Pytania o akwarium

Moderator: ModTeam

Gontar
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kamil

Re: Pytania o akwarium

Post autor: Gontar » 2009-07-17, 23:25

Posiadam akwarium ponad 60l

mam 9 malych rybek nie znam ich dokladnej nazwy, malutkie najwieksza ma z 2cm niebieskie oczy i malo widoczne pomaranczowe płetwy.

Co dokupic? napewno otoski ale nie wiem ile i co jeszcze..

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2009-07-18, 09:28

Najpierw trzeba ustalić jakie masz ryby. Może daj jakieś zdjęcia.
Obrazek

Gontar
Nowicjusz

Post autor: Gontar » 2009-07-19, 10:54

To sa rybki neon innesa. dolna partia ciala i oczy identyka itp tylko mniej czerwonego koloru jest, te ryby byly zaniedbywane dlatego może maja taka slaba barwę, z tego co wiem to wcześniejszy właściciel akwarium karmił rybki karma przeterminowana o 3lata wyłączał filtr na noc a światło w dzień rzadko chodziło:/

Wróćmy do tematu

Mam akwarium 85litrów wcześniej podałem 60 ale mam 85 :)

mam 9neon innesa co to tego polecacie dokupić ??
mysle nad 5 otosek i moze jakies ze 2-3 większe rybki..

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2009-07-19, 11:17

Jeśli nie zależy Ci na biotopie, to możesz dać jeszcze kilka neonków i jakieś prętniki.
Obrazek

Gontar
Nowicjusz

Post autor: Gontar » 2009-07-19, 11:28

myślałem nad 2x Pielegnice ramireza bardzo podobaja mi sie te rybki i do tego moze jakies gupiki ? Neonów już nie chce 9 mi wystarczy

Ale u mnie sa nietypowe warunki jest bardzo slonecznie temperatura wody wynosi 29-30 stopni, jakie ryby lubia tak wysoka temperaturę ?

A mam pytanie jade włascie po te rybki tylko jeszcze poczytam troche i zdecyduje sie, ja sie wogole nie orientuje w cenach ryb ile np kosztuje 1 pielegnica ramireza albo gupik ?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-07-19, 11:33

Bardzo słonecznie i gorąco... zdecydowanie niedobrze. 30 stopni to naprawdę dużo, raczej nic sensownego w takim litrażu i w takich warunkach nie ma szans na dłuższe życie.Akwarium powinno stać przede wszystkim w zacienionym miejscu - od tego zacznij. Zasada jest prosta - najpierw porządne warunki w akwarium, potem dopiero ryby. Poczekaj z tymi zakupami - niech to akwarium o którym pisałeś w innym wątku się ustabilizuje i dobrze wystartuje. Zadbaj również o warunki dla ramirezek - przyda się jakaś grota. Naprawdę - pospiechem tylko zaszkodzisz.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Gontar
Nowicjusz

Post autor: Gontar » 2009-07-19, 11:36

ale mam grzałke z regulatorem to bede mógł zmniejszyc temperature, na okno pojda rolety wiec promieniowanie sloneczne bedzie znacznie mniejsze..

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2009-07-19, 11:39

No to zacznij od ustabilizowania temperatury w zbiorniku na ok. 26 stopni. Duża ilość światła słonecznego to dwa problemy - niekontrolowane podgrzewanie wody i plaga glonów. Przenieś zbiornik w miejsce, gdzie światła jest mniej, zwykle wybiera sie najciemniejszy kąt pokoju - bo przecież rolety nie będą cały czas zasłonięte?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Gontar
Nowicjusz

Post autor: Gontar » 2009-07-19, 11:44

sproboje ustabilizowac temperature, rolety kolo akwarium moga byc cały czas założone, ale jak jest słonce i nie ma rolet to slonce w akwarium swieci od 9 do 12 potem slonce przechodzi na srodek i swieci w inne okno ktore jest daleko on akwarium..

a czy grzałka tylko ogrzewa wode czy tez moze zmniejszyć temperaturę??

Mam taki naklejany termometr i podświetlone sa 4 temperatury która jest prawidłowa? podswietlone jest 26 27 28 29

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2009-07-19, 11:51

Grzałka zgodnie z nazwą grzeje, a nie chłodzi. Tak samo jak kuchenka. Naklejony termometr to bardzo zawodne źródło informacji, kup najtańszy tradycyjny termometr akwarystyczny, to dowiesz się jaka temperatura jest naprawdę.

Gontar
Nowicjusz

Post autor: Gontar » 2009-07-19, 11:57

Dzieki za pomoc , jeszccze jedno pytanie, mam 2 duze lampy oswietlajace akwarium, one silnie nagrzewają wode może odkrece jedna temperatura sie zmniejszy bo swiatla troche musza miec :)

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2009-07-19, 12:02

Tak jak pisałem Ci wcześniej - najpierw poczytaj, potem rób. Rozumiem, że masz 2 świetlówki - jeżeli tak, to najprawdopodobniej do prawidłowego "działania" akwarium obie są potrzebne. Akwarium nie potrzebuje "trochę" światła - musi być go naprawdę dużo, i to sztucznego, słoneczne jest zdecydowanie niewskazane. Zmniejszyć temperaturę możesz przez np. zwiększenie cyrkulacji powietrza nad powierzchnią wody. Wentylator potrafi baaaardzo pomóc.

Gontar
Nowicjusz

Post autor: Gontar » 2009-07-19, 12:10

Posiadam 2 wentylatory na zbyciu ktore moge wykorzystac do akwarium 1 wydmuchujacy powietrze a drugi wdmuchujacy, tylko nie wiem jak to podłączyc :/

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2009-07-19, 18:40

Zwykle wystarcza jeden, zamocowany tak, aby wymusić ruch nad powierzchnią wody. Nie musi być duży, starczy najprostszy wentylator komputerowy. Oczywiście - zwykle jego montaż wymaga modyfikacji porywy, trzeba też pamiętać, że są one zasilane napięciem 12V. Nie musi też działać bez przerwy - jego działanie może być np. wspólne z pracą oświetlenia.

Awatar użytkownika
fishbone
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 35
Imię: Micha³

Post autor: fishbone » 2009-08-11, 20:45

ty masz akwarium postawione na parapecie czy na wprost okien? ja czytałem w książce
M.Kopczyńskiej i M. J. Gorazdowskiego
pt: ,,Moje Pierwsze Akwarium".
Że akwarium niemoże stać na parapecie ponieważ

,,Nie należy stawiać akwarium na parapecie okiennym ani blisko okna, ponieważ silne, bezpośrednie światło słoneczne będzie przyczyną bujnego przyrostu glonów w zbiorniku, a także może spowodować przegrzanie wody.
Odwrotnie, Otwieranie okna, szczególnie zimą, wyziębi nadmiernie wodę."

Chyba to dotarło do wszystkich początkujących jak i lekko zaawansowanych że akwarium niemożna stawiać w pobliżu okna :)

[ Dodano: 2009-08-11, 20:46 ]
ja akwarium postawiłem 2metry od okna ALE koło okna stoi szafa a akwarium stoi za szafą więc światło słoneczne dociera minimalnie

[ Dodano: 2009-08-11, 20:49 ]
jeżeli ktoś niewie jak wygląda neon do ilu cm. dorasta i z kąd pochodzi to napisze :)\

Pochodzenie: dorzecze Amazonki, wschodnie Peru.

Rozmiary: długość 3–4 cm.

Wygląd: niewielka rybka z charakterystycznym 'neonowym' pasem wzdłuż górnej części ciała, kończącym się przed płetwą ogonową. Od połowy długości ciała do nasady płetwy – jaskrawoczerwone.

Dymorfizm płciowy: Samice są większe i posiadają bardziej zaokrąglony brzuch.
Praktykant :-D

ODPOWIEDZ