Oświetlenie Led dzienne.

Moderator: ModTeam

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Re: Oświetlenie Led dzienne.

Post autor: Suja » 2009-06-26, 23:17

Tak tylko my na innym forum już przegrzebaliśmy mocno internet i diody 1W 80lm/W to była norma :D i właśnie takie 1W dało się kręcić do tych 100lm/W.

Z moich obserwacji tylko diody 1W się opłacają reszta daje za mało lm/W ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2009-06-26, 23:37

Ale te diody o których mówisz do najtańszych nie należały ;)

Zależy w jakiej cenie diody chce się kupić, bo widziałem diody 3W o barwie 6500K i dawały ok 470 lm/W, ale ich cena wahała się 40-50 USD i jeszcze trzeba było je ściągnąć z USA :kwasny: Ale są i można kupić.

Ja osobiście mam zamiar wrócić do morszczaka jak już skończę biurko składać (na razie mam już projekt i czeka na realizacje), skończę zestaw audio, bo na to potrzebuje jeszcze jakieś 400zł. Oświetlenie będzie na Super Flux'ach tych co kolega ma (sam je wybierałem).
Do tego złożę jeszcze sobie komputerek, żeby sterował oświetleniem, temperaturą i dodawaniem preparatów i będzie świetnie.

Pozdrawiam

P.S.
Co do tego sterownika to ma to być coś a'la Skalar, ale bez bluetooth, pH i jeszcze kilku innych zbędnych i drogich jak dla mnie dodatków :)
Będzie miał prawdopodobnie sterowanie z pilota :P

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2009-06-28, 03:17

Wojtek piszesz wsady do Mikro C ?
Chyba musimy pogadać na PW :P

Popełniłem błąd, polecałem diody 1W, ale nie wziąłem poprawki na kryzys.
Podrożały one cholernie;/ i jakby nie liczyć to się nie opłacają, Super Fluxy bija je na głowę.

Dzisiaj robiłem porównania, jak będzie zainteresowany ktoś porównaniem Super Flux-SMD-Power LED to proszę napisać.
Ostatnio zmieniony 2009-06-28, 08:48 przez Suja, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2009-06-28, 13:33

Walnij porównanie najlepiej z fotkami na forum w dziale DIY ;)

No troszkę piszę, ale zależy oczywiście co... ja dopiero się uczę.
Jak na razie to mam termostat z histerezą 1*C czyli jeśli ustawimy 24*C to wyłączy się przy 24,5*C a włączy przy 23,5*C i jest to napisane na Atmege8, a na Atmege16 mógłbym jeszcze dodać sterowanie histerezą i dałoby się zrobić włącznik czasowy;)

Najprościej jest zrobić termometr. Na alledrogo co prawda są po 15zł jakiś, ale je trzeba montować wewnątrz co dość mocno zmniejsza estetykę akwarium i mają słabą dokładność, bo kupiłem takowy do testów i różnica z lekarskim wynosiła chyba 1,2*C a ten co ja zrobiłem 0,3*C i maksymalnie może się różnić o 0,5*C bo taki błąd pomiaru może mieć czujka (DS18B20).
Pozdrawiam

P.S.
Ja piszę programy w języku Bascom :P

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2009-06-30, 01:52

Zmieniałem zdanie i to bardzo, moje porównanie było tak bez sensu, że szkoda mi tylko czasu który nad tym spędziłem.
Jak znajdę dobrą stronę www z opisem diód to mogę liczyć.

Aktualnie zbieram na zestaw 36 diód w tym minimum 6 sztuk super fluxów białych o prądzie 80 mA ;] a reszta to mix czerwono-niebieski ;)

63L z roślinami

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2009-06-30, 13:15

Czyli chcesz zainwestować w 4 chipowe fluxy?
Z doświadczenia powiem, że lepsze są z 3 chipami, bo są znacznie tańsze a różnica między nimi jest niewarta ceny :)
A co chcesz oświetlać tak małą ilością diod?
I mam nadzieję, że wiesz iż skuteczność diod czerwonych i niebieskich jest dużo mniejsza niż diod białych ;)
Chociaż jeśli chodzi o wydajność to najlepiej wypadają LED Superflux PIRANHA od użytkownika PH Amber z allegro. Liczyłem przed chwilą i wychodzi prawie 81lm/W co jest świetnym wynikiem a jedna dioda kosztuje zaledwie 1zł, mówię oczywiście o kolorze białym naturalnym.
Ilość światła otrzymywana od tej diody jest naprawdę imponująca i mówię to z własnego doświadczenia ;)

Awatar użytkownika
szakallo
Forumowicz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Marcin

Post autor: szakallo » 2009-06-30, 13:44

A może wybrać złoty środek czyli najwiecej lm/ zł ??

Kąt świecenia: 100 stopni/połowa mocy :zdziwko: o co moze chodzić

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2009-06-30, 22:08

lm/zł to akurat złe podejście :/

A z tymi stopniami chodzi o to, że przy 100 stopniach oddaje połowę tego co przy 0.
Gdyż wraz ze wzrostem stopni spada skuteczność świecenia :/

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2009-07-01, 02:14

Wojtek polecasz tego gościa bardzo ;>
Tylko wiesz inwestując w czerwone i niebieskie nie tracę kasy na jakieś zielenie.

36 diodami chce oświetlać doniczkę z rośliną <ganja> :P
Czyli inwestować w 3 chipowe, bo rzeczywiście kosztują tylko 2.5 ;] ale to w sumie tylko 50 groszy a ile zyskuje ;]

63L z roślinami

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2009-07-01, 03:13

Jeśli chodzi o opłacalność to najlepsze są te 1 chipowe :)
A jeśli to dla takich roślinek to nie baw się w białe :oczami:
użyj tylko niebieskich i czerwonych :)
A tego gościa polecam, jest naprawdę w temacie i wysyłka bardzo szybko :D

A co do tych 3 chipowych to mi bardziej odpowiadały od 4, a najlepsze były te 1 chipowe.
Ale ja jak coś robię to nie oszczędzam, bo tak już mam jak coś robić to porządnie ;)

Dziś napisałem nowy fajniejszy sofcik do termostatu, a jakby ktoś był zainteresowany termometrem to służę pomocą.
Jak tylko termostat w nowej wersji przejdzie testy to mogę udostępnić wsad i schemat za drobną opłatą...w postaci słowa dziękuję i szczerej recenzji jak on się sprawuje;)

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2009-07-01, 14:43

Szkoda tylko, że Amber nie ma nic wystawione na allegro.
Ale czekaj jak 1 chip opłaca się bardziej niż 4 chip ;/
Przecież z 4 chipowej uzyskujesz o wiele mocniejsze światła na cm2 niż z 1 chipowej :)

Zobaczymy jak to będzie dziś mi się urodziło, że skoro mam już wydać kasę to najłatwiej było by testować na takim powiedzmy 10L akwarium nie ;)

63L z roślinami

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2009-07-01, 16:00

Więcej na centymetr kwadratowy osiągniesz 4 chipowymi.

Liczmy na przykładzie tego 10 litrowego, przyjmuję wymiary 20x25x20cm (gł. x szer. x wys).
Czyli mamy do oświetlenia 500cm kwadratowych, dla jednej diody dajmy 1cm kwadratowy, czyli potrzebujemy aż 500 diod (co jest przesadą, ale chodzi tylko o określenie potrzebnej ilości światła i opłacalności) za 4 chipowe diody zapłacilibyśmy bagatela 1500zł, a za 1 chipowe 500zł. Ilość światła otrzymana z 4 chipowych to 9tys lumenów i moc rzędu 128W. Dla diod 1 chipowych otrzymamy 2750 lumenów i moc 32W. 9tys lumenów to tylko 2 tys mniej od HQI 150W i jak widzimy różnica w mocy jest dość nieznaczna między HQI a 4 chipowymi diodami. Aby dorównać diodom 4 chipowym w ilości lumenów musielibyśmy zastosować około 1640 diod 1 chipowych czyli to jest różnica 150zł (przy takiej ilości dostalibyśmy duuuużą zniżkę ;) ) a różnica w mocy to około 24W co jest niezłym wynikiem.
Oczywiście takie ilości lumenów w tak małym akwarium to delikatnie mówiąc głupota.
Jeśli się osiągnie w akwarium około 50 lm/L to jest to w zupełności wystarczająca ilość nawet dla tych wymagających roślin. My osiągamy 275lm/L oraz 900lm/L :hyhy: .

Wynika z tego, że jeśli chce się dać dużą ilość światła na małej powierzchni to lepiej zastosować 4 chipowe diody, ale jak chce się oświetlić odpowiednio akwarium to lepiej zastosować większą ilość diod 1 chipowych.

Z własnego doświadczenia wiem, że lepiej zastosować 3 jedno chipowe diody niż jedną 3 chipową ;)

Pozdrawiam

P.S.
Do obliczania ilości mocy (W) przyjąłem napięcie 3,2V, bo jest tak pośrodku i to przeważnie dla średnich napięć są podawane wszystkie specyfikacje.

Można oczywiście podkręcić te diody i zwiększyć natężenie o jakieś 10-15%, ale należy im zapewnić odpowiednie chłodzenie o czym nie można zapomnieć również przy standardowym zasilaniu ;)

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2009-07-01, 18:36

To że bardziej się opłaca dać więcej mniejszych to ja doskonale wiem, dlatego tez patrzyłem po SMD, ale te już wychodziły za drogie dla mnie ;/
O akwarium pomyślę, jak będę miał jakieś pieniądze ...

63L z roślinami

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2009-07-01, 20:09

SMD? Ma wiele wad, a największą jest to że montaż poza płytką drukowaną nie wchodzi w grę. Jeśli nigdy nie lutowałeś nic z SMD to zapomnij! Są to o wiele delikatniejsze elementy niż te do montażu przewlekanego.
Czy się opłaca to zależy pod jakim kątem się patrzy ;)

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2009-07-02, 18:59

Wojtek pod każdym ;)
Weź pod uwagę diodę 30W i 30 diód 1W ;)
Co wolisz ;> bo ja wole 1W dlaczego? Bo jak się spali to tracę procent światła tak? a jak padnie 30W to tracę wszystko :P

A SMD czytałem jak je lutować nie wydaje się być trudne jak posiada się dobra lutownice ;]

63L z roślinami

ODPOWIEDZ