Zakładanie Profesjonalengo Krewetkarium
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mi³osz
Zakładanie Profesjonalengo Krewetkarium
Witam,
Proszę was o rady dotyczące założenia pięknego krewetkarium.
1. Moje pierwsze pytanie dotyczy podłoża. Na przodzie akwarium zamierzam mieć małego Heńka (Hemianthus callitrichoides), a dalej ma to być coś w stylu Nurzańca, Blyxa japonica lub dużego Heńka. Główną rzeczą mają być kamienie porośnięte np. mchem Jawajskim lub Flame moss. Kolor już decydowałem ma być ciemny z tego powodu że krewetki lepiej się ubarwiają i wyglądają na ciemnym podłożu. Wiec proszę was o rade dotyczącą wyboru podłoża i czy wogule jest jakaś różnica miedzy żwirkiem za 10 zł a 50zł i czy ten za 50 zl będzie dużo dawał dla roślinek?
2. Czy nawożenie jest konieczne przy roślinach wyżej wymienionych gdy ma się co2 , jeśli tak to czy dużo daje i jakie nawozy polecacie ?
3. Czy istnieją świetlówki do tak małych akwari ?
4. Jakie rośliny polecacie do pięknego mcharium?
Dane:
-Litraż 25L
-Wymiary 40X25x25
-Filtracja Kaskada AQUA CLEAR 20
-Ogrzewanie brak (w lato temperatura pokojowa wystarczy ,na ziemę będzie trzeba coś pomyśleć)
-CO2 bimbrownia + Dyfuzor kostka lipowa
-Oświetlenie (Docelowo muszę poszukać pokrywy z świetlókami lub przerobić stara)
Gdy już doradzicie mi podłoże to w weekend zaleję akwarium i będę często nadsyłał zdjęcia.
Proszę was o rady dotyczące założenia pięknego krewetkarium.
1. Moje pierwsze pytanie dotyczy podłoża. Na przodzie akwarium zamierzam mieć małego Heńka (Hemianthus callitrichoides), a dalej ma to być coś w stylu Nurzańca, Blyxa japonica lub dużego Heńka. Główną rzeczą mają być kamienie porośnięte np. mchem Jawajskim lub Flame moss. Kolor już decydowałem ma być ciemny z tego powodu że krewetki lepiej się ubarwiają i wyglądają na ciemnym podłożu. Wiec proszę was o rade dotyczącą wyboru podłoża i czy wogule jest jakaś różnica miedzy żwirkiem za 10 zł a 50zł i czy ten za 50 zl będzie dużo dawał dla roślinek?
2. Czy nawożenie jest konieczne przy roślinach wyżej wymienionych gdy ma się co2 , jeśli tak to czy dużo daje i jakie nawozy polecacie ?
3. Czy istnieją świetlówki do tak małych akwari ?
4. Jakie rośliny polecacie do pięknego mcharium?
Dane:
-Litraż 25L
-Wymiary 40X25x25
-Filtracja Kaskada AQUA CLEAR 20
-Ogrzewanie brak (w lato temperatura pokojowa wystarczy ,na ziemę będzie trzeba coś pomyśleć)
-CO2 bimbrownia + Dyfuzor kostka lipowa
-Oświetlenie (Docelowo muszę poszukać pokrywy z świetlókami lub przerobić stara)
Gdy już doradzicie mi podłoże to w weekend zaleję akwarium i będę często nadsyłał zdjęcia.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: Zakładanie Profesjonalengo Krewetkarium
Ciemne podłoze dla roślinek to np. ADA Aqua soil Amazonia najlepiej w wersji powder.milomilobolcio pisze:iec proszę was o rade dotyczącą wyboru podłoża i czy wogule jest jakaś różnica miedzy żwirkiem za 10 zł a 50zł i czy ten za 50 zl będzie dużo dawał dla roślinek?
Tak, jest konieczne. Dużo daje. Co do wyboru nawozu. Tutaj musisz trochę poszukać w tematach roślinnych. Jest tego dużo.milomilobolcio pisze:2. Czy nawożenie jest konieczne przy roślinach wyżej wymienionych gdy ma się co2 , jeśli tak to czy dużo daje i jakie nawozy polecacie ?
Istnieją.milomilobolcio pisze:3. Czy istnieją świetlówki do tak małych akwari ?
Zwykłe świetlówki liniowe 8 W np: http://www.allegro.pl/item679533967_swi ... le_8w.html
Świetlówki zintegrowane: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p ... 3cc4abad19
Świetlówki niezinegrowane: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p ... 3cc4abad19
Piękne mchy. :]milomilobolcio pisze:4. Jakie rośliny polecacie do pięknego mcharium?
Np. X-mass moss, Willow moss lub Fissidens fontanus.
-
- Nowicjusz
Dzięki, jako podłoże najprawdopodobniej zastosuje produkt firmy ADA lub AquaSubstrate. Co do nawozów to na początek będę korzystał z PG Classic. Noi jest jeszcze sprawa z oświetleniem w internecie jest kilka pokryw z świtlówkami chociaż by pokrywa firmy Aquael a jak nie znajdę to do Castoramy i przerabiam starą.
Znacie jeszcze jakieś sposoby montowania mchu na np. korzeniach lub kamieniach oprócz nitki, żyłki i siateczek po owocach?
I jeszcze jedno pytanie Heniek jest pakowany tak http://greenneedle.co.uk/zencart/images/HC%20potted.jpg więc jak go zasadzić tak http://images39.fotosik.pl/58/d07537b6d7ec6a26.jpg aby efekt był taki http://www.victri.net/plants/HC_01_big.jpg
Na weekend zaleje akwa i będą pierwsze zdjęcia
Znacie jeszcze jakieś sposoby montowania mchu na np. korzeniach lub kamieniach oprócz nitki, żyłki i siateczek po owocach?
I jeszcze jedno pytanie Heniek jest pakowany tak http://greenneedle.co.uk/zencart/images/HC%20potted.jpg więc jak go zasadzić tak http://images39.fotosik.pl/58/d07537b6d7ec6a26.jpg aby efekt był taki http://www.victri.net/plants/HC_01_big.jpg
Na weekend zaleje akwa i będą pierwsze zdjęcia
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Rozrywasz kępę na małe kawałki i sadzisz pęsetą.milomilobolcio pisze:I jeszcze jedno pytanie Heniek jest pakowany tak http://greenneedle.co.uk/...HC%20potted.jpg więc jak go zasadzić tak http://images39.fotosik.pl/58/d07537b6d7ec6a26.jpg aby efekt był taki http://www.victri.net/plants/HC_01_big.jpg
-
- Nowicjusz
Dzieki,
Ile potrzebuje koszyczków heńka aby zasadzić pół akwarium i czy można go sadzić na kamieniach? Sorry ze pytam o tak głupie rzeczy ale kupie za duzo albo za mało i bedzie źle.

Ile potrzebuje koszyczków heńka aby zasadzić pół akwarium i czy można go sadzić na kamieniach? Sorry ze pytam o tak głupie rzeczy ale kupie za duzo albo za mało i bedzie źle.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Nie wiem, nigdy nie kupowałem Hemianthusa w koszyczkach.milomilobolcio pisze:Ile potrzebuje koszyczków heńka aby zasadzić pół akwarium
Zawsze brałem od akwarystów ilość około 5x5cm.
Raczej nie.milomilobolcio pisze:i czy można go sadzić na kamieniach?
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Na forum Rośliny Akwariowe widziałam zasadzonego w ten sposób Henia.marthinez pisze:milomilobolcio napisał/a:
i czy można go sadzić na kamieniach?
Raczej nie.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Da radę.marthinez pisze:milomilobolcio napisał/a:
i czy można go sadzić na kamieniach?
Raczej nie.

I Still Haven't Found What I'm Looking For
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Panowie i panie. Da się przystroić ozdoby małym heniem, ale efekt jest krótkotrwały. Roślinka po prostu nie będzie się trzymała, bo jej korzenie nie są przystosowane do takiego gruntu. Mocowanie żyłką lub nitką szybko przerasta i przerywa się.
Na dłuzszą metę nie przejdzie.
Aquascaperzy robia tak tylko na potrzeby aranżacji i sesji zdjęciowej.
Ps: Z dużym heniem zresztą też.
Na dłuzszą metę nie przejdzie.
Aquascaperzy robia tak tylko na potrzeby aranżacji i sesji zdjęciowej.
Ps: Z dużym heniem zresztą też.
-
- Nowicjusz
Mam małe pytanie gdy zrobię bimbrownie dwutlenek węgla który będzie się tworzył opuszczając akwarium trafia do powietrza w pokoju w którym ja będę oddychał. Czy nie wpłynie na moje zdrowie nadmiar dwutlenku węgla ? 

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
W żaden sposób. Ilości które wpuszczasz do akwarium są w stosunku do objętości pokoju znikomo małe i niezauważalne. Problem zatruwania ludzi oraz atmosfery można w tym wypadku zaniedbać. Poza tym, z prostej fizyki i doświadczenia (np. tzw. Pieskowa Grota) wynika, że CO2 jest cięższy od powietrza, a więc możesz go nawdychać się co najwyżej leżąc z nosem przy podłodze w okolicach akwarium. Albo przecieknie ( a przecieknie bo to gaz) do sąsiada niżej... :-)
W każdym razie - nawożenie CO2 nie powoduje najmniejszego nawet zagrożenia.
W każdym razie - nawożenie CO2 nie powoduje najmniejszego nawet zagrożenia.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Ponadto jeżeli masz dobry dozownik, to prawie cały gaz rozpuści się w wodzie, więc ilości Co2 który powróci do atmosfery będą naprawdę znikome.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Akwarybka pisze:Ponadto jeżeli masz dobry dozownik, to prawie cały gaz rozpuści się w wodzie, więc ilości Co2 który powróci do atmosfery będą naprawdę znikome.
...a to akurat nieprawda. W wodzie rozpuszcza się tylko kilka procent CO2. Wszystkie dozowniki, kostki, spowalniacze bąbelków itp. Mają na celu tylko wydłużenie w czasie przebywania gazu w wodzie oraz zwiększenie powierzchni bąbelków.Bo od tych dwóch czynników - powierzchni i czasu - zależy ilość rozpuszczonego gazu. Ale mimo wszystko, rozpuszcza się nie więcej niż jakieś 5-7% CO2, które wpuszczamy do akwarium. Chcecie rozpuścić więcej? Nie ma sprawy, w akwarium o głębokości 10m rozpuści się 20% :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Jakie podłoże jest lepsze AquaSubStrate II+ czy ADA Amazonia ?
Z moich obliczeń wynika ze AquaSubStrate II+ jest tańsze, ma pojemność 6L a kosztuje 60 zł czyli 10zł za litr.
Ada Amazonia pojemność 3L koszt 75zł czyli 25zł za litr
Z tego wynika że ada jest ponad 2X droższa
Więc czy jest aż taka różnica w jakości produktu?
Bo jeżeli róznica jest tylko w cenie wolę zaoszczędzić i wybrać Aquasubstrate
Proszę o szybką odpowiedź.
Z moich obliczeń wynika ze AquaSubStrate II+ jest tańsze, ma pojemność 6L a kosztuje 60 zł czyli 10zł za litr.
Ada Amazonia pojemność 3L koszt 75zł czyli 25zł za litr
Z tego wynika że ada jest ponad 2X droższa
Więc czy jest aż taka różnica w jakości produktu?
Bo jeżeli róznica jest tylko w cenie wolę zaoszczędzić i wybrać Aquasubstrate
Proszę o szybką odpowiedź.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Kontakt:
jeżeli wziąłeś amazonię pakowaną w 3 litrowe worki to fakt cena za litr powala na kolana ale w przypadku 9 litrowych worków juz jest inaczej, cena za litr wychodzi 16 zł a jest o wiele lepsza niż produkt Aqua Artu.
Sam prowadzę akwarium na Aqua substrate II+ i nie do końca jestem z niego zadowolony :/ więc następne będzie na pewno na amazoni i wtedy dopiero obiektywnie będę mógł coś powiedzieć.
Na chwilę obecną odradzam Aquasubstrate a co do amazoni to opieram się tylko na informacjach od innych akwarystów że jest bardzo dobra i prowadzenie zbiornika na tym podłożu to czysta przyjemność
Sam prowadzę akwarium na Aqua substrate II+ i nie do końca jestem z niego zadowolony :/ więc następne będzie na pewno na amazoni i wtedy dopiero obiektywnie będę mógł coś powiedzieć.
Na chwilę obecną odradzam Aquasubstrate a co do amazoni to opieram się tylko na informacjach od innych akwarystów że jest bardzo dobra i prowadzenie zbiornika na tym podłożu to czysta przyjemność