Hodowla przekopnic

Inne zwierzęta wodne.

Moderator: ModTeam

Kamil124
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kamil

Hodowla przekopnic

Post autor: Kamil124 » 2009-08-25, 21:51

Witam!!!
Właśnie zakładam hodowlę przekopnicy australijskiej. Czytałem o tym na kilku forach i zrobiłem sobie małą rozpiskę dotyczacą założenia hodowli. Czy moglibyście przeczytać ją i zobaczyć czy wszystko jest dobrze. Jeśli coś jest nie tak to piszcie.

1- Wlanie do akwarium ok. 2l wody czyli destylowanej i kranowej w stosunku 1:1 oraz wrzucenie kilku liści z kałuży w celu zapewnienia małym przekopnicom pokarmu czyli pierwotniaków i bakterii.
2- Wrzucenie do akwarium piasku z cystami przekopnicy.
3- Po 3 dniach czyli do kiedy przekopnice się wyklują należy zrobić podłoże czyli ułożenie warstwy kamieni, żwiru i piasku.
4- Rozpoczęcie karmienia przekopnic karmą dla ryb lub ugotowanym żółtkiem.
5- Rozpoczęcie regularnego dolewania wody do akwarium aby osiągnąć właściwy poziom (mam akwarium na 25l, wody będzie jakieś 20l), zwiększanie ilości wody kranowej.
6- Po kilku takich zabiegach zastąpienie mieszanki czysta wodą kranową.
7-Kontynuacja karmienia przekopnic ale już pokrojone robaki, owady, muchy marchewka.
8- Sadzenie roślin.

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: Hodowla przekopnic

Post autor: pavelek » 2009-08-26, 12:43

Kamil124 pisze:3- Po 3 dniach czyli do kiedy przekopnice się wyklują należy zrobić podłoże czyli ułożenie warstwy kamieni, żwiru i piasku.
Wystarczy sam piasek,2cm.
Kamil124 pisze:oraz wrzucenie kilku liści z kałuży w celu zapewnienia małym przekopnicom pokarmu czyli pierwotniaków i bakterii.
możesz raz dziennie dosypywać młodym odrobine drożdży , ale naprawdpe bardzo malo ( porcje wielkości 4główek od zapałek)
Kamil124 pisze:7-Kontynuacja karmienia przekopnic ale już pokrojone robaki, owady, muchy marchewka.
Jako podst. pokarm możesz sypać suchą karmę w granulkach. :D
Kamil124 pisze:8- Sadzenie roślin.
Jeśli chcesz możesz posadzić ,ale dosłownie kilka gałązek nurzańca itp.

Ogólnie polecam te robaczki bardzo fajne stworki i można na nich zarobić :hyhy:

ODPOWIEDZ