restart baniaczka...
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Wojtek
restart baniaczka...
Witam
Planuje restart mojego akwa 112l (jestem poczatkujący i to właściwie będzie pierwsza solidna aranżacja, więc chcę wszystko dopracowąc). Mam w związku z tym kilka pytań. Na poczatek fakty:
Akwa profilowane 112l
Oświetlenie 3x24W (72W - co daje troche ponad 0,6 W/l)
Oczywiście jest też filtr i grzałka ale nie wiem co to za model, jak się dowiem napiszę.
Fauna w planie:
-kirysek spiżowy x8
-neon innesa x15
-pielęgniczki ramireza x3 (1+2)
Flora w planie:
-Ceratophyllum demersum
-Bacopa monnieri
-Ludwigia
-Nurzaniec
-jakaś żabienica
Do tego korzeń
I moje główne pytanie: co z podłożem? Posiadam piasek kwarcowy (granulacja 1mm) i nie mam za dużo kasy. Co sugerujecie?
Co do roślin i rybek, jak wam się to podoba? coś zmienić? dodać, odjąć? Proszę o wszelkie rady i wskazówki.
Pozdrawiam
Planuje restart mojego akwa 112l (jestem poczatkujący i to właściwie będzie pierwsza solidna aranżacja, więc chcę wszystko dopracowąc). Mam w związku z tym kilka pytań. Na poczatek fakty:
Akwa profilowane 112l
Oświetlenie 3x24W (72W - co daje troche ponad 0,6 W/l)
Oczywiście jest też filtr i grzałka ale nie wiem co to za model, jak się dowiem napiszę.
Fauna w planie:
-kirysek spiżowy x8
-neon innesa x15
-pielęgniczki ramireza x3 (1+2)
Flora w planie:
-Ceratophyllum demersum
-Bacopa monnieri
-Ludwigia
-Nurzaniec
-jakaś żabienica
Do tego korzeń
I moje główne pytanie: co z podłożem? Posiadam piasek kwarcowy (granulacja 1mm) i nie mam za dużo kasy. Co sugerujecie?
Co do roślin i rybek, jak wam się to podoba? coś zmienić? dodać, odjąć? Proszę o wszelkie rady i wskazówki.
Pozdrawiam
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: restart baniaczka...
Pielęgniczki remireza nie żyją w haremach, ale w parach. 1/1szaleq pisze:pielęgniczki ramireza x3 (1+2)

Możesz wysypać nim przód akwarium jako ''plażę''. Kiryski to uwielbiają ;) Jednak na resztę dałabym żwirek o większej granulacji (najlepiej 3mm), by korzenie roślin nie gniły. Pod to możesz dać np. Tetra CompleteSubstrate, lub coś tego typu. Nie którzy z braku kasy dają zwykłą ziemię doniczkową, (ale z tym trzeba ostrożnie), a rośliny nieźle na tym rosną. :hyhy:szaleq pisze:I moje główne pytanie: co z podłożem? Posiadam piasek kwarcowy (granulacja 1mm) i nie mam za dużo kasy. Co sugerujecie?
- ankon91
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Jak powiedziała Basia.
Żwir to nie jest wydatek rzędu dwóch stów. Na dno 80x35 potrzebujesz ok. 14 kilogramów, a to jest 7 worków po 2kg. Polecam żwir aqua-zoo. Fraza WIELOKROTNIE PŁUKANY jest prawdziwa ;) Kosztuje do 4 złotych za 2kg.
Pod to ziemia.
Jeśli chcesz coś w stylu 'plaży' nie potęguj się z tym, kiryski i tak wszystko zrównają
Do obsady proponuję jeszcze 5 otosków.
Co do roślin... Pamiętej też o innych ciekawych, nie ograniczaj się. Pistia, mchy, cryptocoryny, miscrosoria.
Żwir to nie jest wydatek rzędu dwóch stów. Na dno 80x35 potrzebujesz ok. 14 kilogramów, a to jest 7 worków po 2kg. Polecam żwir aqua-zoo. Fraza WIELOKROTNIE PŁUKANY jest prawdziwa ;) Kosztuje do 4 złotych za 2kg.
Pod to ziemia.
Jeśli chcesz coś w stylu 'plaży' nie potęguj się z tym, kiryski i tak wszystko zrównają

Do obsady proponuję jeszcze 5 otosków.
Co do roślin... Pamiętej też o innych ciekawych, nie ograniczaj się. Pistia, mchy, cryptocoryny, miscrosoria.
Ludzie tego nie dają z braku kasy. Mógłbym kupić CS tetry, ale wybrałem coś troszkę tańszego - ziemię właśnie i nie żałuję ;)Akwarybka pisze:Nie którzy z braku kasy dają zwykłą ziemię doniczkową
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
-
- Forumowicz
A ja czytałem że w haremach... Dzieki za sprostowanieAkwarybka pisze:Pielęgniczki remireza nie żyją w haremach, ale w parach. 1/1

Hmm nie wybieralem ich pod kontem wymagań, ale skoro te co wybralem sa niewymagajace... to dobrze. z czasem może je zamienie na coś innego jak nabiore doświadczenia. Jeśli pozwola fundusze chcialbym w listopadzie kupić butle CO2.Akwarybka pisze:Co do roślin możesz także dodać anubiasy i microzoria, bo widzę, że wybierasz te mało wymagające. Pamiętaj aby rogatka przywiązać do kamyka, inaczej będzie wyskakiwał ;)
Co do rogatka, dzieki za rade, nie wiedzialem o tym.
Chodzi o to że chcialbym same roślinki z ameryki płdn (jakoś tak se ubzduralem). Może jakieś propozycje z tego kontynentu? Pistia może być... Chyba gałęzatka jest z ameryki o ile się nie mylę? A jakieś konkretne mchy z ameryki?ankon91 pisze:Co do roślin... Pamiętej też o innych ciekawych, nie ograniczaj się. Pistia, mchy, cryptocoryny, miscrosoria.
Otosek też jest z ameryki wiec nawet pasuje... :rotfl: Może i kupie otoski...
Widzialem ostatnia właśnie taka "plaże" i mi sie spodobalo.Akwarybka pisze:Możesz wysypać nim przód akwarium jako ''plażę''. Kiryski to uwielbiają ;) Jednak na resztę dałabym żwirek o większej granulacji (najlepiej 3mm), by korzenie roślin nie gniły. Pod to możesz dać np. Tetra CompleteSubstrate, lub coś tego typu. Nie którzy z braku kasy dają zwykłą ziemię doniczkową, (ale z tym trzeba ostrożnie), a rośliny nieźle na tym rosną. :hyhy:
ankon91, co masz na myśli mowiac "kiryski i tak wszystko zrównają"? Nie warto robić plaży? Mi tam nie potrzebne jakieś super wyraźne granice, poza tym można jakoś piach od zwirku rozdzielić korzeniami

No i co z tym podłożem? Czy jako poczatkujacy moglbym zastosować ziemie? szkodaby bylo wydawać kase na drogie podłoże jesli można zrobić inaczej, ale jeśli nie można, to kupie coś "markowego".
A ile sie tego kładzie? ile bym potrzebowal ziemi czy podłoża tetry do mojego akwa (80 x35 cm)?
- ankon91
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Kiryski pływają po dnie. Mimo wyraźnych granic, jakie były zrobione w przypadku 3, czy 4 akwarii, które widziałem u znajomych i tak wszystko 'zmyło się' w jedno podłoże. Wątpię, żeby pomogło oddzielenie korzeniami ;) Ale spróbować możesz.szaleq pisze:ankon91, co masz na myśli mowiac "kiryski i tak wszystko zrównają"?
Ramirezy żyją w parach. Niektórzy uważają, że tylko i wyłącznie jedna para. Ja trzymam w 54 właśnie jedną parę. W 'normalne dni' jest OK. Jak się wycierają to wychodzi mały Scooby-Doo, ramirezy nie lubią nikogo ;) Dlatego myślę, że jedna para stworzy spokojne uzupełnienie obsady.
Ludwigia jest z Ameryki Północnej ;)
Poczytaj forum. Znajdziesz tam wiele tematów odnośnie tego, czy ziemia, czy substrat z wiaderka za kilka dych ;) Podejmiesz decyzję. Ja polecam ziemię. Nie twierdząc, że druga wersja jest zła ;)
Jeśli chodzi o ziemię, 1-2 cm. ziemi, na to żwir, 4 - 8 cm.
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
-
- Forumowicz
żeczywiście
ludwigia to ameryka pólnocna... pomylka
dzieki za rady, co do ziemi bede szukal, a plaże postaram sie zrobić. Potem wstawie fotki do galerii (jeśli coś mi z tego wyjdzie), i bede obserwowal jak kiryski broja 
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-09-19, 07:36 ]
co do ramirezek, myślalem jeszcze nad kakadu. Co wybrać, ramirezy czy kakadu?

Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-09-19, 07:36 ]
co do ramirezek, myślalem jeszcze nad kakadu. Co wybrać, ramirezy czy kakadu?
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Możesz wybrać co chceszco do ramirezek, myślalem jeszcze nad kakadu. Co wybrać, ramirezy czy kakadu?

Naturalny ruch wody łączy oba podłoża ;) Kiryski oczywiście nie są bez winy :hyhy: Trzeba by wykombinować jak je (podłoża) oddzielić (coś a'la ściana, jak np. karton, ale on chyba nie będzie dobry), bo korzenie nie wiele dadzą. Sama próbowałam kiedyś z kamieniami i wynik był marny. Taka ''przegroda'' musiałaby być wysoka od samego szkła do 2cm nad piasek...szaleq pisze:Mi tam nie potrzebne jakieś super wyraźne granice, poza tym można jakoś piach od żwirku rozdzielić korzeniami
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Raczej nie zaproponował bym tych rybek początkującemu. To najbardziej wrażliwe z popularnych pielęgniczek.Akwarybka pisze:Remirezy są częściej proponowane początkującym
Wszystko jest kwestia odpowiedniego doboru obsady rybnej, jak i roślinnej, ale to raczej temat dla bardziej zaawansowanego akwarysty.Akwarybka pisze:Trzeba by wykombinować jak je (podłoża) oddzielić (coś a'la ściana, jak np. karton, ale on chyba nie będzie dobry), bo korzenie nie wiele dadzą. Sama próbowałam kiedyś z kamieniami i wynik był marny. Taka ''przegroda'' musiałaby być wysoka od samego szkła do 2cm nad piasek...
-
- Forumowicz
Ostatnio sporo czytałem, i zdecydowałem się zastosować ziemię. Ale wciaż myśle nad tym co położyć na nią. Zastanawiam się: żwirek kwarcowy (tylko grubszy od tego co mam - 3-5mm), czy bazalt o tej samej granulacji? Czy gdyby całkiem zrezygnować z piachu, kiryski beda sie jakoś w miare dobrze czuły? Co byloby lepsze dla tych rybek, kwarc czy bazalt?