Witam mam problem mam akwarium 80l posiadam filtr aquael fan2 ta starsza wersie ..
Przy zmianie wody zgubiłem ta rurke taka od filtra i mam pytanie, czy filtr napowietrza wode bez tej rurki ??
Problem z filtrem
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Problem z filtrem
W końcu pytanie we właściwym miejscu :-) Jeżeli chodzi Ci o wężyk wystający nad powierzchnię wody, który jest niezbędny do tzw. bąbelków w strumieniu wody, to jest on zbędny. Napowietrzanie zachodzi w 99% poprzez ruch powierzchni wody i starczy tak skierować wylot filtra, by tafla wody delikatnie falowała. Bąbelki są tylko efektem wizualnym, nie mają najmniejszego wpływu na napowietrzanie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
no u mnie faluje
na drugim forum napisano mi tak:
"Działanie napowietrzacza wygląda tak, że do strumienia wody z filtra miesza się powietrze. I ten wężyk dostarcza powietrze(chyba chodzi ci o rurkę której nie umieszczamy w wodzie, lecz w miejscu, gdzie ma dostęp do powietrza) więc jak nie ma wężyka, nie ma powietrza, i w efekcie nie ma napowietrzania. "
wiec juz nie wiem co jest prawdą .
na drugim forum napisano mi tak:
"Działanie napowietrzacza wygląda tak, że do strumienia wody z filtra miesza się powietrze. I ten wężyk dostarcza powietrze(chyba chodzi ci o rurkę której nie umieszczamy w wodzie, lecz w miejscu, gdzie ma dostęp do powietrza) więc jak nie ma wężyka, nie ma powietrza, i w efekcie nie ma napowietrzania. "
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Proponuje obejrzeć sobie akwaria w galerii: http://www.e-akwarystyka.pl/forum24.htm i poszukać tam tej rurki i bąbelków.Gontar pisze:na drugim forum napisano mi tak:
Podejrzewam, że znajdziesz je w jednym na 100 akwariów.
Jakoś wszystko żyje, funkcjonuje i to jak.
I to nie jest kwestia wiary, a sprawdzenia samemu jak jest naprawdę.
Taki napowietrzacz moze i napowietrza wodę, ale w 99% jest on niepotrzebny i IMHO tylko szpeci.
Fajnie napisanemaol pisze:Jeżeli chodzi Ci o wężyk wystający nad powierzchnię wody, który jest niezbędny do tzw. bąbelków w strumieniu wody, to jest on zbędny.

- maol
- Moderator
No co, do bąbelków jest niezbędny :-) Tylko same bąbelki są zbędne 

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
dzieki juz wiem
mam jeszcze jeden problem akwarium mam od 3dni dostałem od wujka on uzywał go ze 4lata
Wymieniłem wodę, przeczysciłem akwarium, i mam pytanie czy jesli juz akwarium wczesniej było używane to czy ten cykl azotowy sie rozwinął wczesniej czy teraz sie rozwija??
mam akwarium 85l mam obecnie wsadzone
9kardynałków one były wczesniej a mieczyki i ramirezy dokupiłem
4 mieczyki
2 pielegnice ramireza
mam jeszcze jeden problem akwarium mam od 3dni dostałem od wujka on uzywał go ze 4lata
Wymieniłem wodę, przeczysciłem akwarium, i mam pytanie czy jesli juz akwarium wczesniej było używane to czy ten cykl azotowy sie rozwinął wczesniej czy teraz sie rozwija??
mam akwarium 85l mam obecnie wsadzone
9kardynałków one były wczesniej a mieczyki i ramirezy dokupiłem
4 mieczyki
2 pielegnice ramireza
- maol
- Moderator
Niepotrzebnie wszystko myłeś i płukałeś. Cykl azotowy w twoim akwarium musi zacząć się od początku. Co oznacza że w tej chwili nie powinno być w nim żadnych ryb, pierwsze powinny pojawić się najszybciej za ok. tydzień. A z tego co widzę, nie tylko juz je wpuściłeś, ale jeszcze dokupiłeś nowych - a więc jak ta Kasandra - wróżę problemy.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back