oleq_30 pisze:...-Podłoże – najprostszym, tanim i dającym zadawalające efekty jest wybór najtańszej ziemi doniczkowej ( w marketach , centrach ogrodniczych –najtańszej bo UWAGA –nie zawierającej nawozów sztucznych i innych dodatków które zagrożą życiu w zbiorniku) warstwa ziemi powinna mięć około 1 -2 cm i przysypanie go warstwą np. zwykłego kwarcu o granulacji 2-4 mmi i grubości około 3-5 cm , (drobniejszy powoduję powstawanie stref beztlenowych , grubszy utrudnia ukorzenienie roślin.Podczas usypywania ziemi warto na kilka centymetrów około 1-2 odsunąć warstwę ziemi od szyb tak żebyśmy póżniej nie byli zmuszeni do jej oglądania przez szybę ...
63 litry LT
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Andrzej
Re: 63 litry LT
Zobaczymy co wyjdzie. Czas pokaże. Dużo roślinek zamówiłem, powinny przyjść w poniedziałek. Rybek jest tyle, ponieważ kupowałem na giełdzie, więc hurtowo. Mam zamiar oddać pare platek i zbrojnika. A dlaczego rybki są źle dobrane? Takie chciałem mieć, nie różnią się dużo co do wymagań i świetnie się czują u mnie w akwarium póki co. A co do podłoża, to sugerowałem się artykułem http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/8630.htm.
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
już wyjaśniam: twoje akwarium 63L masz w nim wpuszczone:
10 x neon inessa 10 szt x 4 cm = 40L wody
12 x platka "miki" 12szt x 6cm = 72L wody
5 x kirysek panda 5szt x 5,5 cm = 28L
ze starego akwa:
1 x hokejówka 1szt x 7cm = 7L wody (pomijając fakt ze to ryba stadna powinno być ich min 5 szt )
1 x kirysek spiżowy 1szy x 6cm = 6L (pomijając fakt ze to ryba stadna powinno być ich min 5 szt )
1 x zbrojnik (wiem, musze komuś dać) - bardzo mądrze
Należy także pamiętać że poza tym przelicznikiem niektóre ryby wymagają akwarium o tzw. minimalnej powierzchni np. paletki które wydawać by się mogło ze według wyliczenia mogą pasować do 100L zbiorników w rezultacie wymagają 200 i więcej litrów warto zatem dokładnie zapoznać się z wymaganiami danego gatunku.
tak więc swoje ryby powinieneś trzymać w akwarium 153L biorąc pod uwagę fakt że planujesz zrobić z tego LT obsada powinna być jeszcze mniejsza
policzmy teraz jaki zbiornik powinien być i czy wszystkie ryby spełniają w takim składzie warunki żeby je trzymaćmaniaknh pisze: Obsada:
10 x neon inessa
12 x platka "miki"
5 x kirysek panda
ze starego akwa:
1 x hokejówka
1 x kirysek spiżowy
1 x zbrojnik (wiem, musze komuś dać)
10 x neon inessa 10 szt x 4 cm = 40L wody
12 x platka "miki" 12szt x 6cm = 72L wody
5 x kirysek panda 5szt x 5,5 cm = 28L
ze starego akwa:
1 x hokejówka 1szt x 7cm = 7L wody (pomijając fakt ze to ryba stadna powinno być ich min 5 szt )
1 x kirysek spiżowy 1szy x 6cm = 6L (pomijając fakt ze to ryba stadna powinno być ich min 5 szt )
1 x zbrojnik (wiem, musze komuś dać) - bardzo mądrze
Należy także pamiętać że poza tym przelicznikiem niektóre ryby wymagają akwarium o tzw. minimalnej powierzchni np. paletki które wydawać by się mogło ze według wyliczenia mogą pasować do 100L zbiorników w rezultacie wymagają 200 i więcej litrów warto zatem dokładnie zapoznać się z wymaganiami danego gatunku.
tak więc swoje ryby powinieneś trzymać w akwarium 153L biorąc pod uwagę fakt że planujesz zrobić z tego LT obsada powinna być jeszcze mniejsza
-
- Nowicjusz
Wiem, że za dużo rybek, ale jak pisałem wcześniej, kupiłem rybki na giełdzie. Hokejówkę dał mi znajomy, który likwidował akwarium i nie miał co z nią zrobić. Zbrojnik i ten kirysek to niestety mój błąd z poprzedniego akwa, ale jakoś ten problem rozwiąże. Platek miało być 6-7, ale były "pakowane" po 12, neonek 10 i pandy na szczęście znalazłem 5 sztuk. W najbliższym czasie coś na pewno z tym zrobie.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Najpierw myśl, potem kupuj... to sie naprawdę sprawdza. te same ryby, kupione w detalu i właściwej ilości, wyszłyby taniej.
Jeżeli to ma zadziałać, to nie myśl o "najbliższym czasie". Bo to może być i za dwa miesiące. A o klęskę NO2 i glonów zaczniesz pytać nas w przyszłym tygodniu...
Jeżeli to ma zadziałać, to nie myśl o "najbliższym czasie". Bo to może być i za dwa miesiące. A o klęskę NO2 i glonów zaczniesz pytać nas w przyszłym tygodniu...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Nie będzie to 2 miesiące. Myśle że do 2 tygodni max. A co do cen rybek to muszę się nie zgodzić. U mnie w sklepach platki kosztują 4-5 zł., a na giełdzie 1,1zł. Neonki 1zł, a pandy 3zł (w sklepie 5).
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
maniaknh, tylko platek kupiłeś pewnie z 10 szt a wystarczyły by 3 szt, neony pakowane pewnie po 20 szt a Tobie wystarcza 10 i tak dalej ;) w akwarystyce nie liczy się ilość a jakość.Ważniejszy jest styl i jakość warunków jakie zapewniamy rybą/rośliną niż jakie gatunki trzymamy ;)