy tydzień (na pół mocy czyli 2 świetlówki rano przez 30 min, 5 h całość, zmierzch 30 min na 2 x 24 W) - systematycznie zamierzam zwiększać czas oświetlenia o godzinę tygodniowo.

Nawożenie - na początku jedynie potas. Chyba że będzie widać niedobory.

Co2 - start wraz z oświetleniem - docelowo 20-30 ppm ( obliczane z zależności KH/pH)

W związku z tym że obawiam się że coś znowu się nie uda :D proszę o sugestie uwagi.

Sprawa dość pilna - szkoda mi trzymać 12 rybek w 15 L akwa , stąd plan ruszenia ze zbiornikiem - oczywiście bez rybek - piątek (29.05)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: 120 L podejście drugie

Post autor: marthinez » 2009-05-26, 21:04

Gorthol pisze:Podłoże Aquasubstrate II +
Nie lepiej było dozbierać do Amazoni?
Osobiście wolał bym żwir + substrat pod nim, niz AS II.
Gorthol pisze:Środek:
1. Alternanthera reineckii - około 10 sadzonek
2. Bacopa caroliniana - około 10 sadzonek
3. Ceratopteris siliquosa - 10 sadzonek
4. Rotala rotundifolia - koszyk
5. Anubias barteri nana - 1 szt
Prócz anubiasa i paproci reszta roślin jest trzecioplanowa.
Gorthol pisze:Tropica Plant Nutrition Liquid - nie zawiera N,P
Oryginał?
Gorthol pisze:Aquapotas - Aqua botanique
Po co Ci to skoro masz pełne macro?
Chyba, że Aquabotaniqe tylko na start.
Gorthol pisze:Nawożenie - na początku jedynie potas. Chyba że będzie widać niedobory.
A jak to ocenisz? Te niedobory?
Gorthol pisze:Co2 - start wraz z oświetleniem - docelowo 20-30 ppm ( obliczane z zależności KH/pH)
Pomyśl nad indykatorem.

I pomyśl nad ilścią i częstotliwością podmian.
Jaka wodę uzyjesz?
Twardości?
Ro, czy kranówka?

Pomyśl także nad jakimś biostarterem. Bardzo ułatwi start baniaka.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Gorthol
Zainteresowany

Post autor: Gorthol » 2009-05-26, 21:12

Tak, potas sam jedynie na start.
Co do podłoża zależało mi na zbliżonym do czarnego - amazonia z tego co widziałem jest bardziej brązowa.
Nawóz Tropica - oryginalny.

W temacie 2 planu , co byś proponował zamiast roślin które wybrałem.
No i pytanie - czy taka ilość jest Waszym zdaniem wystarczająca ?
Podmianki na kranówce, na szczęście nie jest bardzo twarda.

Co do startera to mam kapsułki Baktozym - Tetry.

W temacie indykatora (pomijam temat elektrod) czy uważasz że są dokładniejsze od sprawdzania twardości węglanowej i pH (testy JBL) ?

Co do niedoborów (nadmiaru makro - testy ) i kontrola wzrostu - wyglądu roślin.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2009-05-26, 21:51

Gorthol pisze:Co do podłoża zależało mi na zbliżonym do czarnego - amazonia z tego co widziałem jest bardziej brązowa.
A nie zależy Ci na pięknym, bezproblemowym akwa?
To chyba lepszy argument niż kolor. :-)
Popytaj ludzi startujących na AS i pooglądaj akwaria z tym podłozem.
Później zrob to samo tylko z ADA.
Gorthol pisze:Nawóz Tropica - oryginalny.
:ok:
Gorthol pisze:W temacie 2 planu , co byś proponował zamiast roślin które wybrałem.
Np. micranthemum umbrosum, duzy henio, blyxa, niskie kryptokoryny itp. Jest tego trochę.
Gorthol pisze:No i pytanie - czy taka ilość jest Waszym zdaniem wystarczająca ?
Sam ocenisz jak ułożysz sobie aranż. Jednemu wystarczy, innemu może być mało.
Gorthol pisze:W temacie indykatora (pomijam temat elektrod) czy uważasz że są dokładniejsze od sprawdzania twardości węglanowej i pH (testy JBL) ?
Dużo dokładniejsze. Jeżeli zależy Ci na dokładności.
Wielu stosuje/stosowało metodę kalkulatora z powodzeniem.
Gorthol pisze:Co do niedoborów (nadmiaru makro - testy )
Złe podejście.
Testy bywają złudne. Trzeba je traktować orientacyjnie tzn. mówią nam, że mniej, wiecej tak moze być (wynik), ale nie musi. Ale powiedziałem. :P
Gorthol pisze:kontrola wzrostu - wyglądu roślin.
To już lepiej, tylko do tego trzeba mieć doświadczenie, ale z czasem je nabierzesz.
I powiem Ci, ze najlepiej nauczyć się tego samemu obserwując własne akwarium i własne rośliny, a nie zdjęcia z neta.
Powodzenia. ;)
Obrazek

Gorthol
Zainteresowany

Post autor: Gorthol » 2009-05-26, 22:07

Dziekuje marthinez

Zgodnie z Twoja sugestią zresztą słuszną nieco niższe rośliny kupię na środek akwa.

1. Ceratopteris siliquosa
2. Anubias barteri nana
3. Cryptocoryne species red
4. Hemianthus micranthemoides
5. Micranthemum umbrosum

Okaże się rzeczywiście jak je zasadzę czy wystarczy czy też nie.

Co do podłoża to już i tak po temacie. Ale rzeczywiście kierowałem się jego wyglądem (liczę na to że nie będzie źle)

marti
Akwarysta
Pojemność akwarium: 65
Kontakt:

Post autor: marti » 2009-05-26, 23:10

Gorthol pisze:Co do podłoża to już i tak po temacie. Ale rzeczywiście kierowałem się jego wyglądem (liczę na to że nie będzie źle)
Nie będzie źle ale rewelacji nie spodziewaj się.

Co do kalkulatora stężenia CO2 to marthinez, chyba też potwierdzi moje spostrzeżenia.
Początkowo korzystałem z kalkulatora i tak jak Ty chcesz trzymałem stężenia na poziomie 25- 30ppm ale przy AS II+ które zbija twardości jest to błędne wyliczenie.
Gdy zakupiłem test stały JBL do CO2 to do dopiero wiem ile tego gazu podaję. Po zmierzeniu KH i PH testami które jak wiemy nie są za dokładne stężenie gazu wyszło mi na poziomie 60ppm :zdziwko: a rybom i krewetkom nic, więc sam wyciągnij wnioski z mojej opowieści ;)

Z Aquapotasem uważaj bo wbrew pozorom łatwo go przedawkować. Ja na starcie lałem go 100 - 200% zalecanej dawki i miałem kłopoty :/ dopiero później doszedłem do tego że przez Aquapoas paliłem rośliny.

To tyle z mojej strony, a roślin im więcej na starcie tym łatwiej też sam na własnym baniaczku się przekonałem ;)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2009-05-27, 07:33

marti pisze:Co do kalkulatora stężenia CO2 to marthinez, chyba też potwierdzi moje spostrzeżenia.
Owszem potwierdzam. ;)
Przyznam się także, że często korzystałem z kalkulatora (zanim kupiłem indykator) i roślinki na tym nie cierpiały.
Chyba jest tak jak napisałem wyżej. Wszystko zależy od dokładności danego testu.
marti pisze:Z Aquapotasem uważaj bo wbrew pozorom łatwo go przedawkować. Ja na starcie lałem go 100 - 200% zalecanej dawki i miałem kłopoty :/ dopiero później doszedłem do tego że przez Aquapoas paliłem rośliny.
To prawda. Nadmiary potasu szkodzą, zwłaszcza tym, którzy mają miękką wodę.
Potas blokuje magnez, a niedobory magnezu są bardzo podobne do niedoborów potasu. Myląc te objawy lejemy potas, "dolewając oliwy do ognia".

Myślę, ze na start zbiornika wystarczy połowa zalecanej dawki dwa razy w tygodniu (nie codziennie).
Obrazek

Gorthol
Zainteresowany

Post autor: Gorthol » 2009-05-27, 09:05

Testy raczej mam dobre (JBL), stąd stwierdziłem że nie chcę permanentnego co oczywiście może się jeszcze zmienić.
Ok będę ostrożny z potasem.
Mam jeszcze jedno pytanie. Na forum (@) Marcin Baranowski sugerował że używając TMG dodaje jedynie żelazo. I tu się zastanawiam czy dobrze zrobiłem kupując PG.
Wiele osób stwierdza że żelazo w postaci chelatu jest nietrwałe - stąd jak mniemam dodawanie go jedynie z nawozem Tropica Planta Gainer - może być to za mało dla roślin.
Przyznam że nie doczytałem dokładnie składu Ferro PG , gdzie obok żelaza znajduje się także mangan, molibden, bor, miedz oraz cynk.
Proszę podajcie sugestię sposobu dawkowania nawozów jakie posiadam.
PG Ferro +
PG Makro
Tropica Plant Nutrition Liquid
Wspominam o dodatku innych pierwiastków gdyż chciałbym uniknąć przesadzenia z micro...podajac nawoz Tropica.
Ostatnio zmieniony 2009-05-27, 17:43 przez Gorthol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2009-05-27, 17:40

Gorthol pisze:Na forum holenderskie.pl Marcin Baranowski sugerował że używając TMG dodaje jedynie żelazo.
Jak w akwarium jest spora obsada to macro w postaci azotu i fosforu bywa nie potrzebne.
TMG zawiera potas, czyli trzecie macro.
Gorthol pisze:Wiele osób stwierdza że żelazo w postaci chelatu jest nietrwałe - stąd jak mniemam dodawanie go jedynie z nawozem Tropica Planta Gainer - może być to za mało dla roślin
Jeżeli zamierzasz podawać ten nawóz codziennie to z brakiem żelaza nie będzie problemu.
Jeżeli dozujemy tylko przy podmianie (tak robi większość) to chelat w nim zawarty nie wystarczy na zbyt długo.
Gorthol pisze:Przyznam że nie doczytałem dokładnie składu Ferro PG , gdzie obok żelaza znajduje się także mangan, molibden, bor, miedz oraz cynk.
Są to pierwiastki, które mają prócz żelaza duze znaczenie w wybarwianiu się roślin, stad pewnie zawarte są w tym nawozie.
Obrazek

Gorthol
Zainteresowany

Post autor: Gorthol » 2009-05-27, 22:48

Nieco poza głównym tematem ale jeszcze jedno pytanie.
Czy przy obsadzie (rybki zostały po restarcie)
12 Neon inessa
4 Otoski
2 kiryski panda (docelowo dokupię jak już zbiornik ruszy)

Sensownym pomysłem jest:
kupienie 10 krewetek red cherry
oraz 2 kosiarek (wiem że za duże na moje akwa)

Trochę się stresuję powtórką z glonarium stąd pomysł krewetek i ewentualnie tymczasowo kosiarek.

I jeszcze jedna sprawa dotycząca krewetek, widziałem na forach sugestię że przy kubełku należy zastosować np. pończochę na element zasysający wodę by uniknąć wciągania młodych. Brzmi to sensownie ale czy nie upośledza oczyszczania akwarium i nie wpływa na wydajność filtracji?
Nie ukrywam że dla mnie istotne są rośliny, a rybki traktuję raczej dodatkowo, głównie ze względu na wymogi mojej ukochanej :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2009-05-28, 07:35

Znowu ja odpowiem, bo ruchu na forum brak, więc....
Gorthol pisze:2 kiryski panda (docelowo dokupię jak już zbiornik ruszy)
Odpuść sobie te ryby przy akwarium roślinnym, a zwłaszcza przy tym podłożu.
Chyba, ze chcesz mieć cały czas "zakurzoną" wodę.
Zamiast nich mozesz dać coś innego lub zwiększyć ławicę inesek.
Gorthol pisze:Sensownym pomysłem jest:
Jak bardzo boisz się glonów to sensownym pomysłem jest Krewetka Amano. Oczywiście red cherry też :ok:
Gorthol pisze:I jeszcze jedna sprawa dotycząca krewetek, widziałem na forach sugestię że przy kubełku należy zastosować np. pończochę na element zasysający wodę by uniknąć wciągania młodych. Brzmi to sensownie ale czy nie upośledza oczyszczania akwarium i nie wpływa na wydajność filtracji?
Upośledza nasze lenistwo tzn. w akwarium roślinnym pończochę tą lub gąbkę będziesz musiał czyscić dość często.
Poza tym ok.

Ze swojej strony dodam tylko, ze nigdy nie stosowałem takich wynalazków, bo krewetki były drugorzędna sprawą.
Filtr krewetek Amano nie wciągał, bo to duze potwory :D , a pozostałe owszem wciągał, ale i tak te co zostawały zrobiły plagę w akwarium.
W trakcie czyszczenia kubełka dziesiątki, a moze nawet setki krewetek wyławiam z niego.
Obrazek

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2009-05-28, 07:45

Gorthol pisze:Sensownym pomysłem jest:
Moim zdaniem krewetki to całkiem fajny dodatek. Zwłaszcza, jeśli tak jak piszesz
Gorthol pisze:Nie ukrywam że dla mnie istotne są rośliny,
krewetki świetnie oczyszczają rośliny, dbają o nie bez przerwy. Kosiarki bym sobie odpuścił skoro
Gorthol pisze:(wiem że za duże na moje akwa)
. Jeśli krewetki nie będą sobie dawać rady i zobaczysz syndromy wskazujące na powrót glonów to dopiero wtedy je zakup. Może nie być w ogóle takiej potrzeby a po co mają się męczyć rybeczki. Pozatym pamiętaj, że to jest walka ze skutkami, a w zbiorniku roślinnym trzeba walczyć z przyczynami, bo walka o zdrowe rośliny, to jednocześnie niszczenie glonów :)

co do wciągania krewetek przez filtr... Moim zdaniem ma to sens przede wszystkim wtedy, kiedy masz cenne gatunki krewetek, bo wtedy strata każdej sztuki to ból... Ja mam kaskadę, która też czasem wciąga mi krewecie, ale i tak mnożą się jak szalone, więc nie obawiam się, jak znajdę kilka w filtrze. Jeśli jednak chcesz, możesz zrobić na wlocie filtra jakieś zabezpieczenie. Ja osobiście, zamiast pończochy proponował bym pre-filtr z drobnej gąbki. Wtedy ta gąbka będzie pierwszym stopniem filtracji mechanicznej, co spowalnia zanieczyszczanie się fitra w środku i pozwala na jeszcze rzadsze zaglądanie do filtracji biologicznej.
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Gorthol
Zainteresowany

Post autor: Gorthol » 2009-05-29, 19:09

Zabrakło mi nieco wiader na zalanie całego akwa.
Pytanie czy nic się nie stanie jak krótko odstaną wodę z dodatkiem (Sera Aquatan) mogę dolać do nowego akwa? Są już posadzone rośliny - zabrakło z 30 L

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2009-05-29, 20:40

Gorthol pisze:Pytanie czy nic się nie stanie jak krótko odstaną wodę z dodatkiem (Sera Aquatan) mogę dolać do nowego akwa? Są już posadzone rośliny - zabrakło z 30 L
Ja zawsze lałem prosto z kranu.
Oczywiscie do akwa bez ryb.
Roślinom nic nie będzie.
Obrazek

Gorthol
Zainteresowany

Post autor: Gorthol » 2009-05-29, 21:59

marthinez
Szkoda że tak daleko do Ciebie zarówno z Warszawy jak i z Białegostoku bo ładną butelkę czuję się Tobie winny. :)
Dzięki za pomoc. Akwa obsadzone - podoba mi się nie ukrywam, co prawda podczas nakładania wężyka PU na dyfuzor udało mi się go złamać (dodatkowy koszt) i lekko skaleczyć. Ale zakładając że zielsko zacznie rosnąć to będzie ładnie.
Może w niedzielę jak się woda wyklaruje zrobię zdjęcie do oceny, bo brakuję mi nieco roślin jednak po zasadzeniu tego co kupiłem.
Jedna uwaga co do AS II +, wlewałem wodę z dzbanka szklanego na dłoń - plus podstawka i oprócz wymycia małej części podłoża nie stało się nic czego mogłem się spodziewać - czytaj nie powstało bagno. Woda jest lekko mętna ale tylko co filtracja ruszyła. Ogólnie wrażenie nie są złe.
Jeszcze raz dziękuję osobom które postanowiły wesprzeć mnie swoją wiedzą.
Pozdrawiam
Konrad

ODPOWIEDZ