porady domowe

woda ze studni

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

kamil5764
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 45
Imię: kamil

woda ze studni

Post autor: kamil5764 » 2009-07-29, 12:18

Witam mam do was pytanie mam studnie 30 metrową czy ta woda ze studni będzie dobra do akwa czy będzie ją trzeba jakos przygotowac ??

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bernadetta
Nazwisko: Baranowicz
Kontakt:

Re: woda ze studni

Post autor: bercia289 » 2009-07-29, 12:24

woda będzie dobra ale i tak msi odczekać te dwa dni w wiaderku;)

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-07-29, 13:14

Czy się nadaje... Testy, testy, testy. Jak wyjdę dobrze, to może się nadaje. Do pierwszego okolicznego oprysku drzewek owocowych albo nawożenia - lub wyższego poziomu okolicznej rzeki. Wtedy... testy, testy i... testy.

Zwykle woda ze studni dopuszczonej do spożycia nadaje się do akwarium. Ale zwykle - bo woda ze studni może być zdatna do spożycia, a jednocześnie np. ekstremalnie twarda.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2009-07-29, 16:41

Bercia a po co ma wtedy ta woda czekać.
Czego się z niej pozbędzie?
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Imię: Bernadetta
Nazwisko: Baranowicz
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2009-07-29, 21:40

Tak ja napisał MAol nie wiadomo dokładnie skąd jest woda ze studni i lepiej by trochę odstała, no i ie raz można wyciągnąć ja z różnymi smietkami,

Kąsacz
Zainteresowany
Imię: Szymon
Kontakt:

Post autor: Kąsacz » 2009-07-29, 22:02

Pod pojęciem studna nie zawsze kryje się dziura w ziemi, z wiadrem do nabierania :P. Popieram Suję, w takiej wodzie nie ma chloru, więc odstanie w tym przypadku nie ma sensu.
Ciągle się uczę... :)

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2009-07-30, 00:16

Bercia a ja się pytam co ma dać odstanie?
Bo woda ze studni jak napisał Szymon chloru nie zawiera bo i skąd :?
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-07-30, 08:46

...dokładnie. Chloru raczej w niej nie ma. Ale może być np. kupę związków azotowych (pozostałości po nawozach). Albo związki wapnia - bo woda po drodze płynie przez tereny krasowe. Odstanie tu nic nie da - a ważna jest wiedza, co w tej wodzie jest.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2009-07-30, 09:17

A ja to widzę tak. Jeśli woda jest dopuszczona do picia, to można ją lać do akwarium.
Jeśli nie jest dopuszczona do spożycia ( niema żadnych badań i tym podobnych ) to takiej wody do zbiornika nie wleje.
bercia289 pisze:no i ie raz można wyciągnąć ja z różnymi smietkami,
Raczej nie. Jeśli mamy pompę, to zazwyczaj są na niej filtry, lub jest mechanicznie filtrowana przed spożyciem.
Odstawianie wiaderka na pewien czas może służyć co najwyżej do ustawienia odpowiedniej temperatury.
maol pisze:Albo związki wapnia - bo woda po drodze płynie przez tereny krasowe. Odstanie tu nic nie da - a ważna jest wiedza, co w tej wodzie jest.
maol pisze:Zwykle woda ze studni dopuszczonej do spożycia nadaje się do akwarium. Ale zwykle - bo woda ze studni może być zdatna do spożycia, a jednocześnie np. ekstremalnie twarda.
Dokładnie. Testy to podstawa. Często kupujemy ryby., a nawet nie wiemy jaką mamy wodę. Po kilkudziesięciu zgonach zaczynamy szukać pomocy i otrzymujemy małą poradę, "zrób testy"

kamil5764, bez porządnego sprawdzenia parametrów wody z Twojej studni, każda rada typu tak, lub nie, jest strzelaniem na ślepo.
Obrazek

ODPOWIEDZ