filtr denny

Moderator: ModTeam

mefiusz84
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: mateusz

filtr denny

Post autor: mefiusz84 » 2009-09-28, 10:29

Witam.. Chce założyć filtr denny.. Czy wogólę opłaca się zakładać ? i jakie właściwie ma zastosowanie ? Chce żeby mi zasysał zabrudzenia z dna akwarium, natomiast w zoologicznym sprzedawca przedstawił mi inne zastosowanie filtra, iż działa to na odwrót , pompuję świeżą i natlenioną wodę pod żwir akwarium. I takie pytanie czy to będzie działać przy zasysaniu zabrudzenia z dna akwarium ? i jaki filtr do tego zastosować ? Dzieki

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: filtr denny

Post autor: maol » 2009-09-28, 13:41

Właściwe pytanie brzmi: po co Ci takie rozwiązanie? Filtr denny rzeczywiście zasysa wodę spod żwiru, jednak... nie jest to rozwiązanie idealne. Nie ma co liczyć, że usunie za nas zanieczyszczenia - gdyż ideą takiego filtra jest użycie podłoża jako dodatkowej warstwy filtrującej, a nie oczyszczanie go. Dodatkowo, zwykle jego użycie jest ograniczone do zbiorników z kamiennym / żwirowym podłożem - piasek zostanie przez taki filtr wciągnięty. Raczej stosuje się takie rozwiązania w dużych zbiornikach, no i oczywiście wymaga to wydajnych filtrów zewnętrznych, nie da się tego zrealizować przy filtrze wewnętrznym czy kaskadzie.

No i używanie takiego filtra w żaden sposób nie zwalnia nas od odmulania. Wiara, że nie trzeba juz odmulać szybko kończy się bombą biologiczna w zbiorniku....
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

mefiusz84
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: mateusz

Re: filtr denny

Post autor: mefiusz84 » 2009-09-29, 17:09

Dzięki, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło... :) pozdrawiam

ODPOWIEDZ