No właśnie nie. AS ma za zadanie korygowanie parametrów a biogrunt ma użyźniać podłoże. Biogrunt nie chłonie substancji tak jak substrat gdyż jest drobnym piaskiem.Drottnar pisze:Thierry Henry, AFAIK jedno i drugie zawiera substancje, które wypuszcza do wody, zgadza się? Zatem jedno i drugie jest przyczyną potencjalnych problemów przy braku umiejętności i wiedzy.
Wyczekane 112L zaczynamy od podstaw
Moderator: ModTeam
- 
				Thierry Henry
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Re: Wyczekane 112L zaczynamy od podstaw
I Still Haven't Found What I'm Looking For
						- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Poza tym biogrunt to naturalny nawóz. W zasadzie składający sie w większości z piasku, torfu i gliny.
Aqua substrat to już "czysta" chemia nawozowa.

Aqua substrat to już "czysta" chemia nawozowa.
- 
				marti
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Kontakt:
Nie chcę być złośliwy i się czepiać ale ja od grudnia zeszłego roku prowadzę pierwsze w swoim życiu akwarium typowo roślinne i właśnie na Aquasubstrate II+ i myślę że nie najgorzej mi to wychodzi ;) Nie jest to szczyt marzeń i wszystkiego się jeszcze uczę ale żadnej inwazji glonów nie miałem a roślinki w miarę rosną więc może faktycznie wszystkie Twoje niepowodzenia związane z tym podłożem są z Twojej winy ;) . Oczywiście nie jestem do końca zadowolony z tego substratu ale jak na razie sobie radzę a żeby nie być gołosłowny to pokażę fotkę poglądową robioną przed chwilką na szybko ;)Drottnar pisze:Thierry Henry, AFAIK jedno i drugie zawiera substancje, które wypuszcza do wody, zgadza się? Zatem jedno i drugie jest przyczyną potencjalnych problemów przy braku umiejętności i wiedzy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
Powyższe zdanie oznacza ni mniej ni więcej, że to ja sobie z tym podłożem nie radzę. Nie krytykuję podłoża a jedynie ostrzegam, że mogą być z nim problemy.marti pisze:Zatem jedno i drugie jest przyczyną potencjalnych problemów przy braku umiejętności i wiedzy.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Nie miałem nigdy tego podłoża, ale oglądałem akwaria z tym substratem na żywo, jak i w sieci.Drottnar pisze:Powyższe zdanie oznacza ni mniej ni więcej, że to ja sobie z tym podłożem nie radzę. Nie krytykuję podłoża a jedynie ostrzegam, że mogą być z nim problemy.
Powiem jedno.
Podłoże zbliżone cenowo do Aqua soil ADY powinno być dużo lepsze i nie sprawiać takich kłopotów.
Dla mnie akwarium, które z lepszym rezultatem jestem w stanie postawić na zwykłej ziemii nie jest reklamą tego podłoża. :kwasny:
- 
				Thierry Henry
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Ja się przejechałem i chciałem niepotrzebnie zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych. Teraz wiem, że zrobiłem źle. Mówię to chyba po raz któryś chyba.marthinez pisze:Podłoże zbliżone cenowo do Aqua soil ADY powinno być dużo lepsze i nie sprawiać takich kłopotów.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
						- madziara
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Magda
- Kontakt:
A więc akwarium już pracuje  

1. W podłożu Sera floredepot - gość w sklepie strasznie zachwalał, zastanawiam się czy nie chciał mnie naciągnąć 

2. Tetra mnie już zalała
3. Roślinki zasadzone
4. Pokrywa pocięta
kilka godzin walki i szorowania żwiru i chyba powoli wszystko zmierza w dobrym kierunku :padam:

1. W podłożu Sera floredepot - gość w sklepie strasznie zachwalał, zastanawiam się czy nie chciał mnie naciągnąć

2. Tetra mnie już zalała

3. Roślinki zasadzone
4. Pokrywa pocięta
kilka godzin walki i szorowania żwiru i chyba powoli wszystko zmierza w dobrym kierunku :padam:
- Drottnar
- Akwarysta
A jak Ty to zrobiłaś???madziara pisze:2. Tetra mnie już zalała
- madziara
- Nowicjusz
- Kontakt:
Nie do końca dociśnięte miejsce gdzie są zaworki 

- Drottnar
- Akwarysta
uuu, skucha :p No to już wiesz, na co uważać  Ale tego się nie da źle docisnąć... tam jest taka dźwignia, którą się dociska przecież.
 Ale tego się nie da źle docisnąć... tam jest taka dźwignia, którą się dociska przecież.

Ale tego się nie da źle docisnąć... tam jest taka dźwignia, którą się dociska przecież.
 Ale tego się nie da źle docisnąć... tam jest taka dźwignia, którą się dociska przecież.- madziara
- Nowicjusz
- Kontakt:
dobra dobra  jednak sie da
 jednak sie da  :wstyd:  :hyhy:
 :wstyd:  :hyhy:

jednak sie da
 jednak sie da  :wstyd:  :hyhy:
 :wstyd:  :hyhy:- 
				marti
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Kontakt:
hehe ach te kobietki do wszystkiego są zdolne nawet do rzeczy które nam się wydają niewykonalne to one wykonająmadziara pisze:dobra dobrajednak sie da
:wstyd: :hyhy:

madziara mam nadzieję że z tetry będziesz zadowolona, ja mam ex 400 od pół roku w 40 lityrówce i nie zawiodła mnie nigdy, super filterek
- madziara
- Nowicjusz
- Kontakt:
A czy ktoś słyszał lub miał coś wspólnego z podłożem sera o którym wcześniej napisałam?
Ostatnio byłam w jednym z większych sklepów akwarystycznych i pan chciał mi wcisnąć 5 żółtaczków indysich które u nich była pod nazwą "żółtaczki" Powiedział ze wystarczy im nawet 100L dorastają do 10 cm więc spokojnie sie zmieszczą, są  bardzo łagodne i nie jedza roślinek(chodź cała roślinka w akwarium gdzie się znajdowały była zjedzona).  :przestraszony:   :orany:
 Powiedział ze wystarczy im nawet 100L dorastają do 10 cm więc spokojnie sie zmieszczą, są  bardzo łagodne i nie jedza roślinek(chodź cała roślinka w akwarium gdzie się znajdowały była zjedzona).  :przestraszony:   :orany:

Ostatnio byłam w jednym z większych sklepów akwarystycznych i pan chciał mi wcisnąć 5 żółtaczków indysich które u nich była pod nazwą "żółtaczki"
 Powiedział ze wystarczy im nawet 100L dorastają do 10 cm więc spokojnie sie zmieszczą, są  bardzo łagodne i nie jedza roślinek(chodź cała roślinka w akwarium gdzie się znajdowały była zjedzona).  :przestraszony:   :orany:
 Powiedział ze wystarczy im nawet 100L dorastają do 10 cm więc spokojnie sie zmieszczą, są  bardzo łagodne i nie jedza roślinek(chodź cała roślinka w akwarium gdzie się znajdowały była zjedzona).  :przestraszony:   :orany:- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Podobno żółtaczki mają różne charaktery, czasami są spokojne czasami nie :/  I zjadają rośliny. Miałam sere, roślinki ładnie na niej rosną, ale jakaś super świetna nie jest ;)