Podłoże akwarium problem

Moderator: ModTeam

Gontar
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kamil

Podłoże akwarium problem

Post autor: Gontar » 2009-07-17, 16:04

Witam jestem nowy mam pewien problem, wujek oddał mi akwarium dosyć spore 60-70l on w ogolę nie dbał o to akwarium, było strasznie zasyfione, postanowiłem je wyczyscić umyłem akwarium, wszystko uporzadkowałem kamyki oddzielnie piach odzdzielnie kamyki. Nie wiem co dać na dno akwarium, mam piach i kamyki taki zwir większość dużych kamyków i trochę małych, jest też takie tło skałkowe, to tło nie przylega idealnie do tylniej sciany akwarium tylko odstaje boje sie ze tam rybki sie zaklinuja czy coś, nie wiem czy to wkładać ? ile glonojadów kupić do tego akwarium bo niestety zdechły :/ mam tylko 9 małych takich jakby neonów tylko nie czerwonych.. Myślałem tez o daniu styropianu na podłoze z 1-2 cm i połozyć na to piach i potem kamienie. Prosze o pomoc

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Re: Podłoże akwarium problem

Post autor: kbtor » 2009-07-17, 16:45

Czy to będzie pierwsze akwarium jakie będziesz miał? Bo jeśli tak, to proponuje oddać ryby do sklepu i prawidłowo, w spokoju wystartować dobrze akwarium.

Musisz wystartować ze zbiornikiem zupełnie od zera, a to oznacza że będzie musiało dojrzeć przez pewien czas. Jeśli wpuścisz do świeżego akwarium ryby, to ryzykujesz śmierć obsady.
Obrazek

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-07-17, 20:19

Proponuję zacząć od kilku lektur. Zapraszam do:
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/3876.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/7187.htm

To rozjaśni Ci sytuację - będziesz wiedział o co pytać, i gdzie popełniłeś błędy... :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Gontar
Nowicjusz

Post autor: Gontar » 2009-07-17, 21:12

Już wszystko gotowe ale mam problem zgubiłem gdzies ta rurke od filtra :( bez tej rurki może być ?? filtr wdmuchuje tlen do akwarium wiecc chyba bez tej rurki sie obejdzie, tylko zauwazyłem ze on odpycha wszystko, glony itp..

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2009-07-17, 21:24

Mimo wszystko, proponuję lekturę wyżej wskazanych artykułów. Zajmie Ci to może 15 minut, a dowiesz się, co to za "rurka". I do czego służy.

P.S. Filtr nigdzie żadnego tlenu nie wdmuchuje.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Gontar
Nowicjusz

Post autor: Gontar » 2009-07-17, 21:37

Czytałem juz to bardzo przydatne dzieki, ale mam pytanie mam fltr aquael fan 2 ten starszy model i on wdmuchuje powietrze bo sa takie babelki, czy ta rurka jest konieczna ?

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2009-07-17, 22:04

Te bąbelki to jest powietrze mieszane z wodą. Ono nie natleni wody, ponieważ za szybko bąbelki ulatują ku powierzchni. Powietrze ma zbyt mało czasu na rozpuszczenie się w wodzie.

Natlenianie akwarium następuje poprzez ruch górnych partii wody, które mają kontakt z powietrzem.
Gontar pisze:czy ta rurka jest konieczna ?
Jaka rurka? Ten wężyk? Jeśli go odczepisz, to bąbelki przestaną lecieć, ale ruch powierzchni wody będzie nadal natleniał wodę.
Gontar pisze:tylko zauwazyłem ze on odpycha wszystko, glony itp..
Jakie glony? w świeżym akwarium masz już glony? Prędzej są to różne syfy, które z czasem zostaną rozłożone w podłożu lub w filtrze. Ale to wymaga czasu.
Obrazek

Gontar
Nowicjusz

Post autor: Gontar » 2009-07-17, 22:06

Znaczy nie glony jak wkładałem rosliny to zostały małe czastki... Czyli bez tego wezyka filtr nadal pracuje tak samo. no to dobrze mam nadzieje ze jutro rano caly syf zniknie :)

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2009-07-17, 22:09

Gontar pisze:mam nadzieje ze jutro rano caly syf zniknie
Albo zniknie, albo będziesz miał problemy przez wiele tygodni.

Właśnie dlatego w świeżym zbiorniku często podmienia się wodę, a kiedy pływają w nim ryby to zaczyna być problemem.
Obrazek

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2009-07-17, 22:51

Gontar pisze:Czytałem juz to bardzo przydatne dzieki, ale mam pytanie mam fltr aquael fan 2 ten starszy model i on wdmuchuje powietrze bo sa takie babelki, czy ta rurka jest konieczna ?
No to chyba niedokładnie czytałeś. "Dojrzewanie akwarium" - proponuję jeszcze raz ze szczególnym uwzględnieniem tego hasła, ze zrozumieniem... Bo na razie dążysz w szybkich krokach do klęski - wymyć wszystko, wlać wodę, wpuścić ryby i ma być dobrze... Raczej nie będzie.

ODPOWIEDZ