est tak że dostałam po kimś nagle akwa 60l i 25 wraz z wyposażeniem i obsadą i z całą gamą chemii oraz rybami (6 dziwnych gurmi, 1 molinezja 3 zbrojniki niebieskie, 1 kirys tygrysi, jedno nie wiem co , oraz 1 dziwny neon- słowo dziwny oznacza nieznaną odmianę), jak wiadomo o rybach sobie doczytam alea chemii chciała bym zasięgnąć opinii
no więc tak:
1 SERA TOXIVEC
2 SERA NITRIVEC
3 ACTI -ACTITRANSPARENT
4 ACTI-ACTICLEAN
5 TETRA PLANT-PLANTAMIN
6 ZOOLEK- AQUATEST NO3-
7 TROPICAL- ESKLARIN
8 ACTI-ACTIPLANT
9 ZOOLEK AKUATEST NO2-
pytania: Do czego to? Jak stosować? Czy to jest konieczne lub w ogóle potrzebne? Czy to rybom nie szkodzi? Czy to glonom (roślinom) nie szkodzi? Co o tym sądzicie? Czy ktoś używał? Czy to działa? Jak to działa?
Miałam akwa nie raz ale nigdy nikt mi nie mówił o tej chemii, i nigdy chemii nie kupowałam le jak ryby są do niej przyzwyczajone to chce się nauczyć stosować
Proszę również o wrzucanie innych środków wraz z opisami
chemia akwarystyczna
Moderator: ModTeam
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: chemia akwarystyczna
Zostaw sobie to na razie, ale nie używaj wszystkiego. Na pewno przyda się Sera Nitrivec, testy do wody i nawozy dla roślin. Jeżeli przy podmianach wody będziesz ją wcześniej odstawiać, uzdatniacze nie będą potrzebne. Jak używać podanych środków znajdziesz na opakowaniu lub w internecie.aidi pisze:1 SERA TOXIVEC - odkaża wodę z z toksyn jak zbyt duże ilości NO2
2 SERA NITRIVEC - pożyteczne bakterie do akwarium ;)
3 ACTI -ACTITRANSPARENT - Środek przeciwko glonom, na zasadzie zatrzymywania widma światła odpowiedniego dla glonów.
4 ACTI-ACTICLEAN - Uzdatniacz do wody wodociągowej (działa jak ESKLARIN)
5 TETRA PLANT-PLANTAMIN - mikroelementowy nawóz dla roślin
6 ZOOLEK- AQUATEST NO3- test na ilość NO3 w akwarium
7 TROPICAL- ESKLARIN - uzdatniacz do wody wodociągowej, usuwa szkodliwy chlor i metale ciężkie
8 ACTI-ACTIPLANT - kolejny nawóz dla roślin
9 ZOOLEK AKUATEST NO2- test na NO2 w akwarium
P.S. Większość podanych ryb nie nadaje się do akwarium 60l ;)
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
no cóż kolejna seria pytań: jak ograniczyć występowanie fosforanów i azotanów?- słyszałam o negatywnym wpływie wymiany wody na ryby
a i najważniejsze w akwa jest b. dużo roślin sztucznych (wygląda marnie i chyba rybom szkodzi a naturalnych nie ma prawie wcale (dwie kule żywe z glonów) czy od razu sztuczne wyjąć czy sukcesywnie ( jedna żywa =1 mniej sztuczna)
co do ryb - dostałam je razem z akwa, mówiąc szczerze do gurami jestem uprzedzona ale o tym założę temat w odpowiednim dziale
a i najważniejsze w akwa jest b. dużo roślin sztucznych (wygląda marnie i chyba rybom szkodzi a naturalnych nie ma prawie wcale (dwie kule żywe z glonów) czy od razu sztuczne wyjąć czy sukcesywnie ( jedna żywa =1 mniej sztuczna)
co do ryb - dostałam je razem z akwa, mówiąc szczerze do gurami jestem uprzedzona ale o tym założę temat w odpowiednim dziale
- pszemoo
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Przemek
- Kontakt:
Kto Ci takich głupot naopowiadał??? :szok:aidi pisze:no cóż kolejna seria pytań: jak ograniczyć występowanie fosforanów i azotanów?- słyszałam o negatywnym wpływie wymiany wody na ryby
Podmiany są konieczne, właśnie po to żeby ograniczyć ilośc fosforanów i azotanów i innych szkodliwych substancji.
Sztuczne rośliny wywal, moim zdaniem to one nie pełnią żadnej funkcji w akwarium, nawet nie zdobią.
Rybki najlepiej oddaj komuś, po co je męczyć.
72 l - roślinne
112 l - mcharium
112 l - mcharium

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Są szkodliwe o ile woda jest bardzo złej jakości i nie przygotujemy jej odpowiednio.aidi napisał/a:
no cóż kolejna seria pytań: jak ograniczyć występowanie fosforanów i azotanów?- słyszałam o negatywnym wpływie wymiany wody na ryby
Kto Ci takich głupot naopowiadał??? :szok:
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- pszemoo
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Przemek
- Kontakt:
Osobiście uważam, że podmiany są konieczne a stosowanie uzdatniaczy jest zbędne. Przy zachowaniu podstawowych zasad przy podmianie nie ma prawa się nic stać (chyba że posiada się jakieś wyszukane bardzo wrażliwe gatunki, np. paletki albo krewetki).
72 l - roślinne
112 l - mcharium
112 l - mcharium

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Panowie, myślę, ze zaszło małe nieporozumienie.
aidi pisze o całkowitej wymianie wody, czyli 100%, a Wy o podmianie.
Wode należy regularnie podmieniać w ilości 25-50% objętości akwarium co 7-14 dni.
aidi pisze o całkowitej wymianie wody, czyli 100%, a Wy o podmianie.
Wode należy regularnie podmieniać w ilości 25-50% objętości akwarium co 7-14 dni.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
...poza tym jak najszybciej należy pozbyć się sztucznych roślin. Są nieładne, ryby mogą się o nie pokaleczyć, no stanowią wymarzone siedliska śmieci i ...glonów. Zastąp je naturalnymi roślinami, będzie znacznie lepiej.
Co do chemii - poczytaj na forum watki o prawidłowej opiece nad akwarium, np.
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/7187.htm
...robiąc wszystko jak należy, jedyna chemia używana w zbiorniku to nawozy dla roślin.
Co do chemii - poczytaj na forum watki o prawidłowej opiece nad akwarium, np.
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/7187.htm
...robiąc wszystko jak należy, jedyna chemia używana w zbiorniku to nawozy dla roślin.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back