Krewetki filtrujące
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Anna
Krewetki filtrujące
Witam, mam akwarium 50l i dwie krewetki filtrujące , mam je od niedawna i one praktycznie cały czas się chowają. Czasem zdarzy się, że pojawią się wieczorem. Czy to normalne?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Krewetki filtrujące
Po pierwsze: krewetki filtrujące muszą być w akwarium co najmniej 100l, nic więc dziwnego, że w twoim 50l baniaczku po prostu jest im nie wygodnie. Normalnie krewetki filtrujące chowają się od czasu do czasu, ale lubią też pochodzić. Jeżeli chowają się cały czas są albo zestresowane (niewłaściwe warunki wodne) albo przygotowuję się do wylinki. Tak czy siak zadbaj o większe akwarium, dużą ilość kryjówek i napisz więcej o zbiorniku (jakie masz ryby, może jakieś zdjęcie), wtedy będzie nam łatwiej znaleźć przyczynę ich zachowania ;)bolus pisze:Witam, mam akwarium 50l i dwie krewetki filtrujące , mam je od niedawna i one praktycznie cały czas się chowają. Czasem zdarzy się, że pojawią się wieczorem. Czy to normalne?
-
- Nowicjusz
Dwie gurami dwuplame(małe), trzy średnie welony, 4 kiryski (dwa albinosy,2 pandy-wszystko maleńkie). Filtr z napowietrzaczem, grzałka, temp. wody 26C.Dwie spore rośliny i duży korzeń. Mają się gdzie chować zatem.
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Po pierwsze: obsada jest tragiczna :/ Oddaj welony (one same potrzebują zbiornika 150l, zimnowodnego!) Gurami (duże ryby, akwa co najmniej 200l), to że są małe nie zmienia rzeczy. Jakie masz te ''spore rośliny''? Co najważniejsze:większe akwarium na krewetki filtrująceDwie gurami dwuplame(małe), trzy średnie welony, 4 kiryski (dwa albinosy,2 pandy-wszystko maleńkie). Filtr z napowietrzaczem, grzałka, temp. wody 26C.Dwie spore rośliny i duży korzeń. Mają się gdzie chować zatem.
-
- Nowicjusz
Obsada nie jest taka tragiczne, sprawdza się od dawna. Ryby nie dokuczają sobie wcale. Roślin nazw nie pamiętam - niestety. Tylko krewetki mnie zastanawiają, ale je mam od bardzo niedawna. Więc dopiero je sprawdzam. Słyszałam, że mogą być w mniejszym zbiorniku ale jeżeli będą miały kryjówki i mają. Szkoda tylko, że tak bardzo z nich korzystają.
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Co według ciebie oznacza ''sprawdza się od dawna'' Te niestety biedne ryby, gniotą się w warunkach całkowicie dla nich nie odpowiednich :zdegustowany: Jeżeli masz takie rośliny jak ta na zdjęciu, to to nie jest roślina wodna, tylko popularny kwiatek doniczkowy; Skrzydłokwiat. Widzę że jesteś początkujący, więc zapraszam do lektury: http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htmbolus pisze:Obsada nie jest taka tragiczne, sprawdza się od dawna.
Krewetki to nie są jakieś króliki doświadczalne! Nie bierz ze sklepu wszystkiego co Ci się podoba. Najpierw poczytaj dokładnie o wymaganiach. Krewetki muszą mieć akwa 100l, a 50 to tylko gatunkowe z duża ilością kryjówek. Totalne przerybienie, 1 korzeń i 2 skrzydłokwiaty to nie to. :/bolus pisze:Więc dopiero je sprawdzam.
-
- Nowicjusz
Dobrze,dobrze, już szukam nowego , większego akwarium.