Kilka ważnych pytań dotyczących wody i ryb w akwarium.
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 33
- Imię: Karol
- Kontakt:
Kilka ważnych pytań dotyczących wody i ryb w akwarium.
Planuję zrobić restart akwa, zmienić całą aranżację, mam co do tego jednak kilka pytań. Nurtują mnie także inne rzeczy, więc napiszę tutaj, by nie zakładać 5 osobnych tematów.
1. Jak z dojrzewaniem zbiornika? Wyleję całą wodę, odłowię ryby i potem co? Mam wlać załóżmy 3/4 starej wody i resztę jak przy podmiance? A co w przypadku, gdy mam glony? Niby jest z nimi lepiej, ale nie chcą znikać. Ogólnie nie podoba mi się coś tam moja obecna woda w akwa, czekam na testy (NO2, NO3, KH) to dowiem się co z nią nie tak.
2. Na powierzchni zauważyłem zielony nalot, tak jakby glon siadał na tafli wody...co to i jak się tego pozbyć? Po podmiance znika, ale za kilka dni jest już znowu.
3. Na powierzchni wody mam pianę, nie wiem, czym jest to spowodowane, może przez deszczownię?
4. Zauważyłem, że na pokrywie (zrobionej ze sklejki) od strony wewnętrznej, w prawym rogu (tylko tam), pojawiła się pleśń. Czym zabezpieczyć pokrywę przed pleśnią? W tym miejscu pojawia się notorycznie gruba warstwa piany, w pewnym momencie myślałem, że to gniazdo budowane przez bojownika podczas tarła, ale kiedy zlikwiduje je podczas podmianki, ono za 1-2 dni powraca. Co z tym zrobić? Wydaje mi się, że jest to spowodowane właśnie pleśnią na pokrywie.
5. Bojownik ma coraz bardziej wygryzioną płetwę ogonową, o nic nie mógł sobie jej uszkodzić, kiryski raczej mu nie podgryzły, no i sam chyba sobie też tego nie zrobił, więc skąd poszarpana płetwa?
Proszę o odpowiedzi na moje pytania. Z góry dziękuję
1. Jak z dojrzewaniem zbiornika? Wyleję całą wodę, odłowię ryby i potem co? Mam wlać załóżmy 3/4 starej wody i resztę jak przy podmiance? A co w przypadku, gdy mam glony? Niby jest z nimi lepiej, ale nie chcą znikać. Ogólnie nie podoba mi się coś tam moja obecna woda w akwa, czekam na testy (NO2, NO3, KH) to dowiem się co z nią nie tak.
2. Na powierzchni zauważyłem zielony nalot, tak jakby glon siadał na tafli wody...co to i jak się tego pozbyć? Po podmiance znika, ale za kilka dni jest już znowu.
3. Na powierzchni wody mam pianę, nie wiem, czym jest to spowodowane, może przez deszczownię?
4. Zauważyłem, że na pokrywie (zrobionej ze sklejki) od strony wewnętrznej, w prawym rogu (tylko tam), pojawiła się pleśń. Czym zabezpieczyć pokrywę przed pleśnią? W tym miejscu pojawia się notorycznie gruba warstwa piany, w pewnym momencie myślałem, że to gniazdo budowane przez bojownika podczas tarła, ale kiedy zlikwiduje je podczas podmianki, ono za 1-2 dni powraca. Co z tym zrobić? Wydaje mi się, że jest to spowodowane właśnie pleśnią na pokrywie.
5. Bojownik ma coraz bardziej wygryzioną płetwę ogonową, o nic nie mógł sobie jej uszkodzić, kiryski raczej mu nie podgryzły, no i sam chyba sobie też tego nie zrobił, więc skąd poszarpana płetwa?
Proszę o odpowiedzi na moje pytania. Z góry dziękuję
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Kilka ważnych pytań dotyczących wody i ryb w akwarium.
Weź po restarcie jak najwięcej wody ze starego zbiornika. Problemy glonów i wody to sprawa rozłączna.Cichy9 pisze:Planuję zrobić restart akwa, zmienić całą aranżację, mam co do tego jednak kilka pytań. Nurtują mnie także inne rzeczy, więc napiszę tutaj, by nie zakładać 5 osobnych tematów.
Nie masz przez przypadek przerybienia? Twoje problemy wskazują albo na taki właśnie problem, albo na akwarium w którym jest jakiś problem z cyklem azotowym - np. mało roslin albo za mało światła.Cichy9 pisze:2. Na powierzchni zauważyłem zielony nalot, tak jakby glon siadał na tafli wody...co to i jak się tego pozbyć? Po podmiance znika, ale za kilka dni jest już znowu.
To typowy problem "amatorskich" pokryw. Duży problem, bo wilgoć pod pokrywą jest olbrzymia, a raczej nie bawiłbym się w jakieś lakiery czy substancje do ochrony drewna. Najlepiej... zmień pokrywę na plastikową lub aluminiową. Niestety.Cichy9 pisze:4. Zauważyłem, że na pokrywie (zrobionej ze sklejki) od strony wewnętrznej, w prawym rogu (tylko tam), pojawiła się pleśń. Czym zabezpieczyć pokrywę przed pleśnią? W tym miejscu pojawia się notorycznie gruba warstwa piany, w pewnym momencie myślałem, że to gniazdo budowane przez bojownika podczas tarła, ale kiedy zlikwiduje je podczas podmianki, ono za 1-2 dni powraca. Co z tym zrobić? Wydaje mi się, że jest to spowodowane właśnie pleśnią na pokrywie.
Choroby bakteryjne? (choć raczej nie, byłyby również inne objawy). Stres? ...przerybienie?Cichy9 pisze:5. Bojownik ma coraz bardziej wygryzioną płetwę ogonową, o nic nie mógł sobie jej uszkodzić, kiryski raczej mu nie podgryzły, no i sam chyba sobie też tego nie zrobił, więc skąd poszarpana płetwa?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Moja obsada: 1 bojownik + 3 kirysy
Co do roślin, to mam ich dużo, nawet bardzo dużo. Oświetlenie to 2 świetlówki 8W
Co do roślin, to mam ich dużo, nawet bardzo dużo. Oświetlenie to 2 świetlówki 8W
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
to jakie masz duże akwarium? :|Cichy9 pisze:Oświetlenie to 2 świetlówki 8W
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Oki, tyle że kiryski to rybki stadne, czyli musiałbyś mieć z 5 sztuk, a to trochę za dużo na ten baniaczek. ;)
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Akwarybka zdaję sobie z tego sprawę. Kirysy czekają na akwarium kolegi, które dojrzewa.
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
No to luzik
Jak wygląda koniec poszarpanej płetwy? Białe brzegi? Jakie dekoracje są w baniaczku?

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Właśnie nie ma białych brzegów, żadnych znaków martwiczych. W akwarium jest korzeń, ale nie jest ostry.