Test No3

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

kukiss21:)
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: £ukasz

Test No3

Post autor: kukiss21:) » 2009-08-15, 13:50

Witam, mam problem z ustaleniem wartosci azotanow w swoim zbiorniku. Uzywam testu No3 z sery poczatkowo gdy jeszcze nawoziłem zbiornik płynem makroelementowym testy ten zdawał egzamin. Z czasem gdy przestałem go podawac bo zwiekszyłem obsade rybna test ten wskazuje poziom około zerowy co wydaje sie byc zprzeczne bo w akwarium w wiekszyj ilosci pojawiły sie zielenice, ostatnie dni nawet woda zrobiła sie zielona, na szybach robi sie nalot co powoduje ze nawet 2 razy dziennie musze ja czyscic. wiec jakim testem mozna sprawdzic poziom tego makro skałdnika. Nawiuazujac do glonow moze to inna przyczyna? moze sie myle napisze wiecej o swoim zbiorniku moze pomozecie. Dane zbiornika ph-6.8, kh-6, gh-7, po4-1ppm, no3-?? dwutlenek wegla rzecz jasna podawany, oswietlenie 4x18 od przodu aqua glo, philips 865, 2xaquarell czas oswietlnie 8h. Jest to akwarium typowo rosline z licznymi gatunkami roslin zbiornik 112l. Obsada została w tyle ale juz nadrabiam, prosiłbym nie komentowac obsady gdyz wiem ze jest ona nie poprawna... za duzo gatunkow ryb ławicowych itd. obsade mam taka bo mi sie bardzo podoba:) a wiec:
2x Gurami mozaikowe
3x Teczanka neonowa
3xP. Ramireza
2x Kakadu
10x neon czerwony
5x neon czarny
5x Rozbora klinowa
4x kosiarki
8x krewetki akano
?x krewetki red chery.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: Test No3

Post autor: marthinez » 2009-08-15, 15:05

kukiss21:) pisze:Z czasem gdy przestałem go podawac bo zwiekszyłem obsade rybna test ten wskazuje poziom około zerowy co wydaje sie byc zprzeczne bo w akwarium w wiekszyj ilosci pojawiły sie zielenice, ostatnie dni nawet woda zrobiła sie zielona, na szybach robi sie nalot co powoduje ze nawet 2 razy dziennie musze ja czyscic. wiec jakim testem mozna sprawdzic poziom tego makro skałdnika.
Większa obsada=większe NH4.
Potrzebujesz takiego testu, by wybadać poziom tego azotu.
NH4 to częsta przyczyna zielenienia szyb.
Pomaga wydajniejsza filtracja biologiczna (średnio skuteczne) lub redukcja obsady.

Inną przyczyną zielenic bywa deficyt fosforu, zbyt długie świecenie lub słaba cyrkulacja wody.
U Ciebie stawiam na obsadę i wysoki amon.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

kukiss21:)
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: £ukasz

Post autor: kukiss21:) » 2009-08-15, 19:34

Dzieki za pomoc Marcin.

[ Dodano: 2009-08-15, 19:42 ]
Marcinie mam jeszcze jedno pytanko, uwazasz ze pomogło by gdybym zrezygnował z guraminkow i teczanek? to dosyc spore rybki z nich mogłbym zrezygnowac z reszta było by mi ciezko co o tym sadzisz?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2009-08-15, 21:13

kukiss21:) pisze:Marcinie mam jeszcze jedno pytanko, uwazasz ze pomogło by gdybym zrezygnował z guraminkow i teczanek? to dosyc spore rybki z nich mogłbym zrezygnowac z reszta było by mi ciezko co o tym sadzisz?
Trochę na pewno pomoże.
Po eksmisji tych ryb, kilka większych podmian wody na pewno przyśpieszy proces pozbywania się amonu.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

ODPOWIEDZ