Mam pytanie wiem pytałem sie już na tym forum 3 razy na temat obsady ?
Mam zamiar w tym miesiącu kupic akwarium 240l 120x40x50h wraz z pokrywa i do tego filtr Hagen Fluval 205 mam dwie grzałki 100w każda jak cos to do kupie większe i teraz mam pytanie do was ??
chce hodować w nim PALETKI mam kilku letnie doświadczenie w hodowli ryb mialem juz 2 biotopy MALAWI... TANGANIKA... a teraz chce AMERYK E..
Czytałem ze 200l dla paletek to minimum dla tego chce 240l a nie 200l akwarium wiem ze do wielkości będą tu podzielone opinie
czy ten filtr wystarczy bedzie do niego jeszcze napowietrza cz w raz z kurtyna czy standardowa pokrywa z oświetleniem 2x36W wystarczy???
Tak jak czytam strony o paletkach to wszyscy maja filtr RO w moim przypadku podłączenie tego filtra jest nie mozliwe czy da rade mieć PALETKARIUM bez filtra RO
A teraz co do CO2 mam pytanie czy mogę użyć bimbrowni czy muszę mieć butle
Na ile paletek w takim akwarium moge sobie pozwolić jakie inne ryby do nich wiem ze NEONY CZERWONE to na pewno myślę ze kolo 8 paletek to moge mieć
poradźcie co z standardowych sprzętu jest potrzebne jeszcze do paletek myślę ze to co napisałem jest w miare do zrozumienia dzięki wam bardzo za odpowiedz może razem z wami uda mi sie założyć PALETKARIUM
POMOC ??
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
Re: POMOC ??
z tego co wiem (nie z praktyki) to paletki wymagają miękkej wody, taką jest ciężko osiągnać z kranówy, przynajmniej 70% wody by się przydało RO, do tego torf w filtrze lub pod żwirem, paletki są bardzo wymagającymi rybami i trzeba naprawdę mocno pilnmować parametrów wody i unikać gwałtownych nawet 2 stopniowych różnic temperaturdziarmag pisze:Tak jak czytam strony o paletkach to wszyscy maja filtr RO w moim przypadku podłączenie tego filtra jest nie mozliwe czy da rade mieć PALETKARIUM bez filtra RO
jeszcze niech się wypowiedzą bardziej obeznani w paletkach, ja napisałem to co widziałem w internecie i słyszałem od ludzi
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 126
MARIAN tak jak na pisałeś torf będę miał w filtrze i kulki gliniano torfowe ...
Spotkałem sie juz na allegro ze sprzedają wode z filtra RO w 10l baniakach za 4,50zl ale jak bym ten koszt przeliczył to trochę bym stracił na tym....
wahania chyba temperatury nie będzie nawet jak bym miał 3grzalki to nie powinno być złe ??
czekam na wypowiedz profesjonalistów ??
Spotkałem sie juz na allegro ze sprzedają wode z filtra RO w 10l baniakach za 4,50zl ale jak bym ten koszt przeliczył to trochę bym stracił na tym....
wahania chyba temperatury nie będzie nawet jak bym miał 3grzalki to nie powinno być złe ??
czekam na wypowiedz profesjonalistów ??
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
wode RO możesz dostać w każdym zoologicznym sklepie, podjeżdżas samochodem, bierzesz ile Ci trzeba, płacisz i się dogadujesz że odwieziesz baniaki ich lub płacisz kaucje a potem tylko wymieniasz wodę, nie jest to drogie, u mnie w mieście w pobliskim zoologcznym są nastepujące ceny:
Woda z filtra odwróconej osmozy:
- cena wyjściowa: 25 gr/l
- kanister 20l: 5 pln
- 2x kanister 20l: 9 pln
- każdy kanister 20l ponad 2 szt.: 4 pln
ale ja nie kupuje bo mi nie potrzebna ;-)
Woda z filtra odwróconej osmozy:
- cena wyjściowa: 25 gr/l
- kanister 20l: 5 pln
- 2x kanister 20l: 9 pln
- każdy kanister 20l ponad 2 szt.: 4 pln
ale ja nie kupuje bo mi nie potrzebna ;-)
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 126
czy jak bym np. kupil to 250l wody z RO to jak bym podmieniał wode w akwa to moge np. kranowa wode dolewać czy za każdym razem musze podmieniać wode z filtra RO